Vytautas Radžvilas. Politinių partijų negalia smukdo Lietuvą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Makashi 2013-06-23 14:00
Rukis 2013-06-23 22:51
Partinei sistemai - NE! Tai niekada netiko ir netiks Lietuvai.
punktyras 2013-06-23 23:30
Ir kuo Lietuva tokia nepakartojamai išskirtinė ir ypatinga, kad partinė sistema jai netinka ir netiks?
Vytax 2013-06-24 00:05
Kokia visuomenė, tokios ir partijos. O visuomenė pas mus labai, labai konservatyvi. Tad ir visos mūsų partijos daugiau, mažiau konservatyvios. Ironiška bet mūsų socdemai yra patys didžiausi konservatoriai iš visų partijų, didesni netgi už TS-LKD. Gal tik liberalų sąjūdis iš šito liūno kiek išsiskiria, bet jie dėl to per rinkimus 5% barjerą vos perlipa.
Rukis 2013-06-24 15:53
Tuo, kad Lietuvoje yra 44 partijos. Tai 44 skirtingos Lietuvos vizijos jau net 3-jų milijonų populiacijos nesiekiančiai valstybei. Mat čia visi nori valdyt ir vadovaut, bet ne dirbt ir galvot. Idealistų vienetai.
vvv2 2013-06-25 11:54
Hmz 2013-06-25 13:13
O tai kokias problemas tu įžvelgi tame, kad turime 44 partijas? 2012 metų rinkimuose dalyvavo 28 partijos; iš jų tik 7 pateko į Seimą, surinkdamos sumoje 83 proc. balsų. Rinkėjų blaškymosi tarp 44 partijų nematyti.
immortallt 2013-06-25 16:25
Daug geriau Rusija, kur yra 1 partija, o visi kiti yra tėvynės išdavikai.
Hmz 2013-06-25 19:33
Manau, kur kas didesnė, nei partijų skaičius, yra problema su rinkėjais - jie nenori domėtis politika ir aiškintis, už ką balsuos. Per 2012 metų rinkimus vidutinis DP partijos rinkėjas (t.y. daugiamandatėje apylinkėje balsavęs už DP) reitingavo tik 1,4 jos kandidato. LSDP rinkėjas - 1,9; LS rinkėjas - 2,2 kandidato. Priminsiu - reitinguoti galima 5 asmenis. Ką tai sako? Kad pusė rinkėjų yra mažvaikiai, kurie sugeba Kubilių atskirti nuo Pavilionienės tik pagal tai, kad pastaroji segi sijoną.
Arthuras 2013-06-25 19:55
Nei viena partija Lietuvoje nėra puiki. Kiekvienoje partijoje didžioji dalis veikėjų nenusipelno būti valdžioje - yra ką nors prisidirbę, menkai išsilavinę ar pan. Todėl, kad ir už kokią partiją bebalsuotum, vis vien susirinks į seimą šalia keleto vertų ten sėdėt ir krūva tokių, kurie to neverti. Kiekviena partija turi neblogų kandidatų vieną kitą, jie naudojami kaip reklaminiai veidai. Nors... Kokia visuomenė, tokie ir politikai bei valdžia. Normalu.
Rukis 2013-06-26 02:45
Rusija tai čia išvis iš kitos pasakos. Na problema ta, kad toms partijoms mes, mokesčių mokėtojai, turim iš savo kišenės mokėti dotacijas. Tegu eina po vieną, o partijos lieka tik neoficiali pačių valdininkų noru ir finansavimu egzistuojanti organizacija/judėjimas (vadinkit kaip norit), be tiesioginės politinės galios. Jau nekalbant apie tai, kai jauni politikai, norintys kažką keisti būna tų pačių partijų pasodinami "ant atsarginių suoliuko" ir jų idėjos ir mintys lieka neišgirstos, nes viską nusprendžia partijos elitas. Beje tos partijos pjaunasi tarpusavyje. Kol viena partija (šiuo atveju TS-LKD) dirba ir pastato politinius pamatus naujai AE, atėjusi naujai išrinkta partija tuos pamatus sugriauna ir pradeda statyt savus ant senųjų griuvėsių. Todėl stebimės dėl ko įvairūs (kiti) projektai nejuda arba juda labai lėtai išpildymo link. Esmė ne partijose, o pačioje sistemoje, nes partijos besipešdamos tarpusavyje, kaip kokie darželinukai, niekaip nesugeba susikoncentruot į vieną tikslą ir dirbt drauge jo siekiant. Ir visas jų darbas tampa lipimu vienas kitam ant galvos ir žaidimu "Kieno didesnis kotas". Tarkim būtų LR seime priimami tik individualūs žmonės. Nebūtų jokių "prastumimų" į seimą tų individų su kriminaline praeitimi, vien todėl, kad priklauso išrinktai partijai. Aš manau, kad tokiu būdu išryškėtų tikrieji ekonomikos ir politikos talentai, ne vien šou. Galbūt klystu, bet ėj, esu tik eilinis valstietis.
