Ant žarijų kepto maisto mėgėjams – gera žinia  (0)

Atšilus orams, daugelis traukiame poilsiauti į gamtą, o čia poilsis retai kada įsivaizduojamas be kepto ant žarijų maisto. Vilniaus universiteto (VU) Visuomenės sveikatos instituto direktoriaus Rimanto Stuko nuomone, valgyti tokį maistą tikrai nėra nieko blogo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilniaus universiteto (VU) Visuomenės sveikatos instituto direktorius Rimantas Stukas sako, kad mityba ir gyvensenos įpročiai lemia net 50 proc. mūsų sveikatos būklės.

Būtent todėl kasdien labai svarbu tinkamai rinktis produktus iš siūlomo maisto raciono.

„Apie naudą sveikatai rinkdamiesi maistą galvoja tik penktadalis Lietuvos gyventojų. Maždaug 21 proc. Pagrindinis kriterijus šiandienai išlieka produkto kaina (37 proc.). Galbūt ta dalis gyventojų neturi pakankamai lėšų. 28 proc. pirkėjų žiūri tik į skonį. Jiems nesvarbi nei sveikata, nei kaina, svarbu, kad būtų skanu“, - „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sako specialistas.

Pasak specialisto, kadangi Lietuvoje tik penktadalis gyventojų galvoja apie sveikatą, nenuostabu, kodėl vyrauja blogos mitybos nulemtos ligos: tai yra širdies kraujagyslių sistemos ligos, aterosklerozė. Net 54 proc. gyventojų serga ir miršta nuo šių ligų.

Antroje vietoje – virškinimo sistemos ligos, vėžys. Nutukimas šalyje, pasak R. Stuko, jau irgi yra laikomas liga, kadangi tokių žmonių yra nemažai.

R. Stukas mano, kad blogus mitybos įpročius galėjo sąlygoti tarpukaris, kurio metu daugelis gyventojų įprato valgyti per riebiai. Taip pat šiuo metu gyventojai suvartoja per mažai daržovių, tikina pašnekovas.

Gamtoje keptas maistas – nieko blogo


Atšilus orams, daugelis traukiame poilsiauti į gamtą, o čia poilsis retai kada įsivaizduojamas be kepto ant žarijų maisto. R. Stuko nuomone, valgyti tokį maistą tikrai nėra nieko blogo.

„Bet koks maisto produktas, kuris yra pagamintas saugiai, kuriame nebus mikrobinių užterštumų, yra gerai iškeptas, jo valgant nedaug, tikrai nebus žalingas sveikatai. Kiek žmonės suvalgo ant žarijų keptos mėsos gamtoje? Tikrai nedaug.“

„Aš manyčiau, jei žmonės mėgsta mėsą, keptą ant žarijų, tikrai gali ją taip gamintis. Svarbiausia yra kasdieninė mityba, ką žmogus valgo pastoviai. Vienas ar kitas niuansas, sveikatai visiškai nepalankių maisto produktų, nedaro reikšmingos įtakos“, - teigia pašnekovas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(28)
(25)
(3)

Komentarai (0)