Mponengas: gyvenimas giliausioje pasaulyje aukso gavybos šachtoje  (6)

Ko tik žmonės nepadaro dėl aukso. O kaip jis išgaunamas? Giliausia pasaulyje aukso kasykla yra 4 km gylyje esanti Mponengo šachta Pietų Afrikos Respublikoje. Tai – ištisas požeminis miestas. Tik be šviesų ir be įstatymų. Jame lankėsi ir gluminančių faktų apie šią kasyklą papasakojo žurnalistas, knygos „Gold: The Race for the World's Most Seductive Metal“ autorius Matthew Hart.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Toji aukso kasykla įrengta 10 „Empire State“ dangoraižių gylyje, o bendras jos tunelių ilgis siekia 380 km. Tiek kilometrų negalėtų pasigirti net Niujorko metro tinklas.

Kasdien į šachtą dirbti elevatoriais (jie čia vadinami tiesiog narvais) nusileidžia 4 tūkst. darbininkų. Į vieną triaukštį narvą telpa 120 žmonių. Leidimasis į pirmąją stotelę, kuri yra 2,56 km gylyje, trunka tik 6 minutes. Antruoju nusileidimu patenkama į gilesnes atšakas. Atokiausi aukso šachtos kampeliai pasiekiami pėsčiomis arba vežimėliu.

Įspūdingas 380 km ilgio požeminių kanalų tinklas rūdos kasybos vietose labai susiaurėja. Tunelių plotis čia neviršija 80 cm.

Uolienos taip giliai po žeme yra tokios karštos, kad šachtų tuneliai čia nuolat vėsinami ledo suspensijų mišiniais. Kuo giliau, tuo temperatūros aukštesnės. Kai kur uolienos įkaista iki +60°C. Tad į kovą su karščiu čia pasitelkiamos su druska maišytos ledo suspensijos, kurios iš paviršiaus pumpuojamos į didžiulius požeminius vėsaus oro fenus. Taip tuneliuose išlaikoma pakenčiama oro temperatūra. Ledo gaminimo fabrikėlis paviršiuje per dieną pagamina 6 tūkst. tonų ledo. Tad pragarišką karštį kasykloje pavyksta numušti iki pakenčiamų +29,5°C.

Šachtoje nuolat darbuojasi, gyvena, maitinasi ir net prostitučių paslaugomis naudojasi galybė „vaiduokliais“ vadinamų nelegaliai dirbančių šachtininkų. Beje, apie 10 proc. viso PAR kasyklose iškasamo aukso pavagiama. Kriminaliniai sindikatai padeda šachtininkams-nelegalams pakliūti į šachtas, kur šie pratūno ištisus mėnesius. Dėl šviesos stokos jie čia pavirsta pamėklėmis.

„Vaiduoklius“ ramybėje palieka net šachtos apsaugininkai – mat „pamėklės“ dažniausiai būna ginkluotos „Kalašnikovo“ automatais ir „Molotovo“ kokteiliais. O išgirsti kieno nors žingsnius šachtoje net ir iš labai toli yra labai paprasta.

Auksas yra toks brangus, kad kasykla dirba pelningai, jei iš tonos uolienų išgaunama 10 gramų aukso. Mponenge per parą iškasama 6 tūkst. tonų uolienų.

Beje, toje pačioje Mponengo kasykloje neseniai buvo atrasta labiausiai izoliuota gyvoji ekosistema. Lazdelės pavidalo bakterijos-ekstremofilės Desulforudis audaxviator vienos gyvena visiškoje tamsoje, karštuose Mponengo vandenyse. Visoms gyvybės formoms reikia esminių cheminių elementų – anglies, vandenilio, azoto. Be to, paprastai bakterijos reikiamų maistinių medžiagų gauna iš aplinkos. Tačiau Desulforudis audaxviator yra absoliučiai savarankiškos ir visko, ko joms reikia, pasigamina pačios. Mokslininkai mano, kad ten gyvenančios bakterijos Žemės paviršiuje nebuvo jau milijonus metų.

Pribloškiamas faktas: nors auksas yra toks vertingas ir taip sunkiai išgaunamas, didžioji jo dalis yra niekaip nenaudojama. Tik 12 proc. viso išgauto aukso naudojama elektronikoje ar pramonėje. Visas kitas auksas laikomas kaip asmeninės investicijos arba papuošalai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(2)
(3)

Komentarai (6)