Lemputė, kurioje šviečia žmogaus kraujas (Video)  (1)

Keistas šaltas, melsvas švytėjimas – tarytum naktinio klubo iliuminacija. Tačiau šioje lemputėje cheminę šviesą generuoja… žmogaus kraujas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, JAV dizainerio Maiko Tompsono (Mike Thompson) išrasta elektros lemputė, kurios viduje kraujas reaguoja su cheminėmis medžiagomis ir pradeda švytėti, yra… vienkartinė. Išradimo autorius teigia tokiu būdu siekiąs paskatinti susimąstyti apie mūsų „vienkartinę visuomenę“.

M. Tompsono teigimu, statistinis vidutinis amerikietis per metus suvartoja 3383 kilovatvalandes elektros energijos. Jo skaičiavimu, tai yra tas pats, kas keturiuose kambariuose dvylikai mėnesių palikti įjungtas šviesas. Savo tinklalapyje autorius rašo, jog žmogaus kraujo lemputė yra mėginimas paklausti žmonių: „O ką, jei už energiją reikėtų mokėti savimi, savo krauju?“

„Netekus daug kraujo, iškyla pavojus gyvybei. Lygiai tas pats ir su energijos vartojimu: kai jos suvartojama per daug, pavojus iškyla aplinkai, o mes esame neatsiejami nuo jos“, – samprotauja dizaineris.

Paties sukurtame vaizdo siužete M. Tompsonas vaizduoja moterį, kuri tamsiame kambaryje įsipjauna pirštą į stiklo briauną ir leidžia kraujui iš žaizdos tekėti į švytėjimui paruoštą lempos formos kolbą su cheminiu skysčiu. Vos kraujas jį pasiekia, lemputė pradeda melsvai šviesti.

„Kad kraujo lempa šviestų, reikia nudaužti jos „cokolį“, į viduje esantį skystį įberti cheminių medžiagų, tirpalą išmaišyti ir jį papildyti savo krauju“, – savo tinklalapyje rašo menininkas. – Pats sukurdamas lemputę, kuri šviečia tik vieną kartą, jos naudotojas turi gerai apgalvoti, kada šviesa jam reikalinga labiausiai. Tai skatina susimąstyti apie besaikį energijos vartojimą ir jo padarinius.“

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)