Ruošiamės atostogoms Lietuvos pajūryje: kiek ir kokios informacijos galime surasti internete?  (0)

Ant nosies – pats vasaros sezono įkarštis, kai sulaukę išsiilgtų atostogų bei pavargę nuo kompiuterių, mokslų, skubėjimo, transporto kamščių ar tiesiog pilkos kasdienybės, stengiamės susirasti poilsiui tinkamą vietelę pajūryje, kaimo turizmo sodyboje ar bet kokioje kitoje su rūpesčiais nesusijusioje aplinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau ir tai yra atskiras darbas – nors gyvename informaciniame amžiuje, tik spragtelėję pirštais negausime idealiai mums tinkamų poilsio pasiūlymų. Norėdami malonaus poilsio ir dar už priimtiną kainą, turėsite nemenkai paplušėti ieškodami tinkamiausių pasiūlymų kelionėms, nakvynei ar pramogoms. 

Atrodytų, jog viskas kur kas paprasčiau lietuvišką pajūrį mėgstantiems atostogautojams – galima tiesiog surizikuoti ir į Palangą atvažiuoti be jokio aiškaus plano: ką veikti pagalvosite jau atvykę, o nakvynę surasite pas „Palangos močiutes“. Tačiau nakvynės vieta paprastai ir kelia daugiausia nerimo – iš anksto nesusitarus, nakvynės kokybės ir kainos tiesiog neįmanoma prognozuoti. Tuo labiau, jog kokybiškų nuomojamų bustų savininkai į pakeles nevaikšto, o klientai su jais susitaria vien per išankstines rezervacijas.

Tad nemėgstantiems bandyti savo laimės, pasiūlymas tik vienas – atostogoms reikia ruoštis iš anksto, net jei jos planuojamos lietuviškame pajūryje. Tuo labiau, jog ir galimybių kiekvienais metais daugėja, ypač jei draugaujame su internetu ir jame pasiekiamais informacijos lobynais. Kuo gali padėti internetas planuojant poilsį pajūryje – šiame straipsnyje ir papasakosime. 

Renkamės skelbimų portalą

Bene patogiausias būdas nakvynės paieškai – internetinės skelbimų svetainės. Vis gi jų yra įvairiausių – nuo populiarių bendrųjų skelbimų svetainių iki specializuotų vien būsto nuomai skirtų projektų. 

Išbandžius populiariausias tradicines skelbimų svetaines, iš karto pastebimi trūkumai, iš kurių pagrindinis tas, jog jos pritaikytos trumpalaikiams skelbimams. Tradiciškai skelbimai rikiuojami pagal įdėjimo datą, tad nenorintys paskęsti archyvuose turi savo skelbimus kartoti. Daugybė pasikartojančių skelbimų su bet kaip pateikta informacija sukuria tikrą chaosą, kuriame norint išsirinkti nuomos pasiūlymus ir juos dar tarpusavyje palyginti, reikia daug pastangų. 

Kitokia situacija su specializuotais projektais – juose skelbimai jau nekartojami, tačiau papildomas funkcionalumas nėra etalonas, tad vienur jo iš vis nėra, o kitur tam skiriama daug dėmesio. 

Išbandžius įvairius specializuotus nuomos portalus, tolesnei nakvynės vietos paieškai apsistojome ties neseniai startavusiu projektu trumpam.lt – jame jau yra praktiškai tiek pat nuomos skelbimų, kaip ir kituose projektuose, tačiau funkcionalumo prasme jis gerokai lenkia analogus. Ne veltui šiais metais trumpam.lt gavo apdovanojimą „Login 2013“ kaip geriausia specializuota skelbimų svetainė.

Renkamės kurortą ir nakvynės vietą

Lietuva neturi daug pajūrio, tačiau kurortinių miestelių yra net keli – Šventoji, Palanga, Juodkrantė, Preila, Pervalka, Nida ir kur dar mažesnės gyvenvietės pagal Kuršių marias. Kuriame iš šių miestelių apsistoti, turbūt kiekvieno asmeninis skonio ir finansų reikalas, tačiau apsisprendimas, kad ir koks jis būtų, lemia tolesnes planavimo galimybes. 

Norintiems linksmybių ir aktyvaus poilsio – ideali vieta yra Palanga. Čia vyksta daugiausiai įvairių vasaros renginių, o ir kavinių tinklas pats didžiausias. Tad nekeista, jog kiekvieną vasarą Palanga tiesiog nulipusi linksmybes ir pramogas mėgstančiais poilsiautojais. Tačiau pavargusiems nuo triukšmo ir socialinio gyvenimo verčiau pasižvalgyti Šventosios arba Lietuvos perlo – Nidos - kryptimi. Čia mažiau visko – ir renginių, ir kavinių, ir žmonių, ir triukšmo.

