Lietuva ir Rusija: kodėl tarp šalių tvyro tokia įtampa?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mnv 2013-10-12 11:07
Niekas neturi taikytis ir i subine lysti. Putino rusija tai automatiskai fiksuoja kaip silpnuma ir isvis ant galvos lipa, jei jau JAV pabandzius draugiskai bendrauti su savo "resetais" sh gaunasi, jus galvojat i lietuva jie keis poziuri?
Arns 2013-10-12 11:26
sakyčiau labai klaidingas nusistatymas, 1. Racionaliai kalbėtis, nelygu lindimas į užpakalį. Imkim kad ir suomius. Žinom jų Žiemos karą, žinom ir kitus nedraugiškumus. Tačiau jie perka ir elektrą ir dujų iš Rusijos (ir už normalią kainą), bendradarbiauja kitomis formomis, kažkuriam pasienio mieste stovi kuo puikiausiai Lenino paminklas... Ir nieko. Nei viena pusė kitos neskuba kliudyti. Ir vos ne kasmet susitinka aukščiausi šalių pareigūnai aptarti reikalų. Girdėjot jog suomiai tapo Rusijos satelitais? Ar kad rusai juos vis dar įvardintu kaip dideliais valstybės priešais? Ar kad Suomijoje dar kas bijotų Rusijos užpuolimo? Ne. Tokia nereakcinga politika ir turi būti. Kaimynai liks kaimynai, o kokiu tonu bendrausi, jau gali pasirinkti pats. 2. Rusija, kaip bet kuri didelė valstybė, su dideliais tikslais visados tikrins kas pas kaimynus dedasi. Bet kuri didesnė valstybė taip elgiasi, ir nurodinėja. Reikia su tuo susitaikyti, ir stengtis jog jie su tikrinimais neišmuštu iš vėžių. 3. Viena reikšti apie santykių perkrovimą, kita yra daryti. Jei domėjaisi geopolitine situacija, kas įvyko per tuos keletą metų, turėtumei žinoti jog iš JAV retorikos dingo tik priešraketinio skydo žemės variantas bei šiek tiek mažesnis dėmesys posovietinei erdvei. Visur kitur Rusija stovėjo prieš JAV, ir JAV su savo politikos kryptimi nuolat dūrėsi prieš Rusiją. Tad kol vadovai šypsojosi ir spaudė rankas, visos kitos institucijos nuolat turėjo dirbti, kad neprarastu savo pozicijos. O tai buvo yra ir bus konfrontacija. Išvada - perkrovimas santykiu gražiai graudi žiniasklaidos istorija namų šeimininkėms.
kassu 2013-10-12 19:20
Apie Suomius tikriausiai is rusisku laikrastuku prisiskaitei.... Geriau nepasakok pasaku apie Suomijos ir Rusijos santykius, jei nezinai visos sitacijos.
Arns 2013-10-12 20:37
Tai pasakok, kas ten ir kaip. Nes 0 kartų esu girdėjęs jog suomiai ant rusų pyktų, bet mažiausiai 10 kart yra sakę jog švedų nekenčia, o kai kur geriau jau vapėk angliškai ar sava kalba, bet tik ne švediškai, nes net valstybinėj įstaigoj neaptarnaus
Kirtiklis 2013-10-12 20:40
Kur gi ne, "puikūs" santykiai: http://www.veidas.lt/kodel-rusija-stumi ... vus-i-nato Panašiai kaip ir pirmojoje nuorodoje: http://www.veidas.lt/rusijos-gresmes-ak ... inkluojasi
Arns 2013-10-12 21:06
Kirtiklis, šiaip ginklavimosi didinimas ar persiginklavimas visai normalus dalykas, ypač šalims deklaruojančioms neutralitetą. Ir nors skamba keistai, bet tokios šalys ginkluote neretai net lenkia ne tokiais taikiais ketinimais nusiteikusias kaimynes. Juolab jog po TSRS žlugimo pajėgos tiesiog drastiškai skandinavijoje buvo sumažintos. http://www.lrytas.lt/pasaulis/konflikta ... etuvos.htm Plius skirkime žodį kaimynės ir sąjungininkės. Skandinavai niekados daugiau nei reikia su Rusija nebendradarbiavo, tačiau didelių ultimatumų nekėlė, ir reikalus sprendė derybomis. Tad tam tikra konfrontacija ir patikrinimai visados galimi, ir visos valstybės daro su ne sajungininkėmis.
