Su šypsena: tualetiniai "Apollo 10" įgulos iššūkiai pakeliui į Mėnulį (Video)  (5)

Archyvuose rastos NASA misijos "Apollo 10" įgulos narių pasikalbėjimų stenogramos atskleidžia, kad pakeliui į Mėnulį astronautams iškilo nenumatytų, nepatogių ir kartu komiškų problemų, susijusių su erdvėlaivio išviete, skelbia "Dailymail.co.uk". Ši kuriozinė istorija – puiki proga susipažinti su Tarptautinės kosminės stoties tualetu, kurį astronautai vadina "orbitine išviete". Trumpą ekskursiją po "mažiausią kamarėlę" stotyje surengė buvusi TKS kapitonė Sani Viljams (Suni Williams).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš "Apollo 10" pokalbių stenogramos fragmentų susidaro įspūdis, kad misijos astronautai Tomas Stafordas (Thomas Stafford), Džonas Jangas (John Young) ir Judžinas Sernanas (Eugene Cernan) nevisai mokėjo apsieiti su erdvėlaivio tualetu. Ilgoje stenogramoje užfiksuotas pokalbis atskleidžia, kad erdvėlaivio viduje ore pradėjo sklandyti žmogaus ekskrementai. Nesmagią problemą astronautai mėgino išspręsti panaudodami servetėlę. Pirmasis apie "nepaprastąją padėtį" prabyla įgulos vadas T. Stafordas, paliepęs: "Duokš servetėlę – mikliau! Ore skraidžioja š...as." Į tai komandinio modulio pilotas Dž. Jangas atsakė: "Čia ne aš taip padariau. Tai ne mano." Nusileidimo modulio pilotas J. Sernanas jam paantrino: "Ir aš nemanau, kad tai galėtų būti mano." Servetėlės reikalavęs įgulos vadas, pakomentavęs pagautos "laimikio" konsistenciją ir pareiškęs, kad tai irgi negali būti jo, paliepė jį išmesti. Tačiau dialogas nenutrūko. "Velniai griebtų, žiūrėkit – ten dar vienas egzempliorius skrieja! – šūkteli J. Sernanas. – Vyručiai, kas su jumis pasidarė? Paduok man... Žinot, brangieji, jei tai būčiau pridirbęs aš, tikrai prisiminčiau, kad stenėjau tiesiai ant grindų." "O jis taip ir sklandė ore?" – pasiteiravo T. Stafordas. "Taip" – atsiliepė J. Sernanas. "Apollo 10" buvo ketvirtoji pilotuojama amerikiečių misija į Mėnulį. Jos užduotis – išmėginti visas nusileidimo Mėnulyje procedūras, išskyrus paskutinę – nusileidimo aparatas neturėjo paliesti Mėnulio paviršiaus. Nusileidimo modulis buvo nusileidęs į 16,5 km aukštį, tačiau Mėnulyje nenusileido.
Kaip į gamtos šauksmą atsiliepia modernioje TKS dirbantys astronautai?

Praskleisti šios delikačios temos uždangą ir papasakoti apie tai, kaip astronautai tvarkosi erdvėlaivio tualete, pasakoti sutiko buvusi Tarptautinės kosminės stoties (TKS) vadė Sani Viljams (Suny Williams).

"Įgula TKS neretai praleidžia ištisus mėnesius, tad nulinės gravitacijos sąlygomis efektyviai funkcionuojanti įranga mažiausioje TKS patalpoje yra labai svarbus dalykas, - apie TKS tualetą pasakoja astronautė.

Kapitonė S. Viljams, kuriai priklauso ilgiausiai orbitoje išbuvusios moters rekordas (195 dienos), apie vizito į "orbitinę išvietę" ypatumus atskleidė vaizdo reportaže iš TKS (nufilmuotą pasakojimą apie naudojimąsi TKS tualetu naujienos pabaigoje stebėkite nuo 5:00 min.). Trumpai tariant, pašaukus gamtai, mažiausiame TKS kambarėlyje svarbiausia yra tinkamai prisitaikyti ir "prisišvartuoti" prie specialių įrengimų.

"O jų tualete yra du – numeris vienas ir numeris du, - aiškina S. Viljams. – Kiekvienas iš jų skirtas atskiram reikalui (pirmas – "mažam reikalui", antras - "dideliam reikalui"). Juos atskirti padeda tai, kad jie pažymėti skirtingomis spalvomis. Mažam reikalui skirtas įrenginys – geltonos spalvos."

"Kaip matote, šis įrenginys yra pakankamai mažas, - rodydama į įrenginį Nr. 2 pasakoja astronautė. – Todėl užsimanius juo pasinaudoti, reikia labai tiksliai nusitaikyti ir įsitikinti, kad viskas skris tiksliai reikiama kryptimi."
Pirštais užsispaudusi šnerves, moteris priduria: "Teisybė, šioks toks kvapas čia visada tvyro, tad uždarykime ir palikime šį įtaisą ramybėje. O štai čia, - siužeto autorė į rankas paima ugnies gesinimo žarną primenantį įrenginį, - čia yra Nr. 1. Ir Nr. 1, ir Nr. 2 galima naudotis išsyk vienu metu – prisėdus ant Nr. 2 ir ranka nusitaikius Nr.1."

"Dar "mažam kambarėly" galime pasirinkti tualetinį popierių, - ekskursiją po "orbitinę išvietę" tęsia įgulos kapitonė. – Čia turime pirštinių – tam atvejui, jei įvyktų vienoks ar kitoks nemalonus "nuotėkis". Taip pat turime rusiškų servetėlių, kurios yra truputį šiurkštesnės. Yra ir švelnesnių. Yra drėgnų servetėlių, jei reikia nuvalyti paviršius. O ypatingiems atvejams, kai situacija tampa nekontroliuojama, turime "dezinfekcinių bangų" aparatą – kad pašalintos medžiagos nepasklistų po erdvę, aparatas jas susiurbia."

"Žinoma, tualete yra ir privatumui skirtos atributikos, - astronautė pademonstruoja sustumiamas tualeto kabinos dureles. – Kai ši užuolaida užtraukta, kiti žino, kad užimta."

Kapitonė S. Viljams apie vizito į "orbitinę išvietę" ypatumus atskleidė vaizdo reportaže iš TKS: filmuotą pasakojimą apie naudojimąsi TKS tualetu stebėkite nuo 5:00 min.


(20)
(0)
(2)

Komentarai (5)