„Mirštančios“ profesijos: kokių darbuotojų greitai nebereikės?  (4)

Skolkovo verslo mokykla ir Strateginių iniciatyvų agentūra sudarė sąrašą „mirštančių“ profesijų, kurių nebereikės jau per artimiausius šešerius metus. Pagrindinė to priežastis – technologijų plėtra ir automatizacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistų teigimu, profesijos „mirimo“ procesas prasideda nuo automatizavimo eksperimentų, susijusių su viena ar kita veikla. Jeigu eksperimentai pavysta, prekes iki šiol gaminusį ar paslaugas teikusį žmogų masiškai pakeičia mašinos.

„Forbes“ pateikia sąrašą profesijų, kurioms gresia „mirtis“:

1. Notaras

Ši profesija taps nereikalinga, nes atsiras galimybė forminti dokumentus internetu ir atlikti bankines operacijas naudojantis elektroniniu parašu. Be to, bankai, draudimo kompanijos, priežiūros institucijos bus prijungti prie duomenų bazių, kad galėtų patikrinti asmens tapatybę, galimą teistumą ir mokumą.

2. Kelionių agentas

Dėl daugybės galimybių patiems internetu išsirinkti kelionės būdą, viešbutį ir kt. nebereikės tarpininkų, kad susiorganizuotumėte savo atostogas ar kitą kelionę. Bėgant laikui kelionių agentai dirbs tik su pasiturinčiais klientais, kuriems reikės individualaus aptarnavimo.

3. Gręžėjas

Dėl to, kad lengvai išgaunami ištekliai pasibaigs, gręžimas ateityje bus vykdomas tuose rajonuose, kuriuose žmonėms dirbti yra sunku arba neįmanoma. Dėl to gręžėjus pakeis iš palydovų valdomos sistemos.

4. Bibliotekininkas, archyvaras

Dėl to, kad bibliotekose ir archyvuose esančios knygos ir dokumentai bus suskaitmeninti ir pasiekiami iš bet kurio pasaulio taško, bibliotekininkai ir archyvarai paprasčiausiai nebebus reikalingi.

5. Provizorius

Vaistinių darbas persikels į internetą, todėl dauguma žmonių galės pasirinkti vaistus savarankiškai arba remdamiesi medikų rekomendacijomis. Provizoriai kai kuriose vaistinėse liks tik tam, kad galėtų aprūpinti žmones vaistais ir tais atvejais, kai žmogus negalės apsitarnauti pats.

6. Reklaminių tekstų kūrėjas

Juos pakeis specialios programos, sujungtos su duomenų bazėmis. Jos generuos reikalingos literatūrinės formos ir turinio tekstus.

7. Nekilnojamojo turto agentas

Internete daugėjant nekilnojamojo turto objektų parinkimo ir įsigijimo paslaugų, nekilnojamojo turto agento paslaugų nebereikės. Jų reikės tik prabangiame segmente, kur vis dar bus svarbus asmeninis kontaktas su klientu.

8. Bandytojas

Ši profesija taps tikra egzotika, nes įsigalės įvairūs simuliatoriai ir kompiuterinis modeliavimas, kurie leis pakeisti žmones atliekant įvairaus sunkumo bandymus.

9. Sistemų administratorius

Dirbtinis intelektas leis likviduoti sistemų veiklos sutrikimus greitai, ir vartotojai to net nepastebės. Sistemų administratorius pakeis programos ir jų priežiūros specialistai.

10. Stenografuotojas, šifruotojas

Balso atpažinimo ir jo transformavimo sistemos jau dabar yra naudojamos, tačiau nuo 2017 metų bus pradėtos visuotinai naudoti.

11. Klientų aptarnavimo vadybininkas

Bankų operacijos persikels į internetą, o gryniesiems išsiimti bus naudojami bankomatai. Tokie vadybininkai aptarnaus tik tuos žmones, kurie nesugebės prisitaikyti prie naujų technologijų.

12. Analitikas

Analitikus pakeis programos, paremtos dirbtiniu intelektu.

13. Sekretorė, registratūros darbuotoja

Kadangi popierinių dokumentų poreikis išnyks ir bus pereina prie skaitmeninio formato, šios profesijos atstovus pakeis intelektualios programos.

14. Logistikos specialistas, dispečeris

Žmogui taps sunku susidoroti su sudėtinga transporto infrastruktūra ir krovinių srautu, todėl logistikos specialistus ir dispečerius pakeis automatizuotos valdymo sistemos, suskursiančios maršrutus ir kontroliuosiančios krovinių judėjimą jais.

15. Žurnalistas

Teksto vertimo ir rašymo programos pakeis žurnalistus, kurie dabar rengia tekstus remdamiesi iš atvirų šaltinių gaunamomis naujienomis. Verslo naujienų agentūra „Bloomberg“ jau dabar naudoja specialią programą, kuri rengia biržos naujienas. Tačiau autorinės žurnalistikos poreikis išliks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(66)
(-46)

Komentarai (4)