Sapnų tyrėjas A. Blumentalis: bendrovės nustos bankrutuoti, jei žmonės skirs bent po valandą sau  (0)

Viena valanda per dieną sau – to, pasak TEDxVilnius“ konferencijoje kalbėjusio verslo specialisto ir sapnų tyrėjo Alekso Blumentalio pakanka tam, kad žmonės išmoktų bendrauti ir dirbti kartu, o kompanijos nustotų bankrutuoti. Jo teigimu, tik save pažinus galima tobulėti ir keisti ne tik save, bet ir visą žmoniją, kuri į priekį juda tik naujovių dėka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijos žlunga, o žmonės nemoka dirbti kartu todėl, kad skiria per mažai dėmesio sau, mano A. Blumentalis. Ne savo, o kito idėjų įgyvendinimas, bereikalinga skuba ir koncentravimasis tik į protą veda kiekvieną nesėkmės link, DELFI sakė pašnekovas, kalbėdamas apie tai, ką norėjo pasakyti „Ūkio banko“ arenoje susirinkusiems TEDx Vilnius dalyviams.

Sėkmės receptas, A. Blumentalio manymu, yra paprastas. Tai – kasdien skiriamas laikas sau, kurio metu galvoji ne tik apie tai, koks esi, bet ir mokaisi iš nesėkmių, kurias patyrei.

„Padarykite kai ką labai paprasto – paklauskite savęs, ar patinkate sau? Iš kur žinote, kad sau patinkate? Ar galite būti vienas tik su savimi? Neklausant radijo, nesėdint prie kompiuterio, neskaitant knygos, nekalbant su savo vaikinu ar mergina – vienas. Ar vieną valandą per dieną galite toleruoti tik save? Praktikuokitės. Pradėkite nuo 20 – 30 min. per dieną, pasiimkite užrašų knygutę, tušinuką ir būkite vienas su savo jausmais ir emocijomis. Jei padarysite taip, jums nereikės keisti nieko kito visoje planetoje“, - sakė jis.

Laikas sau – ne malonus atsipalaidavimas, o apmąstymas to, kokias klaidas padarei ir ko naujo gali iš jų išmokti.

„Džonas Bradfordas sakė, jog turėtume padaryti kompostą iš visų savo nesėkmių ir iš jų mokytis. - kalbėjo A. Blumentalis. - Tai darbas su savo nesėkmėmis: jos skausmingos, ir tu turi atsidurti toje vietoje, kur ašaros sudrėkina akis, susuka pilvą, o tu savęs nekenti. Tuomet pasižiūri į visus dalykus, kuriuos padarei neteisingai, ir būtent tuo užsiimi tą valandą. Nenaršai „Facebook“, neklausai muzikos, nesišneki su kitais, o tavo telefonas išjungtas. Tu ne prie kompiuterio ir esi vienas, tik su savimi. Jokios muzikos, trukdžių ar draugų, nieko. Kas ten? Tu. Susitik su savimi ir pasisveikink, mylėk save ne tokį, koks norėtum būti, bet koks esi“.

Sapnų tyrėjas kalbėjo, kad pažinti ir save pamėgti – būtina sąlyga norint, kad tave pamėgtų ir kiti.

„Negali padėti kitam, jei pats sau nepatinki. Jei nesi karštas viduje, jei visiškai nemyli to, ką darai, tu negali niekam padėti, esi nelaisvėje. - DELFI kalbėjo jis. - Tu gali patobulinti tik save. Pamirškite apie kitus žmones. Įsivaizduokite, jei visi taip darytų ir visi pradėtų sau patiems patikti, tuomet mes pradėtume bendrauti. Jei niekas to nedaro, jei niekas negali toleruoti savęs paties, kodėl jie galvoja, kad kiti žmonės turėtų toleruoti buvimą su jais?“.

Per daug dėmesio protui

Nuolatinis skubėjimas ir kitų planų įgyvendinimas – tai, kas atveda link nesėkmės. Savo pristatymo metu vardindamas šiurpią statistiką apie tai, koks kiekis įmonių bankrutuoja vos po dviejų metų nuo jų įsikūrimo, jis patikino, kad taip nutinka, nes žmonės nesusimąsto, kodėl elgiasi vienaip ar kitaip, gyvena kitų idėjomis.

