Suskaičiavo minimalią algą eurais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

arab 2014-07-03 09:03
valandinis atlygis – 1,76 euro 14EU i diena Oi juoksis is musu europa net verkt noris nuo tokiu skaiciu, kokie mes UBAGAI
Creatium 2014-07-03 09:31
Ir dabar gali juoktis, įvedus eurą niekas nepasikeis.
HiTech 2014-07-03 09:42
Viskas būtų gerai, jei kainos atitiktų gaunamą algą. Tačiau maisto kainos nenusileidžia kainoms Europoje, kuro kainos taipogi, automobilių kainos, rūbų kainos, galų gale elektros, šildymo kainos ir t.t. Kartais tikrai kyla paprastas logiškas klausimas - kaip žmonės išgyvena Lietuvoje, gaudami minimalią algą. Gaunant porą minimumų įmanoma vos galą su galu sudurt, bet už minimumą... Protas neišneša.
Christmas_fun 2014-07-03 09:57
Psichologiškai nesuvokiamai mažas skaičius..
FtBall 2014-07-03 09:59
Turint nuosavą būtą, už minimumą įmanoma pragyvent ir netgi susitaupyt(ir žiemą sumokėt už šildymą). Gyvenant dviese ir gaunant 2x minimalų atlyginimą, galima jau ir butą išsinuomot. Vilniuj nėra bėda susirast 2 kambarių butą už 400-500 litų. O gyvenant kaime oi kiek galima susitaupyt. Seneliai iš pensijų galėtų nusipirkt apynauję mašiną, jei tik mokėtų vairuot.
ra2 2014-07-03 10:08
HiTech 2014-07-03 10:34
FtBall, už 400-500 nebent socialiniame bendrabutyje rasi butą, arba visą sudrožtą, kad gyvent jame nesinorės. Patikėk, pats kelis metus Lietuvoje gyvenau nuomodamasis butus ir žinau, kad už 400-500 labai sunkiai rasi kažką gero ir dar sunkiau už tokią kainą rasi kažką Vilniuje. Beje 500 tai jau daugiau nei pusė minimumo gaunamo į rankas. Likusios dalies net maistui neužtekčiau. O jei kaime išeitų naujoms mašinoms sutaupyt, abejoju ar būtų pusė milijono Lietuvių išvažiavę toms mašinoms taupyt į svetimas šalis. ra2, Lietuvoje ne pardavėjai yra o per pardavinėtojai. Kaip pavyzdžiui, nuperka adidas drabužių iš užsienio, kurio vieneto kaina gaunasi 100 lt. Parduoda už 120. Tai kiek liko Lietuviui, o kiek iškeliavo pinigų į užsienį? Matematiką gi išmanai - susiskaičiuosi. Ir ar atsakiau kodėl Lietuvio alga maža, ar prireiks dar vieno pavyzdžio? Pasižiūrėk, ant maisto etikečių, dažniausiai rašoma - importuotojas tas ir anas. Lietuvoje mažai ką gaminam, viską perkam iš svetur ir parduodam saviem su antkainiu, todėl ir ta pardavėja gauna ašaras.
ra2 2014-07-03 11:08
Vokietijos : – Mūsų žmonės gauna 2000 eurų, 200 sumoka mokesčių. Kaip jie iš 1800 pragyvena nelabai suprantu Lenkijos: – Mūsų žmonės gauna 500 eurų, 200 sumoka mokesčių. Kaip jie iš 300 pragyvena nelabai suprantu... Lietuvos: – Mūsų runkeliai algos gauna 400 eurų, 450 sumoka mokesčių. Iš kur jie gauna dar 50 € niekaip nesuprantu, bet kai sužinosiu, būtinai apmokestinsiu!
FtBall 2014-07-03 11:19
Jei uždirbi minimumą, reikia susitaikyt su tuo ir gyvent pagal galimybes, gyvent senos statybos bute, mokėt 400 už nuomą, ir dar 400 žiemą už šildymą, bet bent jau stogas virš galvos. O gyvenimas Lietuvoj tik gerės. Jau dabar po truputį tvarkomos pašalpos, kai padarė, kad seniūnijos pačios jas skirsto. Po keliolikos metų jau gal netgi už 2 minimumus pavyktų išsinuomot nedidelį naujos statybos butą. Iš draugų, tai keturiese gyvena viršuliškėse, 2 kambarių bute už 400 per mėn. Kiti gyvena šeškinėj, 3 kamabarių bute už 600, tai tikrai žinau, kad yra nebrangių butų. Kaimuose yra taip, kad jei moki gyvent, užtenka ir 100 litų per mėnesį.
ra2 2014-07-03 11:31
HiTech 2014-07-03 12:06
Ką aš ir norėjau pasakyt, kad Lietuvoje gaunamas atlyginimas neatitinka kainų, nes užsienyje gaunant minimumą įmanoma gyventi "pagal galimybes", o Lietuvoje, na bent jau aš, iš minimumo nepragyvenčiau. Tiesiog nepatenkinčiau savo primityviausių poreikių. Žinoma kiekvieno žmogaus kartelė šiuo klausimu yra skirtingai pakelta. Kitam gali pasirodyt priimtina valgyt visą mėnesį vien bulves ir makaronus, kitam to būtų gerokai per mažai.
