D.Paukštė. Ar ir toliau prievartinę emigraciją slėpsime po ES laisvo asmenų judėjimo kauke?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Makashi 2013-02-19 09:29
Kol Lietuva netaps Hong Kongu, tol ir tesis sita emigracija. Kiek bandziau uzsiimt verslu Lietuvoj tai visur matosi, kad sukurtas biurokratinis mechanizmas tycia stabdantis betkokia galimybe padoriai uzsidirbti.
Zebediejus 2013-02-19 09:39
Ir ką siūlo iš tuščio į kiaurą pilstantis autorius? Uždaryti sienas ar "pakelti minimumą iki tokio lygio, kad paprastas žmogus galėtų oriai gyventi"? Tokių pasisakymų pilna, bet jie yra muilo burbulas, kuris visiškai neturi nieko bendra su realybe. Populiaru kaltinti valdžią, Kubilių ar bet ką, bet nieko nesiūlyti. Tam daug proto nereikia. Bet konkrečių pasiūlymų nėra. Taip, emigracija didelė, taip, tai nėra gerai valstybei. Bet tai normalus procesas. Atidarius sienas to ir reikėjo tikėtis. Žmonės norėjo laisvės, ją ir gavo. Nieko čia tragiško, nieko čia pasibaisėtino. Vieni ieško geresnių uždarbių, kiti - visuomenės, kuri būtų ne tokia kaip čia, treti - nori pamatyti pasaulį, dar kiti - ieško karjeros galimybių, kurių mūsų maža šalis pasiūlyti negali. Ir kas čia tokio? Visas pasaulis keičiasi. Visur žmonės emigruoja, imigruoja, prasigyvena ir nuskursta. Migracija buvo visais laikais ir ji kartais būna didesnė, kartais - mažesnė. Manyti, kad bus taip, kaip buvo prieš 100 ar 50 metų net neverta ir laikas susitaikyti su nauju, labai greitai besikeičiančiu ir besimaišančiu pasauliu. To ir linkiu autoriui. O ne rašinėti paverkimus kaip viskas blogai ir kaip "reikia kažką daryti" ir nieko nepasiūlyti.
Kiškis 2013-02-19 09:59
Zebediejau, prieš rašinėdamas visokias nesąmones, kaip "tai normalus procesas" ir "nieko čia tragiško, nieko čia pasibaisėtino", į skaičius pasižiūrėk. Dar vienas velnio, t.y., valdžios advokatas atsirado. Kubilinės pasakos daug kam šilku ant akių nugulė.
slack 2013-02-19 10:04
Tokio lygio Emigracija tikrai nėra normalu. Bet manu dėlto, kalti nevaldomi Lietuvos bankai . pražystu žmonių kurie išvyksta iš Lietuvos vien dėlto, kad negali susimokėti banko paskolos.
Zebediejus 2013-02-19 10:12
Pats turiu paskolą, kuri neadekvati turto kainai. Ir žinai, banko nekaltinu. Neliepė jis man imti paskolos, neliepė pirkti pervertinto buto. Pats padariau nesąmonę, pats už tai ir moku. Mums reiktų vieną kartą nustoti ieškoti kaltų ir pradėti naudotis galva. Tada bus ir mažiau priešų ir mažiau pridarytų nesąmonių.
Shinigami 2013-02-19 10:13
O man regis, kad jis viską teisingai parašė. Visi čia verkia, verkia ir verkia, bet nieko patys nedaro ir nesiūlo. Pasiūlyk kaip viską sutvarkyti (realias, įgyvendinamas įdėjęs) ir bandyk jas įgyvendinti. Emigracija buvo ir bus. Nes be jos visi žmonės vis dar gyventu tik Afrikoje.
faktas 2013-02-19 10:15
Kad tai normalu, sakyti tikrai negalima - skaičiai aiškiai viršija visas normos ribas. Na o dėl to, kad lietuviai užuot skųstųsi, pasiūlytų, kaip pagerint padėtį, tai čia irgi nelabai koks pasiūlymas, nes visuomenė neturi tam reikalingų įrankių ir info, kokius turi valdančios institucijos. Ir šiaip aš pats po truputį pradedu svarstyti apie kitas šalis. Šiaip sugebu normaliai prasisukt ir Lietuvoj, bet kai įvertinu, kiek man tai kainuoja laiko ir energijos bei kiek tai kainuoja pažįstamiems, pasprukusiems į Daniją, Vokietiją, Norvegiją ir ktr., tai suprantu, kad aš jau po truputį pavargstu.
