B. Gatesas – vėl turtingiausias pasaulio žmogus  (0)

Kylanti “Microsoft” akcijų vertė sugrąžino JAV magnatui Billui Gatesui (Bilui Geitsui) pirmąją vietą “Forbes” pasaulio milijardierių sąraše - 76 jo milijardai pranoko meksikiečio Carloso Slimo (Karloso Slimo) 72 mlrd. dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į šiemetinį sąrašą, kuris buvo paskelbtas pirmadienį, milijardieriais buvo įrašyti 1 645 žmonės, kurių turto vidurkis yra 4,5 mlrd. dolerių, o jų visų turtas bendrai sudėjus yra 6,4 trilijono dolerių – vienu trilijonu daugiau nei pernai.

B.Gatesas, kuris padėjo įsteigti programinės įrangos kompaniją “Microsoft”, įrodė savo tvirtas pozicijas viršūnėje – turtingiausias pasaulio žmogus jis buvo 15 iš 20 pastarųjų metų, nors neseniai dideles sumas skyrė pasaulinėms sveikatos apsaugos ir kovos su skurdu programoms.

B.Gatesui priklauso maždaug 4,4 proc. “Microsoft” ir tai sudaro mažiau nei 20 proc. jo bendro turto.

Tačiau kompanijos akcijų kaina per pastaruosius vienus metus padidėjo 25-iais proc. ir, drauge su kitais faktoriais, jo turtą padidino 7-iais milijardais, nurodo “Forbes”.

C.Slimas, kuris užsiima viskuo, nuo telekomunikacijų (“America Movil”), kalnakasybos, finansų ir pramonės (“Grupo Carso”) iki mažmeninės prekybos ir nekilnojamojo turto abiejuose Amerikų žemynuose, šiemet turi 1-u mlrd. dolerių mažiau nei prieš metus. Jo turto sumažėjimą iš dalies nulėmė rinkos smukimas Pietų Amerikoje.

Trečioje sąrašo vietoje liko ispanas Amancio Ortega (Amansijus Ortega), kurio kišenes papildė pelnas iš mados: itin sėkmingai dirbančios drabužių imperijos “Inditex”, kurios dukterinės kompanijos yra populiarūs tinklai “Zara”, “Pull & Bear” ir “Bershka”. Vėliau A.Ortega daug investavo į nekilnojamąjį turtą Europoje ir Jungtinėse Valstijose. Jo turtas vertinamas 64 mlrd. dolerių.

Pirmąjį dešimtuką užbaigia žinomi vardai: JAV investicijų guru Warrenas Buffettas (Vorenas Bafetas) su 58.2 mlrd. dolerių, programinės įrangos grupės “Oracle” įkūrėjas ir vadovas Larry Ellisonas (Laris Elisonas) su 48 mlrd. dolerių, JAV pramoninkai broliai Charlesas ir Davidas Kochai (Čarlzas ir Deividas Kochai), turintys po 40 mlrd. dolerių, Las Vegaso kazino karalius Sheldonas Adelsonas (Šeldonas Adelsonas) su 38 mlrd. dolerių, “Walmart” paveldėtoja Christy Walton (Kristi Volton) su 36,7 mlrd. dolerių ir jos brolis Jimas Waltonas (Džimas Voltonas) su 34,7 mlrd. dolerių.

Pirmojo dešimtuko valdomas turtas, kuris bendrai sudėjus yra 507 mlrd. dolerių, yra didesnis nei visa Norvegijos, Belgijos ar Lenkijos ekonomika 2012 metais.

31 MILIJARDIERIUS, JAUNESNIS NEI 40-IES


Sąraše dominuoja JAV milijardieriai, kurių yra 492, o antroje vietoje šiuo požiūriu yra Kinija (152). 11 milijardierių yra iš Rusijos.

“Forbes” nurodo, kad du trečdaliai šių turtuolių turtus susikrovė patys, o 13 proc. paveldėjo. Likusieji gautą turtą padidino iki daugiau nei milijardo.

Labiausiai šiais metais sąraše pakilo “Facebook” Markas Zuckerbergas (Markas Zukerbergas). Pradėjus prekiauti kompanijos akcijomis, jo turtas padidėjo daugiau kaip dvigubai – iki 28,5 mlrd. dolerių – ir pelnė jam 21 vietą sąraše, iškart už gerbiamo Honkongo magnato Li Kashingo (Li Kašingo) ir prieš italų šokolado karalių Michele Ferrero (Mikelę Fererą).

29 metų M.Zuckerbergas pirmauja 31 milijardieriaus, jaunesnio nei 40-ies metų amžiaus, grupėje. Jauniausia yra 24 metų Perenna Kei (Perena Kei), dar vadinama Ji Peili (Dzi Peili), kuriai priklauso 85 proc. nekilnojamojo turto kompanijos “Logan Property Holdings” akcijų, kurios Honkonge buvo pradėtos pardavinėti gruodį. Jos tėvas Ji Haipengas (Dzi Haipengas)yra kompanijos pirmininkas ir generalinis direktorius.

Saudo Arabijos investuotojas princas Alwaleedas bin Talalas (Alvalidas bin Talalas), šios naftos milžinės karaliaus sūnėnas, tikriausiai ir toliau bus nepatenkintas “Forbes”, kurį pernai užsipuolė dėl esą nepakankamo jo turto vertinimo.

Šiemet “Forbes” jo turtą įvertino “vos” 20,4 mlrd. dolerių, kurių užteko 30-ajai sąrašo vietai. Prieš metus jo turtas buvo vertinamas 20 mlrd. dolerių.

Pernai “Forbes” teisindamasis sakė, kad princas “sistemingai perdeda” savo turtą.

Praėjusią savaitę Alwaleedas išsiuntinėjo pranešimą spaudai, kuriame pažymi, kad “Forbes” konkurentai “Bloomberg Billionaires Index” jo turtą vertina 30,5 mlrd. dolerių.

Pareiškime jis užsipuola “Forbes” dėl “netikslių duomenų vartojimo” ir sako, jog žurnalo prieiga, “regis, yra suformuluota taip, kad būtų menkinamos Artimųjų Rytų finansinės institucijos, tokios kaip Saudo (Arabijos) fondų birža”.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: