Šiaurės Korėjos propagandos mašinai – smūgis tiesiai į paširdžius

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nukainotas 2013-12-17 11:15
Taip ir nesupratau, koks tai smūgis. Jei patys padarė klaidą ir paviešino suėmimą / susidorojimą, tai yra apsižioplinimas. O smūgis būtų, jei kažkas (galbūt iš išorės) atliktų veiksmus prieš režimą.
perihellis 2013-12-17 11:32
čia lyg harakiri, tik kad neužbaigiant darbo iki galo
Arns 2013-12-17 11:53
čia tipo pajudino mito pamatus, kad Š. Korėjos karinis rėžimas vientisos politinės linijos ir kad joje nevyksta konfliktai, kas padaryti šiauriečių karius vos ne robotais. Tačiau pradėjusiems svajoti, kad galų gale bus karas Korėjoje, ir kaip Irako atveju, generolus tiesiog papirkinės, teks nusivilti, nes didžioji dalis generolų iš Vakarų niekada negautu tokio gyvenimo kokį turi dabar, juo labiau kad ir "vakarų" sąmonėje už Š. Korėjo nesąmones reikia bausti būtent karinę vadovybę, nes jie ir yra reali politinė valdžia toje valstybėje. Taigi labai nerealu kad pinigais ten labai pažaistumei šachmatus.
rwc 2013-12-17 11:57
Joks ne apsižioplinimas, pribrendęs smūgis iš vidaus. Unas desperatiškais veiksmais savo liaudžiai parodė, kad Kimų dinastijos dienos suskaičiuotos. Sušaudė savo merginą, dabar - dėdę ir mokytoją. Akivaizdu, kad jo Harvardų diplomai nepadeda suvaldyti daugiamilijoninio gulago, kad jis silpnas ir nekontroliuoja situacijos. Kad jo sistema laikosi ant Marytės plauko - didesnio ryžių davinio kariškiams. Dabar nuo jo galutinai nusisuks partijos šulai. Kas toliau? Perversmas, masinė emigracija, masiniai sušaudymai? Nei Pietų Korėja, nei Kinija su juo nebesiskaito.
immortallt 2013-12-17 11:58
Straipsnyje kaip tik kalbama iš kitos pusės, kad jei atsirastų lyderis, kuris siūlytų geresnį gyvenimą, greitai susilauktų populiarumo, to lepūnėlis bijo, už tai nudaigojo dėdę. O ir prieš jų visuomenę viršūnėlė nebeatrodo tokie dievai.
Shanti 2013-12-17 13:14
Ta S.Koreja man atrodo ne kaip valstybe, o kaip tikrai prastas anegdotas. Keli milijonai zmoniu gyvena del keliu parazitu auksinio gyvenimo. Tikrai viduramziai. Pasimokytu apie Prancuzijos revoliucija ir per nakti pradetu statyt normalia valstybe.
Arns 2013-12-17 13:46
immortallt, manai jau pensijinio amžiau dėdė kėlė grėsmę? Nes tu kalbi tokiomis klišėmis, lyg ten vyktu kokie realūs rinkimai, kur kažkokie pažadai kažką reikštu. Iš tiesų niekas ten nė nesiklauso, ir nė neklausia tokių dalykų. Norint geriau suvokti kokia valdžia ten, geriau remtis viduramžių analogijomis, kai įtakingesni klanai prastumdavo savo atstovus, kurie nebūtinai net patys buvo įgalūs valdyti, svarbiausia kas galėdavo pasakyti ką reikia padaryti. Panašią klaidą daro ir rwc. Ten beveik visi žmonės vienokiu ar kitokiu lygiu yra kariuomenės dalis, tad jei tarpusavyje nesusipeš karo vadai, jie lauks įsakymo (juolab reiktu įvertinti ir tai kad jie vis dėl to rytiečiai, ir nesvarbu kokia sistema bebūtu, paklusnumas privalomas (atsiminkime tą pačią Japoniją)). Tad kaip tik, panašu jog Kim Jong Unas kaip tik viską perima į savo rankas, atsisakydamas regentų ar skeptiškiau jį vertinusių (tas pats kaip Bašaro Al-Asado atveju, jis buvo jaunesnysis brolis, kuris nebuvo nuo mažumės planuojamas perėmėju dinastijos).