Zebediejus 2013-02-19 10:19
Ir ką rodo skaičiai? Kad emigravo daug žmonių. Tą žinau ir be statistikos. Mano pačio šeimoje yra emigravusių kaip ir nemažai draugų. Ir taip, man geriau jie būtų čia, bet jiems geriau ten. Tai tegu ten ir būna. Ir klausiu dar kartą - ką siūlot? Paverkti visi mokam, reikia pasiūlymų (konkrečių darbų, kurie jūsų manymu padėtų, o ne "pagerinti ir padidinti"). Kur jie? O valdžią turim tokią, kokią išrenkam. T.y. tokią kokios esam verti. Neadvokatauju niekam. Tik noriu, kad pagaliau suprastume - kaip stengiamės, ką renkam, tą ir turim. Tik tiek.
slack 2013-02-19 10:21
Na aš asmeniškai neturiu paskolų. Bet, kad daug Lietuvų prasiskolinę dėl blogų paskolų. Bet dėlto juk atsiranda šešėlinė ekonomika, o kenčiame mes visi. o greitus kreditus dalina, net nedirbantiems. be to už bankų bankrutuos moka ir tie kurie neturi paskolų.
Creatium 2013-02-19 10:30
Labai naudinga kalbėti apie "milžiniškus skaičius", kuomet tie skaičiai paimti iš vienų metų (t.y. kuomet krizė buvo labiausiai įsisiūbavusi). Dar parankiau yra rėkti, kad nieko nėra daroma ir kaip viskas blogai. Aiškiai matosi, kad straipsnio autoriaus suvokimas kokios sąsajos tarp krizės, valstybės finansų, valdymo, verslo ir žmonių pragyvenimo lygio. Kitaip tariant, jis sąsajų nemato. Pirmas dalykas - emigracija mažėja. Tą puikiai galima pamatyti Statistikos departamento puslapyje (nuoroda http://db1.stat.gov.lt/statbank/selectv ... 3=&rvar14= ). Maža to, emigracija ne tik mažėja, tačiau didėja ir imigracija. O kadangi imigrantų ne lietuvių padidėjimo nėra - imigruoja tie patys Lietuviai, anksčiau išvykę svetur. Antras dalykas - "darymas" ir "nedarymas" dėl emigracijos. Ką autorius siūlo daryti, kad stabdyti emigraciją? Komentatoriai jau čia pastebėjo, kad NIEKO. Ir keista, kad autorius visiškai nemato kas buvo padaryta iki šiol, kad emigracija mažėtų: 1. Stabilizuotas šalies ūkis, užtikrintas augimas. 2. Stabilizuotas skolinimasis ir finansai. Mažėjantis deficitas ir poreikis skolintis. 3. Daug maž aptvarkytas šalies valdymas, optimizuota veikla. 4. Sutvarkyta šalies valdomų įmonių veikla. Pagaliau atsirado normalūs dividendai. 5. Pradėta remti naujas verslo įmones (jų, beje, pastaruoju metu buvo įsteigta labai daug - https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 2011_o.png ). 6. Pradėti energetiniai projektai. Kai straipsnio autorius supras, kad būtent šie punktai yra lemiantys šalies finansinę ateitį (t.y. ir jos piliečių gyvenimo lygį), tuomet nereikės rašyti ir tokių apgailėtinų "straipsnių". Kol kas, matyt, visas autoriaus supratimas remiasi į "MMA padidinti" strategiją. Ir pabaigai: autorius tiesiogiai susiejo emigrantų išaugimą su TS-LKD (a.k.a. Kubiliaus) valdymu. Keista, tačiau būtent emigrantai labiausiai ir balsavo už TS-LKD, bei Liberalų sąjūdį. Tad autorius net ir čia prašovė. Linkas: http://kauno.diena.lt/rinkimai/naujieno ... lus-454774
lmn 2013-02-19 10:41
Kiek, koks skaičius yra norma? Koks skaičius emigravo, pvz pernai?