Arns 2013-06-26 09:24
Rukis, visų pirma visų valdžių nepagarba opozicijai ir savų prastuminėjimas sukelia tokią situaciją. Pvz TS-LKD sugriovė LEO ir nacionalizavo Vakarų skirstomuosius tinklus krizės pradžioje, ir pradėjo kurti nežinia kokias struktūras, apie kurias buvo beveik negirdėti (išgirdom tik privertus daryti referendumą). Jau antrą kartą jiems konstitucinis teismas aiškina jog pensijų sumažinimas jų daromu būdu - antikonstituciškas ir susidaręs skirtumas privalo būti grąžintas. Atlikta eilinė valstybės įmonių vadovų rotacija pagal partinę liniją ir t.t. Taip kad šventesnių partijų Lietuvos padangėje tikrai trūksta. Dėl partijų finansavimo kur kas seniau virė didelės diskucijos, prieta prie to jog dabartinis finansavimas remiasi tuo, kad nebebūtu situacijų kai benamiai po 25 tūkst litų aukoja partijoms. Sakyčiau nemažas žingsnis skaidrumo prasme. Nes leidus bet kam aukoti, nelbai tikiu ar pas mus atsirastu tas skaidrumas, ar išsaiškėtu kurios įmonės ką palaiko (dar seniau didesnė įmonė tiesiog įpareigotai didžiąsias partijas pamaitindavo dotacijomis). O kaip manai pavieniai susitars dėl ko? Juk pvz tvirtinam valstybės biudžetą, turim 141 narį. Kad jis būtu patvirtintas reikia surinkti bent 71 balsą. T.y, jei bus tiek išrinkta seimo narių pavienių, reikštu jog mažiausiai 70 neįgyvendintu jam iškeltų tikslų atkovoti rajonui/miestui pinigų, ir jam reiktu kažką imtis kombinuoti, kad sekančiuose rinkimuose jis nebūtu nušluotas nuo valdžios. Taip ir su kitais projektais, visų per didelis aktyvumas nepaliktu altruizmo. Pailiustruodamas pateikščiau ar tokį pvz: šiuo metu ant bangos "gėjų klausimas", tad logiška rinktis populiarumą galvojant kvailas idėjas (gi žmonės domisi, klausosi kas ką sako, tad apie save pranešti tinkamiausia vieta ir laikas), bet kur nors užsienio ministerijoje, kad ir ką beveiktum, ką besiūlytumei geriausiu atveju gausi kažkelintam puslapį ar kelias minutes per tv (jei ne bėganti eilutė) ir tiek. Masės žmonių tai nedomina, bet valstybei reikalingų ir svarbių darbų darymas labai reikalingas...
Hmz 2013-06-26 11:30
Problemą teisingai pastebėjai, bet jos priežastis kita. Valdžia nesugeba orientuotis į ilgalaikius rezultatus ne todėl, kad partijos konkuruoja tarpusavy, o todėl, kad jos valdymo laikas paprastai apsiriboja ketveriais metais. Koks tikslas vyriausybei, tarkim, pradėti ilgalaikę elektromobilių infrastruktūros statymo programą, jei po 4 metų (jei ne anksčiau) ji bus atstatydinta, o jos darbo vaisius pasisavins kita vyriausybė? Būtent todėl siekiama padaryti kažką, ką bus galima panaudoti rinkiminei propagandai. Pvz, konservatoriai savo propagandai naudojo labai gražų grafiką - valstybinių įmonių išmokamus dividendus, kurie stipriai pašoko akurat prieš rinkimus. Gudrybė buvo nedidelė - nemažai valstybinių įmonių per ilgą laiko tarpą buvo sukaupusios gana daug nepaskirstytojo pelno (pvz, vien LESTO - apie 1 mlrd.), kuris pagal Kubiliaus komandą buvo nusunktas tam, kad būtų galima nupiešti grafikėlį durniams.
vvv2 2013-06-26 11:44
- vienintelis daug maž realus balsavimas būtų būtent už partijas!