rwc 2013-12-17 14:57
, būtent apie tai ir kalbu. Senoji sistema braška, artėja momentas, kai "lojalioji karinio auklėjimo liaudis" nuvers Kimus. Nuo daugiau-mažiau demokratijos geležinė užkarda valdžios neapsaugos. Š. Korėja apsupta pažangių demokratijų - Japonijos, P. Korėjos. Negali ilgai pūsti opiumo liaudžiai. Unas akivaizdžiai parodo, kad yra įspaustas kampan. Nereikia nė disidentų. Jis ne Stalinas, nuosekliai ir įžvalgiai šalinęs priešininkus. Bailys. Labiausiai jis ir bijo ne politinių oponentų, sėdinčių toje pačioje valtyje. Dėdė toje valtyje sėdėjo. Dreba, kad kažkas antroje grandyje tarp tų pačių kareivių nepakurstytų perversmo.
Arns 2013-12-17 15:31
rwc, aš manau priešingai, kad braškėjimas mažėja. Jei buvo momentas, tai mažiausiai metai atgal, bet neįvyko nieko tokio. Dabar jau girdime tik atgarsius, kas sukėlė abejones pamažu naikinami. Kokia dar "liaudis"? Tiki kaip immortallt jog ten leidžiamos koks People variantas, kad kažkas žinojo jog buvusi draugužė kaput? Kad kas kieno giminė, ar kas kam vadovauja? Ten ne kiekvienas net valstybinę televiziją mato. O politiniai oponentai? Pagal kalbas turėtum būti vyresnis ir sovietininiais laikais kur kas ilgiau pagyvenęs. Tikrai manai jog kiekviena į AT pasiųsta melžėja turėjo politinę karjerą? Korėjoje garantuotai politinis oponentas gali būti tik iš aukštų karininkų sluoksnio. O kadangi ten jau iš esmės klaninis valdymas, giminės sėdi aukštuose postuose, Šeimos sprendimas beveik lemiamas.
vanduo4 2013-12-17 15:44
Kliedesiai. Smugis - vertinant Pasulio mastu. Tai parodo, kad rezimas nera stabilus. - O vidinei faunai, Pasaulio vertinimai nezinomi, nes fiziskai neprieinami. Tad vadovo pateikta versija apie "kenkejo" pasalinima yra vienintele "teisinga". - Ten jau seniai niekas ju dinastijos nelaiko sventa. Tai galima spresti is rezimo pabegusiuju pasakojimu. Tiesiog visi bijo ir bent kol kas jiems nera kitos alternatyvos, kaip paklusti. Jeigu zmones manytu, kad Dinastija unikali - jie nebandytu pabegti - jie paklustu.
rwc 2013-12-17 16:23
, kaip manai, kiek "antrasis sluoksnis" išgyvens be interneto? Kinų sienos jie nepasistatys - ne tos technologijos, ne tokios pajėgos. Informacinė uždanga trūkinėja, ir tą jaunasis Unas jaučia. Ne ta charizma, kad savo įvaizdžiu paslėptų realybę. Sistema morališkai bankrutavo, nuo liaudies tą būtų galima slėpti tokiose imperijose kaip TSRS, Kinija, Indija ar Brazilija, bet tik ne nykštukinėje kibuco dydžio valstybėlėje, priklausomoje nuo kaimynų geranoriškumo. Užrištų JAV paramą grūdais - tas pat Kim Ilas per pusmetį pastiptų badu.
