Naudinga žinoti: kaip išsinuomoti būstą poilsiui gamtoje ir nebūti apgautam?  (0)

Planuotis vasaros poilsį reikia mokėti, kitaip paskutinę minutę jūsų nusižiūrėtas būstas gali būti išnuomotas pasiūliusiems daugiau, už kiekvieną paslaugą teks mokėti papildomai ir galiausiai teks laukti, kol kiti baigs naudotis pirtimi, šašlykine, valtimi. Į ką verta atkreipti dėmesį pataria poilsio paslaugų specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pirmiausiai siūlau nekreipti dėmesio į nuotraukas, kurios daromos su plačiakampiais objektyvais, o kambariai atrodo puikūs ir erdvūs - ne kartą teko skaudžiai nusivilti. Pavyzdžiui, teko nuomotis sodybą prie Bebrusų ežero. Parašyta: nauji namukai su erdviu holu, tačiau vos pasislinkęs nugara išjungdavai šviesą“, - pasakojo renginių organizatorius Rokas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Anot jo, vienintelis būdas susidaryti tikrą įspūdį apie vietą – joje apsilankyti.

„Jeigu yra nurodyta, kad kaimo turizmo sodyba yra prie ežero, turi valtį, šašlykinę, iešmus, tai nereiškia, kad jūs viską ir gausite, kaip ne kartą yra nutikę. Pasitaiko atvejų, kai nuomojami 6 nameliai ir viena valtis, viena pirtis, viena arba dvi šašlykinės. Dalijamasi principu, kas pirmesnis, tas gudresnis, bet labai nesmagu atsidurti ketvirtiems eilėje. Teisiškai nieko nepasakysi, kas išvardinta – viskas yra“, - patirtimi dalijosi renginių organizatorius.

Jis pataria prieš atvykstant poilsiauti pasiklausti, ne tik kada ir kiek laiko bus galima naudotis pirtimi, bet ir pasidomėti malkomis: ar jomis bus pasirūpinta, jei taip, ar tai papildomai kainuos, iš kur esant reikalui paimti papildomų.

„Teko susidurti su tokiu atveju: pirtį išsinuomoji, o už malkas reikia papildomai mokėti. Kartais atvažiuoji į kaimo turizmo sodybą ir klausi, kur galima laužą susikurti, o tavęs paklausia, o kam jis apskritai reikalingas“, - sakė pašnekovas.

Anot jo, papildomai gali tekti mokėti ir už patalynę, lauko pavėsinę, skirtingos nuomos kainos taikomos už vakarą iš penktadienio į šeštadienį ir iš šeštadienio į sekmadienį.

Pataria, kaip derėtis

Pašnekovas pataria iš karto nepulti derėtis dėl kainos – taip galima sau pakenkti.

„Jeigu puoli derėtis pirmą kartą paskambinęs, gali tekti mokėti už kiekvieną judesį. Mano patarimas būtų toks: pasakyti, jog už paslaugas mokėsite daugiau, bet prašote pasistengti. Galiausiai susėsite ir suskaičiuosite, kiek buvo nesklandumų, o kiek žmonės pasistengė. Jei iš tiesų pasistengė – primokėkite, bet dažniau būna, kad kaina dar ir sumažėja dėl visų nemalonumų“, - siūlo ne vieną renginį organizavęs vyras.

Kitas ne mažiau svarbus patarimas, kai jau susitariate dėl preliminarios kainos, datos, suskubkite sumokėti avansą ar pasirašyti sutartį, kad kiti šeimininkų nesuviliotų didesne kaina.

„Ypač tai patariu daryti pajūryje ir prie Vilniaus, pavyzdžiui, Trakų rajone. Šiuose vietose dažnai pasitaiko atvejų, kai rezervacijas atšaukia patys nuomotojai. Pajūryje niekas to net neslepia ir sako: jūs atvažiuojate 4-ioms naktims, bet atvažiavo vokiečiai 2-iems savaitėms, - piktinasi Rokas. - Bet padarę paprastą pavedimą į fizinio asmens sąskaitą su mokėjimo paskirtimi jau galite reikalauti netesybų ar analogiškos paslaugos“, - teigia jis.

Pašnekovas sako turėjęs nemalonios patirties, kai kėlėsi į Kuršių neriją ir kelte sužinojo, kad nuomotojai svečių nebelaukia. Pareikalavus netesybų, buvo pasiūlyta kita vieta apsistoti.

„Tiesa, jeigu jus dominanti poilsiavietė yra prie ežero, upės, jūros ar marių, svarbu pasitikslinti, kiek metrų ji yra nutolusi nuo vandens telkinio, nes kieme išsikasta kūdrelė prie pirties - ne ežeras“, - atkreipia dėmesį jis.

Patarimų turi ir daugiau

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas turi dar keletą patarimų. Jis siūlo pasidomėti sodybos specializacija: ar ji skirta ramaus, aktyvaus poilsio ar šeimos šventėms. Taip pat – pasidomėti kainodara.

„Su paslaugų teikėjais viską reikia aptarti. Kai kurios sodybos taiko praktiką „viskas įskaičiuota“ – dažniausiai tai yra mažos sodybos priimančios vieną klientą arba tuomet, kai atvykstama su didele grupe. Jeigu sodyba turi keletą namelių, kurie nuomojami atskiroms kompanijoms su savo teritorija, bet yra visiems bendra pirtis, tuomet reikia aptarti, nuo kada ir kiek ja galima naudotis, kiek ji kainuos, kas bus duota, už ką reikės mokėti papildomai“, - vardija L. Žabaliūnas.

Pasak jo, verta pasirašyti sutartį, prie kurios būtų pridėta teikiamų paslaugų kainodara.

„Galbūt savaitgalis, kai taikoma praktika „viskas įskaičiuota“, kainuoja brangiau, bet niekuo nereikia rūpintis. Kitos sodybos teikiamas paslaugas skaičiuoja. Vienos sistemos nėra, tad žmonėms reikia visko klausti, kad išsiaiškintų, ko tikėtis“, - teigė L. Žabaliūnas.

Lietuvos kaimo turizmo asociacija skaičiuoja, kad brangiausi ir greičiausiai išgraibstomi yra ilgieji savaitgaliai, kurių metuose – vos keli, antri pagal populiarumą – kiti vasaros savaitgaliai, vėliausiai užsakymai plūsta poilsiui darbo dienomis ar nesezono metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(9)
(1)
(8)

Komentarai (0)