10 keisčiausių planetoje įvykusių išsiliejimų (Video)  (0)

Pasaulyje laisvai liejasi ne tik mintys, bet ir gerokai apčiuopiamesni dalykai. Tiesa, išsilieja ne tik nafta, teršalai, gyvsidabris, lava ar kiti išsilieti linkę objektai. "LiveScience.com" pamėgino apžvelgti 10 keisčiausių planetoje įvykusių masinių išsiliejimų, kai jūroje ar sausumoje liejosi objektai, kurie paprastai to nedaro (alus, klijai, banginio žarnyno turinys, Lego kaladėlės, pieno milteliai ir kt.).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Melasa pasaldino Ramųjį vandenyną

Praėjusią savaitę Honolulu uoste (Havajai, JAV) į laivą iš uosto vamzdynu buvo pumpuojamas cukraus sirupas (melasa). Tačiau įvyko avarija – trūko vamzdis, kuriuo buvo pumpuojamas produktas. Į Ramųjį vandenyną išsiliejo šimtai tūkstančių galonų gličios, tirštos masės. Cukringas skystis grimzdo ant dugno ir pražudė tūkstančius žuvų bei pritraukė galybę ryklių ir kitų jūros maitėdų. Tai – ne pirmas melasos išsiliejimo atvejis. 2008 m. vilkiko, kuriuo buvo vežama melasa, vairuotojas Oregono (JAV) kelyje mėgino išvengti susidūrimo su elniu. Priekaba su melasa apsivertė, šimtai litrų gličios melasos padengė kelio paviršių. Tačiau nuožmiausias melasos išsiveržimas įvyko 1919 m. Bostone. Jis vadinamas Melasos tragedija Bostone. Tada trūko miesto gatvėmis riedėjusios 2,5 mln. galonų talpyklos su melasa sienelės. Miestas paskendo melasos jūroje. Žuvo 21 žmogus.

Alaus potvynis

Šio geltono ar rusvo gėrimo potvynių būta ne vieno ir ne dešimties. Štai 2012 m. Merilendo (JAV) magistralėje kompanijos "Budweiser" vilkikai ir traktoriai su priekabomis išlaistė apie 35 tūkst. kg alaus (keista, tačiau amerikiečiai alaus kiekį matuoja ne tūrio, o masės vienetais – svarais, kurių tąsyk būta 77 tūkst. ). Kelyje "Interstate-95" tais pačiais metais buvo išpilta apie 25 tūkst. kg "Heineken" ir "Amstel light" alaus. 19,5 tūkst. kg alaus buvo palieta ir viename Šiaurės Karolinos kelyje.

Banginių žarnyno turinio išsiliejimai

2004 m. BBC naujienų tarnyba pranešė, kad netikėtai sprogo iš paplūdimio į Tainano miesto laboratoriją (Taivanas) velkamo negyvo banginio kūnas. Mėsos kalnas sprogo dėl irimo procesų metu susikaupusių dujų. Gličius ir kokčius padarinius 13 valandų valė 50 valytojų komanda. Tiesa, banginių maitos pakrantėse kai kur seniau buvo sprogdinamos:

Klijų apokalipsė

Kuriozinis, tačiau nelinksmas atvejis yra įvykęs Kinijoje, kai su autobusu susidūrė statybinius klijus vežęs sunkvežimis. Čengdu miesto gatvėse prasidėjo klijų potvynis. Gaisrininkai nesėkmingai mėgino klijus išvalyti vandens patrankomis. Pranešama, kad kai kurie įvykio liudininkai tiesiogine prasme "įkibo" (rusų kalboje yra tokiai situacijai tiesiog idealiai tinkantis žodis "влип", kurį siūloma versti kaip "įgrimzdo, įklimpo, įkliuvo, įsipainiojo, įsivėlė", netgi "įmerkė uodegą" – bet visi šie vertimai įvykio esmę atskleidžia ne visai tiksliai). Klijų apokalipsė galiausiai buvo suvaldyta cheminėmis priemonėmis.