Tokie poilsiautojų pomėgiai nulemia ir būsto pasiūlos kiekius – peržvelgus trumpam.lt archyvą pagal miestus matyti, jog pagal skelbimų kiekį karaliauja Palanga, nuo jos beveik dvigubai atsilieka kiti du didžiausi pajūrio kurortai - Šventoji ir Nida. Dar mažesnių kurortų, tokių kaip Juodkrantė, Pervalka, Preila ar Kretinga skelbimų kiekis žymiai kuklesnis. Tad ir būsto pasirinkimo galimybės mažesnės. Žinoma, internete neskuba skelbtis papildomai iš nuomos uždarbiaujantys gyventojai, siūlantys atskirus kambarius arba kokybe neblizgančius butus, tačiau bendros tendencijos išlieka – daugiausiai būsto nuomos pasirinkimo galimybių turi Palanga. 

Vis gi sprendimas dėl konkretaus kurorto – dar ne viskas. Ne ką mažiau svarbu apsispręsti, kuriame kurorto rajone norėsite ilsėtis – nuo to priklausys atstumas iki jūros, triukšmo lygis ir kiti dalykai, kurių neapmąsčius poilsis gali būti ne tik nemalonus, bet ir varginantis. Renkantis nakvynės vietą atsidarome interaktyvų trumpam.lt žemėlapį ir jame matome, kuriuose kurortų rajonuose yra nuomojami būstai. Į veiksmo šurmulį ketinantiems pasinerti poilsiautojams geriausia rinktis arčiau centrų esančius būstus, o štai ramybės mėgėjams turėtų patikti kurortų pakraščiuose nuomojami būstai. Iš karto matyti, jog atokiau nuo centro, už pačių miestelių teritorijos esančių būstų pasiūla sudaro gal tik dešimtadalį visų pasiūlymų, tad čia pasirinkimo bus kur kas mažiau. 

Nenorintys link jūros važiuoti automobiliu, turėtų nakvynės ieškoti pačiuose miesteliuose. Peržvelgus nuomojamų būstų išsidėstymą, matyti, jog miestelių ribose praktiškai visi rajonai turi vienodą pasiūlymų kiekį – belieka apsispręsti, kurioje vietoje nakvynė būtų maloniausia. 

Planuojame poilsio laiką

Išsirinkus pageidaujamų rajonų skelbimus, svarbu išsiaiškinti, kurie iš siūlomų būstų norimu laikotarpiu yra laisvi. Čia labai pagelbėja būsto nuomos užimtumo kalendoriai, kurie rodomi prie kiekvieno trumpam.lt skelbimo, tačiau deja, ne visada nuomotojų kruopščiai pildomi. Visgi tais atvejais, kuomet kalendorius pildomas reguliariai, galima labai greitai ir patogiai atsirinkti laisvus būstus arba derinantis pagal jų užimtumą, planuotis poilsio laiką. 

Patyrinėjus užpildytus kalendorius, aiškėja, jog populiariausias pajūryje atostogų laikas – nuo Joninių iki rugpjūčio vidurio. Du vidurvasario mėnesiai intensyviai rezervuojami jau nuo birželio pradžios. Net jei kalendorius ir rodo ištisas laisvas savaites, paskambinus nurodytais kontaktais aiškėja, kad faktiškai likę tik kelių dienų intarpai, o visa kita jau užsakyta.

Galbūt populiarėjant internetiniams skelbimų portalams užimtumo kalendoriai bus pildomi reguliariau – tai labai palengvintų nakvynės paiešką ir sutaupytų laiko nereikalingiems skambučiams. 

Reikia atkreipti dėmesį, jog net esant laisvam laikotarpiui, iš anksto rezervuoti būstą tik kelioms dienoms ir ypač savaitgaliais bus sudėtinga – labiausiai pageidaujami ilgesni užsakymai, trunkantys ne mažiau kaip savaitę. Vien tik savaitgalius nuomotojai rezervuoja labai nenoriai, mat taip netenkama galimybių priimti ilgus užsakymus, o ir savaitgaliais padidėja trumpalaikių poilsiautojų kiekis, tad tokiomis dienomis išnuomoti būstą galima vien „gatvės klientams“. 

