JAV atidarys elektroninės žvalgybos duomenų „supercentrą“  (11)

Šį rudenį netoli Blafdeilo miestelio Jutos valstijoje už elektroninę žvalgybą atsakinga JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) atidarys didžiausią pasaulyje duomenų centrą, į kurį plauks visais NSA žvalgybos kanalais surenkama informacija, skelbia Prancūzijos dienraštis „Le Monde“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai viešai nurodoma naujojo duomenų „supercentro“, kuriame be kita ko bus laikomi ir internete bei telefono tinkluose perimti duomenys, paskirtis, tačiau tikrosios šio objekto funkcijos yra įslaptintos, sakoma pranešime. Jau dvejus metus tūkstančiai statybininkų ir inžinierių nuošalioje Jutos valstijos vietoje už maždaug 40 kilometrų nuo Solt Leik Sičio stato milžinišką pastatų kompleksą, kurio plotas siekia 100 tūkstančių kvadratinių metrų. Manoma, kad šio komplekso statyba JAV iždui atsieis 2 milijardus dolerių.

Būsimajame NSA duomenų centre, pasak šaltinių, bus įrengti galingiausi ir greičiausi pasaulyje superkompiuteriai ir duomenų talpyklos, galinčios saugoti per kelis šimtmečius internetu persiunčiamus duomenų masyvus. Pasak JAV spaudos, būsimasis duomenų centras Blafdeile bus NSA „kietasis diskas“, kuriame bus laikomi sunkiai įsivaizduojamos apimties žvalgybos duomenys.

Šį centrą nuo išorės be kita ko saugos ir 10 milijonų dolerių vertės antiteroristinė apsaugos sistema, rašoma straipsnyje. Kompiuterius aušins vandens siurblių sistema, galinti per parą perpumpuoti 6,5 mln. litrų vandens. Jei netikėtai nutrūktų elektros tiekimas, kompleksui energija autonomiškai bus tiekiama bent 3 paras: kuro saugyklose bus sukauptas reikiamas degalų kiekis.

Pasak „Le Monde“, naujasis NSA duomenų centras Jutoje išpildys dar visai neseniai nerealia laikytą svajonę: visa apimtimi saugoti pasaulio elektroninių ryšių kanalų turinį, pradedant elektroninio pašto laiškais ir „Google“ užklausomis, baigiant pramoninėmis ir diplomatinėmis paslaptimis. Būtent čionai bus persiunčiama NSA palydovų ir elektroninės žvalgybos stočių JAV (Džordžijoje, Teksase, Kolorade ir Havajuose) bei užsienyje (D. Britanijoje ir Australijoje) surenkama informacija.

Naudotis šiais duomenimis galės ne tik NSA, bet ir Centrinės žvalgybos valdybos, Federalinio tyrimų biuro ir kitų specialiųjų tarnybų, kovojančių su terorizmu ir kitais pavojais JAV nacionaliniam saugumui, darbuotojai, sakoma pranešime.

Naujojo duomenų centro statybos vieta nebuvo parinkta atsitiktinai. Tai mormonų gyvenama valstija, o ši religija skatina patriotizmą ir pagarbą valdžiai. Be to, Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčia garsėja savo misionieriškomis misijomis, siunčiamomis į visus planetos kampelius. Nenuostabu, kad Jutoje gyvena daugiau poliglotų, nei bet kurioje kitoje Amerikos valstijoje, o tai labai svarbu analizuojant iš įvairių šalių telekomunikacijų tinklų perimtą informaciją. Iš užsienio misijų grįžusius jaunus mormonus verbuoja JAV nacionalinė gvardija, kurios žvalgybos brigadoje tarnauja apie 1600 lingvistų.

NSA vadovybė niekuomet nėra atskleidusi, kokio pobūdžio duomenys bus laikomi būsimajame duomenų centre Blafdeile, apsiribodama frazėmis apie kovą su kibernetiniu nusikalstamumu. Vienaip ar kitaip, šio duomenų centro talpa bus matuojama jotabaitais (vienas jotabaitas lygus 1 trilijonui terabaitų), sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(0)

Komentarai (11)