„Dalykai, kurie priverčia daryti tai, ką nori yra giliai tavo viduje, nulemti tavo istorijos, nulemti tavo patirties, patirties atėjusios iš kitų kartų. Taigi, nesi laisvas – manai, jog nori šios mašinos, šio žmogaus ar darbo. Bet iš tiesų tu nežinai, nors esi pasirengęs pabėgti ir pradėti tai daryti. O tuomet po dviejų metų tavo kompanija bankrutuoja. Taip yra todėl, kad vaikaisi vaiduoklių, o iš tiesų nežinai, ko nori. Kompanijos griūva, nes jos nežino, kaip dirbti kartu“, - sakė jis.

Gebėjimas pasiekti gerų rezultatų komandoje, jo manymu, atsiranda tik tuomet, kai kiekvienas daro tai, kas iš tiesų patinka.

„Kad ir ką bedarytum, turi būti šviesus savo darbe, turi mylėti tai, ką darai. Jei nepatinka tai, ką darai, turi rasti tai, kas iš tikrųjų patinka“, - teigė pašnekovas.

Dabar, pasak A. Blumentalio, žmonės per daug koncentruojasi tik į protą, ir pamiršta emocijas.

„Mes užsiimame smegenų šturmu, mums patinka idėjos, o tuomet mes ir padarome visas tas klaidas. Klausimas yra tas, ar galime viską atlikti geriau? - sakė jis. - Negalime būti užtikrinti, kad galime būti tobulesni, bet aš žinau tai, kad turima instinktyvų aparatą tai daryti. Ir tas aparatas vadinasi darbas su savo emocijomis“.

Į priekį veda naujovės

A. Blumentalio manymu, tik savo idėjų siekimas, tvirtas žinojimas, ko nori pats ir veda žmoniją pirmyn. „Mes sugebėjome peržengti savo egzistenciją“, - kalbėdamas apie tai, jog visuomenė dabar yra tokia, kokia dar niekad nebuvo, konferencijos dalyviams sakė jis. Vis dėlto, judėti į priekį galima tik kuriant tai, kas dar nebuvo sukurta. „Kaskart kai gyveni skolintomis idėjomis, tu vogi idėjas, imituoji dalykus, prarandi savo paties gyvybingumą. Vienintelis dalykas, įkvėpsiantis yra daryti dalykus pačiam. Pačiam nuspręsti, rasti tai, kas tave padaro žmogumi. Turi rasti savo vidinę ugnį, turi rasti turtą savo paties viduje“, - sakė jis.

Pasak sapnų tyrėjo, daugybės metų patirtis išmokė visą žmoniją, kad tobulėti nekuriant naujų dalykų, nedarant to, kas dar nebuvo padaryta, neįmanoma.

„Prometėjui taip nutiko dėl vagystės.- primindamas apie bausmę titanui pavogus ugnį, sakė mitą kaip metaforą pristatymo metu atpasakojęs pašnekovas. - Visur yra balansas – tu negali pavogti, ir nesumokėti kainos. Tai ne tai, ką kažkas atrado, o ką mes supratome kaip modelį. Per 100 tūkst. metų žmonės kartojo šią patirtį ir žinojo, kad taip yra. Negali kaskart paimti ugnies ir galvoti: „Dievas man davė puikią idėją“. Tu ne genijus – tu tik žmogus. Ir jei pas tave atėjo idėja, tu turi dirbti. Žmogiškoji dalis yra ta, kad kaskart turi dirbti“.

DELFI primena, kad pats A. Blumentalis - sapnų duomenų ir tyrinėjimo bazės Dreamver.se įkūrėjas. Šis projektas - internetinė svetainė, kurioje norintys dalijasi sapnais, aiškinasi jų reikšmes ir ieško panašumų, galinčių daugiau pasakyti ne tik apie asmenį, bet ir apie šiuolaikinę visuomenę apskritai. Tarpusavio ryšių šioje socialinio tinklo atmainoje ieško žmonės ne tik iš Europos šalių ar JAV, bet ir Meksikos, Brazilijos ar Kanados.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)