Būsto kokybė

Išsirinkus pageidaujamose kurorto vietose neužimtus būstus, nebūtina iš karto skubėti tartis su šeimininkais – skelbimus pirmiausia galima atidžiau patyrinėti, mat juose surasite ne tik būsto nuotraukas, bet ir juose prieinamus patogumus bei papildomas galimybes. Tai padės dar labiau sumažinti tinkamų skelbimų kiekį.

Štai Palangoje iš viso būsto nuomos skelbimų jau yra virš 170, Nidoje – netoli 100. Tačiau papildomai pažymėjus, jog norima būsto su interneto ryšiu, skelbimų kiekis Palangoje sumažėja iki 85, o Nidoje iki 40. Dar mažesnis pasirinkimas privatumo mėgėjams - pageidaujant atskiro įėjimo, skelbimų kiekis Palangoje sumažėja iki 25, o Nidoje iki 17. 

Žinoma, galima ieškoti ir pagal kitokius kriterijus - štai pageidaujantys jacuzzi vonios, Palangoje turės tenkintis 11 skelbimų, o Nidoje tik 5. Tokiu pat principu galima išsirinkti nuomos pasiūlymus su vonia, židiniu, pusryčiais, oro kondicionieriumi, televizija ir t.t.

Reiktų susitaikyti, jog „visko viename“ nerasite – pageidaujant būsto su visais įmanomais patogumais bei papildomomis galimybėmis, skelbimų kiekis pajūrio kurortuose pasidaro lygus nuliui. Galima tik pasidžiaugti, jog absoliuti dauguma nuomojamų būstų turi bent jau dušus ir tualetus, o jei trūks kitų dalykų, teks poreikius kompensuoti gaivia jūra ir pušų šlamesiu.

Tarpusavyje lyginant būstus visada kyla neramus klausimas – ar skelbime pateikta informacija yra teisinga? Būsite tuo tikras tik nuvykę į vietą, tačiau visais skambintais atvejais šeimininkai patvirtino, jog visi išvardinti patogumai tikrai egzistuoja. Apie jų būklę padeda susiorientuoti prie skelbimų esančios nuotraukos, o daugiau – pasitikėjimo reikalas.

Kaina

Nors kaina, kaip ir būsto patogumai, nurodyti prie visų būsto nuomos skelbimų, tačiau pasikliauti parašytais skaičiukais, ypač vasaros sezono metu, retai kada galima. 

Ieškant buto populiariausiame Lietuvos pajūrio kurorte Palangoje, į akis pirmiausia krenta pigiausi skelbimai – po 30-50 Lt už parą. Dar gražesni pasiūlymai peržvelgus skelbimus Juodkrantėje ar Nidoje – čia yra pasiūlymų net ir už 1 Lt. Tikėtis tokios kainos už butą pernelyg naivu, tad nieko keisto, jog paskambinus tokiais Palangos skelbimais, šeimininkai ima kalbėti bent jau apie 3-4 kartus didesnę kainą, o ir patys butai dažnai nėra priimtini aukštesnius reikalavimus keliantiems klientams. 

Palangos skelbimuose labai dažnai įvardinama, jog nurodyta būtų nuomos kaina galioja tik ne sezono metu, o sezono metu yra prierašas „kainos sutartinės“ arba tiesiog „kainos – derybų objektas“. Taigi, gauti teisingą kainų informaciją iš specializuoto skelbimų portalo nepavyks – vyksta savotiškas aukcionas: jei daug skambinančių ir didelė paklausa, kainos kyla, jei nedaug – mažėja. Tokia praktika gal ir naudinga būsto savininkams, tačiau planuojantis poilsį prie jūros tiesiog tampa neįmanoma lyginti visus skelbimus tarpusavyje ir rinktis optimaliausią sprendimą pagal kainą ir kokybę.

Taigi, už kiek realu išsinuomoti butą Palangoje? Jei ne savaitgaliui ir ilgesniam laikui bei vasaros pradžioje ar jos pabaigoje, o taip pat nekeliant didesnių kokybinių reikalavimų butui, gerokai paieškojus ir dar pasiderėjus galima rasti pasiūlymų už 100 Lt parai. 

Moderniai įrengti Palangos butai su visais patogumais ir šiuolaikiniu remontu siūlomi nuo 150 Lt parai, tačiau jie gana sparčiai rezervuojami. Liepos mėnesį kaina dar didesnė. Nenorint daug gaišti laiko paieškoms ir deryboms, tačiau pageidaujantys moderniai sutvarkyto buto, turėtų susitaikyti su 200-250 Lt mokesčiu už parą. Už dar didesnę kainą siūlomi jau prabangūs apartamentai – už juo galima suploti nuo 300 Lt iki 900 Lt parai. 