Arns 2013-12-17 16:30
rwc, gali plačiau paaiškinti kaip įsivaizduoji tą žinių plitimą toje visuomenėje? Arba kiek konkrečios įtakos kaimynės turi visos šalies visuomenei? Dėl paramos. Kas apsikeitė? Kai žlugo TSRS, po kelių metų prasidėjo masinis badas. Dingo elektra, darbas iš tikro tapo beveik beprasmis. Dabar tokios situacijos nėra (nes anuomet dar ir šimtmečio potvyniai prisidėjo prie to pačių užauginto kuklaus derliaus sunaikinimo), tad ar vien toks metodas suveiktu, ypač kai pagalbą siunčia ne JAV, o kitos organizacijos, nepriklausančios nuo konkrečios valstybės.
rwc 2013-12-17 16:55
Plitimas ar ne plitimas, kiek tas kibucas dar sugebės blokuoti informacijos srautus? Kariuomenės grietinėlė susipirkusi kontrabandinius išmaniuosius, kurie jungiasi prie kaimyninių šalių tinklų.
Arns 2013-12-17 17:18
O logiškai sugebėtumei papasakoti koks jiems skirtumas ką kiti rašo? Nes jei nebus taikus perversmas, kažkam lėks galvos, o jei ateis vakarai, tai visiem...
rwc 2013-12-17 17:26
Be abejo, yra tam tikra inercija. "Antrasis sluoksnis" nenori prarasti to, ką turi. Bet jaunojo diktatoriaus veiksmai rodo, kad jis bijo. Arba paranoja, arba kažkas tikrai bręsta. Paniekinau jo vakarietišką išsilavinimą, bet nenurašau. Manau, jis supranta situacijos trapumą geriau už savo generolus.
Sloth 2013-12-17 18:15
Šitą pakomentuosiu aš. Teko būti Kinijos ir Š.Korėjos pasienyje. Pasienio riba aiškiai nubrėžta upės, yra keli tiltai, kuriais kursuoja humanitarinė ir galbūt karinė pagalba Korėjai, arba gražinami pabėgėliai, tiksliai nežinau. Įsivaizduokite situacija - vienoje upės pusėje yra aukštais pastatais apkaišiotas ir gyvybe alsuojantis Kinijos miestas, kuris Kinijos masteliu yra paprastas "miestelis", o kitoje pusėje - vienas iš didžiausių Šiaurės Korėjos miestų, tačiau atrodantis tarsi iš post-apokaliptinio filmo. Ir tokį milžinišką skirtumą galima plika akimi įžiūrėti nuo abiejų upės pusių. Žinoma, gal ten kariškiai neprileidžia šiaurės korėjiečių net 1kilometro spinduliu prie to kranto, tačiau bet kokiu atveju, žinios apie klestinčius kaimynus turi pasiekt ir paprastus gyventojus.
