Auksinis laikas sniego kasėjams: valanda darbo - nuo 70 iki 150 Lt  (0)

Gausus sniegas sukėlė rūpesčių ir kelininkams, ir gyventojams – vieni nespėja valyti gatvių, o kiti yra priversti sukti galvą, kaip sniegą pašalinti iš užpustytų kiemų. Kai kurie ima į rankas kastuvą, kiti kreipiasi į sniego valymu užsiimančius privačius asmenis ar įmones. Šios sako, jog pasnigus skambinančiųjų būrys – itin gausus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažniausiai kreipiasi įmonės

Dažniausiai įmonių, kurios užsiima sniego valymu, klientu tampa įvairios bendrovės, prašančios nuvalyti jų automobilių stovėjimo aikšteles ar kiemus. Tiesa, tuo paprastai pasirūpinama iš anksto: dar neprasidėjus šaltajam sezonui pasirašomos išankstinės sutartys darbams atlikti. Vis tik, sniegą, jau atėjus žiemai, prašo nukasti ir daugiabučių namų bendrijos, privačių namų gyventojai.

„Mes daugiausiai dirbame su firmomis. Kadangi tokie dideli apkrovimai, tai pirmiausiai - firmos, kurios turi sutartis, o po to valome sniegą privačiai: jeigu lieka laiko, tada gelbėjame. Tai daugiausiai - aikštelės, namų valdų kiemai“, - sakė „Real Service“ vadovas Svaigedas Milašius. Jis nurodė, kad iš privačių įmonių gauna apie 90 proc. skambučių. Išankstines sutartis pasirašančios įmonės „EG plus“ atstovai sakė, kad jų klientais paprastai tampa prekybos centrai, degalinės, viešbučiai.

Pasak sniego valymu užsiimančių žmonių, šiemet gausiai pasnigus darbo jiems – pakankamai. „Nežinau, bent jau aš turiu užsakymų: ir privatiems žmonėms, ir gyvenantiems daugiaaukščiuose. Pavyzdžiui, aš vienoje firmoje kad ir vakar, dirbau devynias valandas - ten didelės aikštelės, paskui prie vieno daugiaaukščio kelias valandas, – pasakojo su traktoriumi sniegą Klaipėdoje privačiai valantis Vaidas. - Aš sakau – jeigu yra sniego, yra ir darbo. Aišku, žmonės ir patys nusikasa“.

Kaune veikiančios įmonės „Aplinkos darbai“ vadovas Arūnas Kasparavičius pasakojo, kad klientų kiekiu laikinojoje sostinėje taip pat nesiskundžia. „Ištisai visą dieną kalbame telefonu, tai būna nuo 30 iki 40 skambučių. Didžiausia dalis buvo pirmadienį: pradėjo snigti nuo pat ankstyvo ryto iki vėlumos. Skambučių buvo iki 23 val. vakaro. O toliau vėl - atsikeli ir vėl iš ryto skambina“, - sakė jis.

Anot A. Kasparavičiaus, į juos kreipiasi ir nuosavų namų kvartaluose gyvenantys žmonės, nesulaukę miesto valymu užsiimančios bendrovės pagalbos. „Matomai, miesto valymo įmonės atliekančios valymą nespėja, todėl skambina privačiai, patys metasi pinigėlius ir kviečiasi šias paslaugas“, - sakė jis.

Už valandą moka nuo 60 litų

Sniego valymo paslauga – nepigus malonumas. Bene pigiausiai šį darbą atlieka papildomai užsidirbti nusprendę ir oro sąlygomis pasinaudoję žmonės, apie savo paslaugas skelbiantys internetu. Jie sulaukia kiek mažiau skambučių nei įmonės. Pavyzdžiui, paskambinus pagal vieną skelbimą paaiškėjo, kad Skuode dėl tokios paslaugos kol kas nesikreipė nei vienas žmogus.

Vienas vyriškis, taip uždarbiaujantis Kaune, sakė, kad privačių namų kiemuose takelį nuo namo iki gatvės nukasa už maždaug 10 – 20 litų. Jis pasakojo, kad per dieną sulaukia nuo 1 iki 6 skambučių. Vyriškis tokio darbo nusprendė imtis, nes yra stogdengys, o dėl gausaus sniego bent kelias savaites šiuo darbu užsiimti negalės.

Ne kastuvu, o traktoriumi sniegą valantys žmonės ar įmonės paprastai ima tam tikra mokestį už valandą. Šis, priklausomai nuo paslaugos tiekėjo, skiriasi. „Aš skaičiuoju ne plotais, o valandomis – paprasčiausiai kiek ten užtruksiu. Už valandą – 70 litų“, - sakė sniego valymu Kaune užsiimantis Vaidas.

„Pas mus sistema veikia dvejopai – arba imame konkrečiai už aikštelę, arba už valandą, arba jau būna ilgalaikės sutartys, kurios yra suderintos, kai per mėnesį mokama tam tikra suma, kuri nesikeičia, priklausomai nuo sniego kiekio. Valanda pas mus kainuoja nuo 80 iki 150 litų“, - teigė A. Kasparavičius. S. Milašius taip pat nurodė panašią kainą: „Valandinė kaina – nuo 80 iki 120 litų. Tai apimčių ir skubos klausimas“.

Bendrovių atstovai sako, kad sniegą valo nuo pat ryto iki vėlaus vakaro. „Mes - ištisą parą, pas mus technika netyla, negęsta ir dirba, tiktai žmonės keičiasi“, - sakė A. Kasparavičius.

Neragina kaltinti kelininkų

Įmonių atstovai sakė, kad žmonės neturėtų piktintis kelių valyti nespėjančiais kelininkais. „Viskas yra gerai, žmonės dirba kaip gali maksimaliai, kada duoda užduotis, tai čia kitas klausimas (...), - sakė S. Milašius. - Aš žinau, kad be savivaldybės patvirtinimo negali važiuoti, o jeigu išvažiuos, tai nesumokės, tai didelę atsakomybės dalį turėtų prisiimti ir savivaldybės, nors visa kaltė verčiama ant tų kelininkų, o jie dirba maksimaliai apsikrovę. Čia reikėtų truputėlį supratingumo iš žmonių pusės, juk niekas nesėdi, nosies nekrapšto, visi dirba daugiau negu gali“.

Tai, kad privačios įmonės dirba operatyviau, pastebėjo ir A. Kasparavičius. „Jeigu jie mato, kad keturias valandas dar snigs, tai realiai jie net nevažiuoja ir nieko nedaro, nes žino, kad vėl reikės važiuoti ir daryti, - kalbėjo jis. - Kas nori valyti tą pačią gatvę po kelių valandų? Aišku, nori valyti tos kompanijos, kurioms už tai moka pinigus, bet tas, kas moka pinigus už tai, savivaldybė, nėra suinteresuota, ji geriau sakys dar palaukti“.

Dėl šios priežasties, A. Kasparavičiaus manymu, daugiau klientų sulaukia ir jų bendrovė. „Mus kviečia tie žmonės, kurie neapsikentę nesulaukia būtent tų paslaugų iš savivaldybės, biudžetininkų, ir kviečia mus. O kas liečia įmones, privačius asmenis, tai jie jau turi nepriklausomai kviesti, kas gali padėti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Kamilė Baubinaitė
(6)
(0)
(2)

Komentarai (0)