Šventojoje su butais situacija labai panaši – mažiau nei 100 Lt parai tėra skelbimų „kabliukai“, o nuo 100 Lt iki 150 Lt – jau reali derybų kaina sezono metu nepretenduojant į geriausiai įrengtus butus.

Nepatingėjus žvilgtelėti į Nidoje ar Juodkrantėje nuomojamų skelbimų aprašymus bei skambtelėjus šeimininkams, paaiškėja, jog tikrosios skelbimų kainos prasideda nuo 130 Lt, o per patį vasaros įkarštį pakyla ir iki 250 Lt už parą. Telefonu pabendravus su buto šeimininkais aiškėja, kad pageidaujant savaitgaliais ir trumpam laikui nuomos kainos gali ir dar padidėti bent trečdaliu. Lyginant su butais Palangoje ar Šventojoje, čia kainos bent trečdaliu didesnės, tad norėdami surasti priimtiną butą bent už 150 Lt/parai turėsite gerokai paieškoti ir pasiderėti. 

Visgi Neringoje skelbimais po 150 Lt/parai susidomi absoliuti dauguma poilsiautojų, tad kai kurie iš jų būna jau birželį išnuomoti be pertrūkių iki pat rugsėjo mėnesio. Jeigu gaila nervų ir laiko, tačiau yra pakankamai pinigų, tuomet geriausias variantas – ieškoti buto nuo 250 Lt iki 300 Lt už parą. Šiame kainų segmente siūlomi butai yra tikrai geros kokybės, o ir pageidaujančių juos nuomoti kur kas mažiau. Pageidaujantys išskirtinės prabangos turi nusiteikti atverti savo piniginę dar plačiau – už parą tokiuose butuose gali tekti pakloti nuo 400 Lt iki 1200 Lt. Peržvelgus tokių apartamentų nuotraukas bei siūlomą komforto lygį, įkainiai nebeatrodo tokie dideli, tačiau jei į pajūrį važiuojate pabūti gamtoje ir prie jūros, kažin ar verta mokėti už visą šią prabangą, kurią galima išbandyti ir gydomuosiuose kurortuose šaltuoju metų laiku ar prabangiuose viešbučiuose.

Tiems, kam nereikia atskiro buto, o pakanka tik kambario, pasiūlymų taip pat netrūksta, tačiau džiūgauti neverta - trumpam.lt skelbimuose kambarių kainos nedaug kuo skiriasi nuo buto nuomos ir didžioji jų dalis svyruoja tarp 100 Lt ir 150 Lt už parą, o prabangesni apartamentai gali kainuoti net ir 300-700 Lt už parą. 

Tačiau tuo stebėtis neverta, mat tokiuose skelbimų portaluose kambarių nuomą dažniausiai skelbia specializuoti nakvynės namai, o vietiniai gyventojai kambarius bando nuomoti „gyvai“ – laukdami atostogaujančių autobusų stotelėse arba klijuodami skelbimus ant sienų. Žinoma, net ir svečių namuose įmanoma surasti kambarį Nidoje ar tuo labiau Palangoje už 100 Lt parai, tačiau tokių skelbimų yra tik keli, o ir tokie kambariai paprastai rezervuoti būna jau nuo vėlyvo pavasario. Logiška, jog kambariai pas gyventojus neturėtų kainuoti daugiau nei svečių namų pasiūlymai, tad ieškant patenkinamos kokybės kambario privačiame name ar bute, drąsiai galima derėtis dėl kainos, mažesnės nei 100 Lt už parą. 

Vietoj išvadų

Pasinaudojus specializuotais trumpalaikės būsto nuomos portalais galima gerokai palengvinti rūpesčius planuojant atostogas, o išsirinkus kelius tinkamiausius variantus beliks paskambinti šeimininkams ir suderinti kainą bei poilsio laikotarpį. Galbūt ateityje ir to nebereiks – viskas bus ne tik planuojama, bet ir užsakoma internetu, bet iki tol dar reikia palaukti. 

Aišku, renkantis nakvynės vietą internetu, reikia susitaikyti, jog kol kas nei vienoje skelbimų svetainėje nerasime visų „Palangos bobučių“ pasiūlymų, tad šie būstai kol kas lieka tarsi atsarginis variantas nenumatytiems atvejams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(1)

Komentarai (0)