Arns 2013-12-17 18:54
Sloth, kaip ir rwc atveju, pasigendu realizmo tavoje teorijoje. Jos mintis skamba maždaug taip: jei sužinotu, viskas apvirstu aukštyn kojomis. Tačiau ar esi tikras kad čia visa esmė? Aš manau ne, nes visų pirma sistema yra kariškių, o ne eilinių civilių rankose. Ir kuo hierarchija kyli aukštyn, tuo sąlygos geresnės vietoje, ir labiau supranti jog daugiau neteksi kažkam nutikus. Iš tiek kiek teko skaityti pabėgėlių atsiliepimuose, visa šeima dar nė karto nepabėgo, o kitoms giminėms neaišku kas baigėsi, nes ryšių su jais ar pačia Š. Korėja nėra. Tad apsisprendimas kažką daryti ne kolektyvinis, tad bet kam nesusidarys kritinė masė. Joks ten "arabų pavasaris" ar "rožinė revoliucija" neįvyks žinių pagrindu. Vienas išdavikas gali pasiųsti šimtus į mirtį, ir kokia tikimybė reakcijos? Kas jei iššaudys visą kaimą ar miestą? Taip prieiname prie antrosios dalies, o kokie komunikacijos ryšiai galimi pačioje Š. Korėjoje? Vėl iš pabėgėlių pasakojimų, į tai nekreipiama daug dėmesio, bet pagrinde kiek pamatai pats tiek ir žinai. Nėra ten kokių ekskursijų, mainų programų, nėra pas visus telefono ryšio, nėra nuolat kursuojančio transporto, beveik nėra asmeninių transporto priemonių, nuolat tarpusavio stebėjimo sistema praneša apie visus ilgiau dingstančius. Darbo kultūros reikalavimai, tiek dėl diktatoriškumo tiek dėl tradicijų ir įrankių netobulumo tikrai ne po 8 valandas su laisvais savaitgaliais. Plius dažnai minimi privalomi "užklasinės veiklos būreliai" po darbo... Tad nelieka ir to laisvo laiko. Nepasitenkinimas esamomis sąlygomis? Suprastėjimas ir badmetis jau buvo ne vienas. Kažko kardinalaus neįvyko ir eilinis maisto pagalbos sustabdymas, valstybiniu aparatu jau dabar skirstant maistą, pakankamai tikslingai pirmiausia kliūtu beteisiams. Kadangi stabdomas ir trūkinėja jis nuolat, vargiai eiliniam iš karto pasijaustu. O ir niekas šiuo metu nebando, jei jau svarstom kad rėžimas ne pats bangas kelia, o svyruoja ir braška neatlaikydamas... Taigi nemanau jog per artimiausius kelius metus ten kažkas kardinaliai keisis. Taip, asmenybės vienos nueis, kitos ateis, jau pagal nuotraukas matosi, kad "grietinėlė" dar patys kovojo Korėjos kare ar buvo liudininkais. Tačiau aparatui skilti, kaip kai kas tikisi, pagrindo pernelyg maža.
Sloth 2013-12-17 19:26
Matai, aš nieko neteigiau apie jokias revoliucijas. Šitą įžvelgei pats, be jokios pagalbos. Mano teiginys tebuvo argumentas už tai, kad žinios iš užsienio Š. Korėją gali pasiekti ir ne interneto ir technologijų dėka, bet dėl paprasčiausio geografinio artumo. Taip, galbūt mano klaida, kad neįsiskaičiau į tai, kad tu klausei būtent įtakos visai visuomenei bendrai. Aš tuo tarpu kalbėjau tik apie tai, kad teoriškai paprasti Š. Korėjos žmonės gali įžiūrėti kaimyninių šalių klestėjimą ir be prietaisų pagalbos.
Arns 2013-12-17 20:20
Sloth, tai aš sutinku, bet kad kažkas pasikeistu, vien žinojimas nieko neturi įtakos. TSRS irgi nesugriuvo, vien kad žinojo jog turint giminaičių JAV, tau ir tavo draugams, jie džinsų kiek norėjo tiek ir galėjo persiųsti Geografija nelygu geografijai. P. Korėjos pasienis akylai saugomas, o bet kokie "netyčiukai" grasintu sukelti mažų mažiausiai rimtą karą. Būtent todėl iki šiol visi nesusipratimai kildavo tik ginčytinuose vandenyse, nes jų pažeidimų užteko atmosferai užkaitinti, bet ne iki karo fazės. Pasienis su Rusija labai trumpas, labai atokus, ir kiek teko girdėti, iš vis daugiau nei sunkiai prieinamas http://vienna-pyongyang.blogspot.com/20 ... adprk.html vienintelis kelias geležinkelis. Kinija taip pat oficialiai pagautus grąžina į Š. Korėją, o kiti kaip vergai dirba, nes bet koks skundas ir grįžti jau lagerin (tad visa patirtis ir pamatymas taip pat eliminuojami).
Arthuras 2013-12-18 00:18
http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pa ... 2948?cf=df Jie kadanors prisišnekės...