Benediktas 2013-10-12 21:27
Kada rusai gyvens taip, kaip vokiečiai? Rusai laimėjo prieš vokiečius, bet pažiūrėjus, kaip kas gyvena, atrodo atvirkščiai. Suprasčiau nora linkti link Rusijos, jei jie bent kaip ES gyventų. O ką daro Rusija, paperka lietuvoje aktyvius žmones, kad jie įtikintų kitus, kad neturėtume alternatyvių energetinių resursų, tada jie gali mums parduoti didesne kaina. Rusijai pigiau sukišti šimtus milijonų partijų ir politikierių nupirkimui, o po to per elektro eneregiją, dujas atsiimti dešimteriopai. Jei, kas nepatinka - užlaikysim jūsų fūras. Neblogą kaimyną turim. Ir taip kankinamaos visi Rusijos kaimynai, nori tapti nepriklausomi arba mažiau priklausomi, bet per spaudimą negali. Nematau dėl ko turėtume džiaugtis. Jei kažkoks žmogus žeidžia tavo orumą, tu juk nesidžiaugi? O jei koks aukštas pareigas užimantis žmogus su tavim bendrauja, kaip lygus su lygum, tu giri jį. Tau jis patinka, nori su juo dirbti! Ir kiekvienas turi savo naudos. Kaip vadiname žmogų, kuris skriaudžia silpnesnį? Tas pats galioja ir nuomonei apie valstybes. Kas pirmas ištiesia ranką pasisveikant - stipresnis žmogus.
kassu 2013-10-12 21:38
Ar bent zinai, kad Suomijoje Svedu yra antroji valsybine kalba... Matau ner apie ka kalbeti... (Si stikline jau PILNA)
Arns 2013-10-12 22:24
žmonių yra pasakoję, kad net mokėdami švedų kalbą, Suomijoje nedrįsta kalbėti ne švedų pilnuose miestuose. Tikri suomiai pakankamai nepakantūs švedams, nes jie jiems kaip vyresnysis brolis, lendantis kur jie norėtu tvarkytis patys. http://www.veidas.lt/lenkai-lietuvoje-% ... -lietuviai maždaug bendram susipažinimui kokie ten pas juos santykiai. Labai daug ką pasako ir tai, jog Suomijoje į valdžią sugebėjo ateiti nacionalistinės pakraipos partija, pasisakanti prieš užsienio kišimasį į Suomijos reikalus. http://www.geopolitika.lt/?artc=4602
slack 2013-10-12 23:06
Benediktas 2013-10-12 23:16
Bet ES šalyse žmonės gyvena n kartų geriau. Rusija neprasiskolinus, bet žmonės vargsta. Šalis nieko gero nesukuria. Nėra jokių pasaulyje žinomų brandų, išskyrus Vodka ir Gazprom, na dar Kalasnikov garsus ir populiarus kai kuriose šalyse Šiaip gaila rusų, kad turėdami tiek resursų, jie neprasigyvena vistiek.
slack 2013-10-12 23:22
Kurios ES šalys ? Kiek tų šalių yra ? Juk Bulgarija, Rumunija tikrai negyvena geriau už Rusiją. Graikija,Ispanija,Portugalija,pietų Italija grimzta. O dėl band'ų tai tiktai Vokietija kažką dar gamina.
Benediktas 2013-10-12 23:49
Gal juokauji? Belgija, Liuksemburgas, Olandija, Prancūzija, Vokietija, Danija. Jungtinė Karalystė, Austrija, Suomija, Švedija, Čekija. O tu mini, tas kurios visai neseniai įstojo. Prancūzų, anglų, čekų, švedų, automobilių pramonė. Švedų dar - IKEA, Husqvarna, Ericsson. Belgų - AGFA. Olandų - Philips, Shell, Knorr. Danija - Carlsberg, ECCO, Scandinavian Airlines. Somija - Nokia, Fazzer. Austria - Red Bull. UK dar - British Airways, BP, Durex, Tesco ir t.t. Nekalbant Muzikos, Madų pramonę, kitas kultūros, be sporto dalis. Ispanija ir Graikija taip - nusigyveno, bet jie ir dirbo mažiau.
leksas 2014-01-12 17:06
.
Arthuras 2014-01-12 17:18
Konkrečiau?..
leksas 2014-01-12 17:52
.
immortallt 2014-01-12 18:04
2/3 - 403 error, o trečias į bendrą puslapį