Pro degtinės butelį kritę saulės spinduliai padegė alkoholio parduotuvę (Video)  (5)

Patikėti tokia gaisro kilimo versija sunkiai galėjo ir patyrę gaisrų gesinimų ekspertai. Kol nepasižiūrėjo apsaugos kamera nufilmuoto vaizdo įrašo. Neįtikėtinų aplinkybių yra ir daugiau. Likimo ironija, tačiau Minesotos valstijos (JAV) miestelis, kuriame veikia nuo gaisro nukentėjusi alkoholinių gėrimų krautuvėlė, vadinasi „Burnsville“ (angl. „burn“ - degti).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pro parduotuvės vitriną krintantys saulės spinduliai, apšvietę lentynoje stovėjusį į kartoninę dėžutę įpakuotą degtinės butelį, uždegė įpakavimo kartoną ir sukėlė gaisrą alkoholinių gėrimų parduotuvėje – liepsnų aukštis gaisro metu siekė 3,7 metro.

Ko gero, istorija apie saulės spindulius kaip parduotuvės padegėją draudikai vargu ar patikėtų. Tačiau krautuvėlės „Red Lion Liquors“ savininkas turi vaizdinių įrodymų – gaisras nufilmuotas nuo pat pirmos akimirkos iki beveik 4 metrų aukščio liepsnų.

Vaizdo siužetas 

KMSP-TV

„Tai – neįtikėtinas atvejis, kaip perkūnas iš giedro dangaus“, - naujienų agentūrai „Fox News“ kalbėjo krautuvėlės savininkas Deivas Hautmanas (Dave Hautman).

Gaisro priežastis labai paprasta: degtinės butelis ant jo kritusius spindulius sutelkė taip, kaip sutelkia padidinamojo stiklo lęšis. Kadangi degtinės butelis buvo įpakuotas į kartoninę pakuotę, kuri butelį dengia ne iš visų pusių, sutelkti saulės spinduliai uždegė pakuotės kartoną. Laimei, gaisrininkai atvyko labai greitai ir gaisras įsisiautėti nespėjo. Vis tik liepsnos nuostolių pridarė už 54 tūkst. JAV dolerių.

Gaisras išplito todėl, kad užsiliepsnojusi kartono pakuotė įkaitino butelį taip, kad trūko stiklas ir lauk išbėgęs degusis gėrimas pratęsė ugnies puotą parduotuvėje. Tačiau, ekspertų vertinimu, prie reikiamų aplinkybių gaisrą iš principo galėtų sukelti ir butelis vandens (tiesa, iš įtrūkusio butelio išbėgęs vanduo liepsnas, skirtingai nei degtinė, gerokai apmalštinų).

2010 m. Budapešto universiteto mokslininkai nustatė, kad ant vaškuotų plaušelių turinčių augalų lapų nukritę lietaus lašai gali tapti miniatiūriniais padidinimo lęšiais ir lapuose išdeginti nedideles skylutes. Anot minėtų Vengrijos tyrėjų, tokį pat efektą lašeliai galėtų sukelti ir ant smulkių žmogaus kūno paviršiaus plaukelių. Žinoma, jų vykdytų eksperimentų metu medžių lapai atvira liepsna neužsidegdavo, tačiau dar vienas vaizdo siužetas liudija, kaip saulėtą dieną įžiebti ugnį po ranka turint tik polietileno plėvelę ir vandens.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(1)

Komentarai (5)