ra2 2014-07-03 12:44
Webbus 2014-07-03 12:59
Kažkaip įdomiai jūs čia, lyg ne t.lt būtų. Visų pirmą, minimalus atlyginimas ir neturi užtikrinti oraus ir lengvo gyvenimo. Kaip kažkur esu matęs gerą mintį - minimali alga yra geriausias būdas žmogui susivokti, kad reikia skubiai kažką keist savo gyvenime. Žinoma, ne kiekvienas susivokia, o tik susitaiko. Tas yra negerai. Dėl butų nuomos kainos. Dabar pagal tamstų kalbas atrodo, kad uždirbdamas ar gaudamas (yra didelis skirtumas) minimumą, turi išgalėt išsinuomot butą VIENAS Čia ne kiekvienas ir vidutinę ar kiek didesnę algą gaudamas nuomotųsi butą vienas sau. Nes tai yra neekonomiška, absoliučiai. Jeigu jau taip atsitiko, kad nu niekaip nerandi geriau ir dirbi už minimumą, tai gal tada ir reikia pasiieškoti kad keliese nuomotis, su draugais, antra puse, galų gale pas kokią senyvą močiutę kambarį išsinuomot. Vilniuje tokį kambarį ir už 150-200 litų rasi, o ir komunaliai bus žymiai mažesni. Žiūrėk ir mašinos gal tada nereikia išsilaikyt pačiam jei tik už minimumą dirbi. Pasiieškoti kur ką pigiau įsigyti ir pan. Manau išgyventi tikrai įmanoma net ir Vilniuje. Aišku, tai nėra fainas ir visavertiškas gyvenimas, bet kas sako, kas jis toks ir turi būti? Gauni minimumą - laisvu laiku aktyviai ieškaisi naujo darbo, naujų pajamų, kaip pakelt savo kvalifikaciją, įgaut patirties. Čia gal didesnė problema vyresnio amžiaus žmonėms. Turi darbą už minimumą, save nurašę, ir nebeturi vilties tobulėt, tiesiog plaukia pasroviui ir skundžiasi kaip blogai. Tada taip, vienintelis būdas pasikelti pajamas - sulaukti kol pakels minimumą. Arba keisti savo mąstyseną ir bandyt tobulėt, ieškot. Jauni žmonės minimumą uždirba dažniausiai kai neturi patirties ar pačioje karjeros pradžioje. Juk kad ir nekvalifikuotas darbininkas esi, tikrai gali susirasti už 1300-1500, čia pradžiai, ir žiūrėti kaip toliau kelt pajamas.
Verslininkas 2014-07-03 13:42
Super gerai pasakyta Kas galbut kazkiek pagelbetu tai uzsienio kapitalo isileidimas ir tinkamu salygu jam sukurimas, nori nenoi mes neturintys nei naftos, nei elektros nei kitokiu gamybu negalim isvezti pinigu is salies, tuos pinigus anksciau ar veliau reikes susigrazinti norint bent kazka nuveikti. O kad UK vokietijoj ar airijoj zmones gauna po 1200 euu minimuma tai labai nuo daug ko piklauso, ir tai nera neimanoma pasiekti, reikia tik kazkaip isvalyti tuos 140 seimunu kurie stabdo grandiozinius projektus. Nors paskutiniu metu gereja... kazkiek
Pumper 2014-07-03 13:51
Kokio bybio - atsiprašant - gyvini Vilniuj, jei tik minimumą sugebi uždirbti? Važiuok į miestelį kokį ir gausi normalų butą už 100 litų/mėn. Dabar visi kaimiečiai į Vilnių suvažiavo ir nori kaip ponai gyventi ir kad būtent pagal jų poreikius minimumas būtų nustatytas.
ra2 2014-07-03 14:23
- Vėl nesąmonė.. ir kaip su tokiais "išminčiais dirbti, o dar jei valdžioje? Juk akivaizdu, kad nereikalingų darbų nereikia, seniai ne CCCP, jeigu "verslininkas" nesugeba organizuoti verslo su solidžia apyvartą, gal to verslo visai nereikia? darbininkas pabus bedarbiu, kol susiras "sveiką" verslininką!
HiTech 2014-07-03 14:42
Čia būtent man adresuotas tas tavo pasisakymas? Kalbu aš pavyzdžiais. Nuomavausi butą kitame didmiestyje, žinau kokios ten kainos ir manau, kad sostinėje jos didesnės, o jei ir ne didesnės tai bent jau ne mažesnės tikrai. Dėl minimumo, tai nei aš už jį dirbau ir nei kada planuoju dirbt (tfu tfu tfu) , tiesiog sakau, kad dirbdamas už minimumą tu sau negali leist normaliai gyvent, o turi gyventi skurde. Ir pakartosiu tai ką visad kartoju: visi negali būti verslininkais, direktoriais, statybų inžinieriais, chirurgais ar IT specialistais. Reikia ir kasininkių ir valytojų ir ir kiemsargių ir dar daug daug žmonių dirbančių už minimumą ir vargu ar kada gausiančių daugiau. Nesakau, kad minimali alga turi užtikrinti naują mersą, nuosavą 200 kv.m. namą prestižiniame Vilniaus rajone ir porą atostoginių kelionių į užsienį kasmet. Bet, kad minimali alga turi užtikrintį padorų, o ne ubago gyvenimą, tai tikrai.
enjoy.slurm 2014-07-03 15:16
minimalus valandinis atlygis – 1,76 euro cia man vienam sita suma sarkastiskai juokinga?