Anonymous 2013-02-19 10:54
Sveiki, Pats emigravau prieš 1.5 metų į UK nors prieš tai buvau įsitikinęs kad niekad to nedarysiu. Problema čia paprasta. Vargsti, gauni aukštąjį išsilavinimą (nenusiperki). Susirandi padorų darbą jei pasiseka. Pradirbi kelis metus ir matai kad turi pinigų šiam mėnesiui. Tada supranti kad tau jau nebe'niolika ir kad laikas planuoti apie nuosavą būstą nes jei nemiegi pas mamą ant pečiaus (kaip daugelis lietuvių laiko Norma) tai moki nemažai nuomos. Tada padarai paskaičiavimus ir supranti kad vieno kambario būtą prie geriausių norų nusipirksi po 10 metų, arba eini į banką ir pasirašai sielos pardavimo sutartį n'metų laikotarpiui. Nei vienas iš šitų kelių man netiko. Draugai 'čiešino' pastoviai - vianas būsto nenusipirksi - 'čia normalu', - "Susirask antrą pusę ir paskola nebus tokia sunki." For real? Straipsnis pamiršo paminėti kad emigrantai išlaiko lietuvą. Ir kažin koks biudžetas/balansas būtų jei visi tie pabėgeliai liktų lietuvoje, vietoje to kad išlekia į kitą šalį keliems metams ir padirbę mažiau kvalifikacijos rekalaujančius darbus, pamatę pasaulio, grįžta ir pasistato namą be paskolos. Tuos pinigus kažkaip visi pamiršta. O kur tie pinigai kur vaikai siunčia savo neturtingiems tėvams kas mėnesį? Kur tie pinigai kur vyras savo šeimai siunčia? Mes nepalikom lietuvos numirti. Mes palikom ją kad galėtum grįžti tvirtai stovėdami ant kojų. Kad nereikėtų vogti ar kita nelegalia veikla užsiimti norint išgyventi (nelegalus biznis lietuvoje klęsti). Mes grįšim dirbti už mažesnį atlyginimą, grįšim palaikyti valstybės ir tradicijų. Grįšim sukurti naują šeimą, naują Lietuvą.
vvv2 2013-02-19 10:55
nebuvo pasiekusi.
Anonymous 2013-02-19 10:57
Windas 2013-02-19 11:06
butu like galimybe spausciau ant Zebediejus cia labai gerai matosi.. ar tie rusu konspiraciju pazeisti zmones kur galvoja, kad kalti bankai, valdzia ir t.t. ir pasauleziura platesne turintys zmones.. ash uz pasauleziura.. kur galima zmogui individualiai spresti kur jis nori buti ka jis nori daryti ir niekam nepriklausyt.. kam musu tevai kovoje uz nepriklausomybe (pats dar gimias prie ruso bet vistiek) jei mes norim buti kazkam priklausomi... Man dirbti, kad kiti geriau gyventu lietuvoj? nematau cia nieko logisko.. nori senatveje gerai gyvent uzdirbk kol jaunas, nepatinka salygos emigruok kitur kur geresnes salygos maziau verkit.. oj lietuvoj sunku pragyvent kodel sunku? gal del to kad nesimokiai ir dirbi juodus darbus? visi verkia verkia.. toks jausmas, kad zliumbiku valstybe cia, o ne zmoniu kurie kazka darytu, kad gerintu situacija.. visi burbet galim to moke rusu babushkos mus.. burbti burbti ir nieko nedaryti.
Shinigami 2013-02-19 11:09
Tiek daug emigravo, bet bedarbių vis tiek daug. Tai kiek butu bedarbių, kuriuos reiktu išlaikyti valstybei, jei nebūtu emigracijos
vvv2 2013-02-19 11:29
Shinigami 2013-02-19 11:34
O iš kur ištraukti tą viziją jei dauguma piliečių tik ir žiūri kaip pasipriešinti bet kokiems pasikeitimams, o labiausiai verslininkams. Vyriausybė gali prigalvoti įvairiausių vizijų ir planų, bet jei jiems visiems visuomenė priešinsis kaip išmanydama. Kas iš to?
modis 2013-02-19 11:38
Na Zebediejus ir Creatium gauna mano laikus. Pasakėt beveik viską ką pastebėjau aš šiame straipsnyje. Geros žinios ir tos, kad kol kas rodos Butkevičius galvos nepametęs. Stengiasi laviruoti ir tęsti pradėtus projektus kiek sugeba. MMA padidinimas manau irgi buvo subrendęs, galėjo Kubilius tai padaryt prieš rinkimus, free votes garantuoti. Dar žiū ir AE į stalčių nepadėta, gal įvyks. O dėl Kubilizmo. Rinkimai parodė žiaurią tiesą. Kaimo ir miesto atskirtį. Nzn blogai/gerai ar yra kaltų, bet faktas, Kaune ir Vilniuje triuškinamą pergalę pasiekė Konservatoriai (Klaipėdoje gerai LLS pasirodė) Ty miestai palaikė buvusią vyriausybę, tai išeina, kad jiems jų valdymas buvo priimtinas. P.S. Dzinglazz dėkui tau, mėginsim pastatyt Lietuvą kol tu išvykęs Tikėkimės gausis gera ir norėsi grįžti.
vvv2 2013-02-19 11:58