Tikras ir netikras kraujas

Weburbanist. com praneša, kad 2008 m. Šugarlende (Sugar Land –["Cukraus šalis"], Teksasas, JAV) šaligatvio bortelį kliudė sunkvežimis, vežęs daugiau kaip 30 tūkst. litrų japoniško sintetinio kraujo gėrimo, kuris pradėtas gaminti populiarumo sulaukus HBO serialui "True Blood". Galima tik įsivaizduoti, kaip atrodė netikru krauju paplūdusios miestelio gatvės. O 2003 m. Oregone (JAV) iš sunkvežimio išsiliejo 4 tūkst. litrų tikro kiaulių kraujo – sunkvežimiu iš skerdyklos buvo vežamos gyvulinės atliekos.

Guminių ančiukų lavina

Laimei, pasaulyje liejasi ne vien koktūs dalykai. 1992 m. Ramiojo vandenyno paviršių nuklojo 29 tūkst. guminių ančiukų, kuriuos iš Kinijos į JAV bendrovę "The First Years Inc" plukdė laivas. Apie 10 tūkst. ančiukų pasuko į šiaurę, o likusių 19 tūkst. guminių sparnuočių patraukė į pietus. Pranešama, kad geltonos gumos "plunksnuočiai" pasiekė ne tik Havajus, bet ir Australiją. Guminių ančiukų pastebėta net Arktyje.

Bičių avilių "išsiliejimai"

Pasirodo, esama ir tokių. Per pastaruosius kelerius metus Montanos ir Kalifornijos valstijų (JAV) bei Kanados keliuose" išsiliejo nuo 10 iki 16 mln. suerzintų zyzlių, kurie sugėlė avarijų padarinius eliminuoti bandžiusius ugniagesius, policijos pareigūnus ir pro šalį važiavusius vairuotojus. Bičių aviliai nuolat transportuojami po visą Šiaurės Amerikos žemyną, kadangi bičių populiacijos kai kuriuose regionuose smarkiai sumažėjo.

Pieno miltelių pūga

Kai viename Naujosios Zelandijos kelyje apsivertė neblaivaus piliečio vairuotas sunkvežimis, aplinkui iškrito ne sniegas, o pieno milteliai. Laimei, vežėjų kompanijai "kritulius" pavyko susemti iki lietaus, ir drumzlino, žemėto, o vėliau ir rūgti pradėti galinčio pieno upių tąsyk buvo išvengta.

"Lego" kaladėlių tvanas

2000-aisiais milijonai "Lego" kaladėlių nusėjo jūros paviršių, kai į konteinervežio denį smogė didžiulė banga. Incidento metu buvo pramuštas ir į jūrą nublokštas konteineris su "Lego" kaladėlėmis. Visame pasaulyje taip mėgstamo konstruktoriaus detalės pasklido po visą Šiaurės Vakarų jūros kelią ir, vieno mokslininko skaičiavimais, turėjo pasiekti net ir Aliaskos krantus.

Pinigų upeliai

Ant medžių jie neauga. Tačiau pinigais kartais prapliumpa lyti, o kartais pinigai, jei jie ne popieriniai, pažyra upeliais. Gatvėse pinigai yra pasipylę ne kartą. 2004 m. šarvuotas sunkvežimis Naujajame Džersyje patyrė avariją ir ant kelio pažėrė 2 mln. JAV dolerių monetomis. 2005 m. Alabamoje užsiliepsnojo 25 JAV dolerio centų monetas vežęs sunkvežimis – tada monetomis išsiliejo apie 800 tūkst. JAV dolerių. O štai 2008 m. Majamyje žūtimi pasibaigusiame autoįvykyje buvo išbarstyti 185 tūkst. JAV dolerių 5 JAV dolerio centų monetomis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(0)
(1)

Komentarai (0)