Webbus 2014-07-03 15:23
Visiškai nesutinku. Tau ir neduoda ugabo gyvenimo minimali alga. Bet ji ir neturi būti stabdis ekonomikai. Lietuvoje yra labai daug nekvalifikuotų darbuotojų, kurie dirba už minimumą. T.y. mažą pridėtinę vertę sukuriantys darbuotojai. Jeigu minimali alga pakeliama tarkim iki 1500 litų, daug tokių darbuotojų turės būti atleista. Nes toks verslas pastatytas ant mažų atlyginimų! Kol yra pakankamai darbuotojų, dirbančių už tokią mažą algą, tol ir bus tokių mažaverčių verslų. Bet tai yra geriau, nei kad tie žmonės būtų visai be darbo ar gautų pašalpą. Tame ir bėda. Kvalifikuotų darbuotojų trūksta, ir trūksta už didesnes nei minimali algas. Ir aš nekalbu apie IT ar chirurgus. Yra daug įvairiausių sričių. Bet kol ta mąsė nekvalifikuotų darbuotojų bus tokia didelė, ir kol nepradės stengtis siekti kažko daugiau, tol ir liks tokia situacija. Nedarbas šiuo metu Lietuvoje, jei neklystu, apie 11 proc. Tai kas geriau, pvz: pakelti minimalkę ir turėti nedarbą 13 proc., ar palikti minimalkę kokia yra? Minimali alga, mano nuomone, turi būti keliama tada, kai nedarbas jau pradeda siekti 3-5%, t.y. labai žemas, kai ekonomika pradeda net perkaisti. Iki to laiko, minimali alga turi likti nedidinama. Minimali alga nėra rodiklis uždibti tik minimumą. Bet tai geriau nei pašalpa. Ir jeigu žmogus tikrai nesugeba daugiau (juk blyn visokių būna, yra žmonių su negalia, yra tinginių, yra dar visokiausių), kuriems darbo rinkoje vietos visiškai neatsirastų pakėlus minimalią algą. Tad dar kartą pasikartosiu, čia pačio žmogaus problema, kad jis sugeba uždirbti tik minimumą. Niekas jo nelaiko ir neverčia už tiek dirbti. Jeigu sugeba, tegu susiranda už daugiau, ar susikuria pats sau darbo vietą. O šiaip dabar nekvalifikuoti darbininkai tik labai prastose įmonėse teuždirba tuos 1000 litų. Jeigu neklystų, tų pačių kasininkių atlyginimai prasideda nuo 1300-1400 litų. Sakai valytoja? Žinau valytojų kur nueina kartą per savaitę porai valandų ofisą išvalyti kai darbas baigiasi. Iš vieno vakaro per savaitę uždirba ~150-200. Per mėnesį jau tau ir 1000 litų, dirbant tik po 17 val. kelias valandas. Taksistai? Oficialiai gal ir pareina minimali, o kiek iš šono dasiduria? Kitą vertus, daug kur yra minimalus atlyginimas, ten būna vienokios ar kitokios motyvavimo priemonės, kur realiai vidutinis darbuotojas realiai uždirba 1300-1400. Tad nereikia čia lia lia kad minimali alga turi užtikrinti kažką. Čia nuo žmogaus priklauso, kiek jis sugeba, o ne iš dangaus nuleisti. Mano nuomone, turi būti laipsniškas perėjimas nuo nekvalifikuotos darbo jėgos, iki kvalifikuotos. Tokie verslai, kurie tesugeba mokėti minimumą turi užsidaryti, bet ne dėl to kad padidinta minimalkę, darbuotojai atleisti ir eina į darbo biržą. O dėl to jie turi užsidaryt, kad visi darbuotojai jau pabėgo į aukštesnę pridėtinę vertę kuriančias įmones, kur ir algas didesnes moka. Tai turi būti natūralus procesas.
ra2 2014-07-03 15:36
- Tai idealizmas.. na dar vadinama surrealizmu.. nes Lietuvoje near opozicijos, kuri parodytų to "nekvalifikuoto" darbo vertę, o darbdavys taip paveiktas "ateistų", kad nežino tokių žodžių kaip dora ar sąžinė.. Negana to, net šiame forume apie atlyginimą kalba ne kaip apie darbo jėgos kainą, o kaip apie "nurodymą iš viršaus" (rus ценные указания), gilus CCCP palikimas blūdija po vis tik dar LTSR vadų galveles...