9 patiekalai, kuriuos be reikalo laikome nesveikais (19)
Ar manote, kad pica – visiškai nesveikas ir nenaudingas maistas? Mitybos specialistė padėjo sudaryti patiekalų sąrašą, sveikatai kenkiančių mažiau, nei dauguma žmonių yra įsitikinę. Juos paskelbė „The Telegraph“.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Pica
Nors picoje daug riebalų, kai kurios picos gali būti labai maistingos, teigia Claire Williamson. Pica su plonu papločiu, vištienos krūtinėle ar kumpiu, daugybe daržovių bei puse paprastai dedamo sūrio kiekio gali būti sveika.
Su sūriu gauname šiek tiek kalcio. Pomidorų padaže yra vitaminų A, C bei padedančios medžiagos. padedančios kovoti su vėžiu – likopeno. Ant picos esančios daržovės taip pat naudingos organizmui.
Sūris
Sūryje daug sočiųjų riebalų rūgščių, todėl net nedidelis šio kiekis produkto gali pridėti daug kalorijų prie patiekalo.
Tačiau kai kurios jo rūšys yra itin maistingos. Čederio sūryje yra daug kalcio, cinko, vitamino B12. Jis – puikus vitamino A, riboflavino ir folato šaltinis.
„Sūrio valgyti reikia, bet su saiku, – teigė ekspertė. – Tai – puikus pasirinkimas vaikams, nes jis ir skanus, ir maistingas.“
Suaugusiems rekomenduojama valgyti brandintą sūrį.
Kiaušiniai
Kiaušiniai buvo laikomi kenksmingais dėl to, kad juose daug cholesterolio. Tačiau nemažai mokslininkų bandė paneigti, jog yra ryšys tarp kiaušinių valgymo ir širdies ligų.
2011-aisiais moksliniame mitybos žurnale atskleista, kad nors ir viename kiaušinio trynyje yra beveik visa rekomenduojama paros cholesterolio norma, tai yra pati maistingiausia dalis – joje yra geležies, cinko, vitamino A bei D. Trynyje taip pat labai daug baltymų.
Vidutinio dydžio kiaušinyje yra 66 kalorijos, o dideliame – 78.
Konservuotos pupelės
Konservuotų pupelių nauda gali atrodyti abejotina, tačiau C. Williamson nuomone, jos, kaip ir kitos ankštinės daržovės, yra svarbus baltymų šaltinis. Jose taip pat yra kalcio, kalio ir šiek tiek geležies.
„Pupelių ir skrudintos duonos kombinacijoje daug aminorūgščių, todėl tai – puikus pasirinkimas vegetarams,“ – sakė mitybos ekspertė.
100 gramų konservuotų pupelių yra 191 kalorija.
Angliški pusryčiai – kepta šoninė ar kumpis, dešrelės, kiaušiniai
Pasak vieno tyrimo, rūkyta kiauliena, dešrelės, kiaušiniai ir pupelės gali būti geriausias patiekalas dienos pradžiai.
Mokslininkai mano, kad pusryčiai užprogramuoja virškinimo sistemą likusiai dienos daliai, todėl riebus patiekalas gali padėti organizmui riebalus skaidyti vėliau.
„Jei valgote pusryčius, kuriuose daug angliavandenių, tai paskatina angliavandenių naudojimą dienos metu, – sakė tyrimui vadovavęs Martinas Youngas iš Birmingamo. – Taip pat būna ir su riebalais.“
Angliškų pusryčių energetinė vertė – 977 kalorijos.
Troškinys su aštriais prieskoniais
Mokslininkų nuomone, aštraus troškinio valgymas kartą ar du per savaitę gali neleisti susirgti silpnaprotyste.
Su vaisinėmis muselėmis atlikti bandymai parodė, kad tos, kurioms buvo duota ciberžolėje esančios medžiagos kurkumino, gyveno 75 proc ilgiau. Švedų mokslininkų atlikti tyrimai gali paaiškinti, kodėl pensininkai Indijoje silpnaprotyste serga rečiau nei Vakaruose.
Alzheimerio liga susijusi su baltymų sankaupomis smegenyse, pažeidžiančiomis nervų jungtis.
Kurkuminas nepašalina sankaupų, bet paskatina naujo nervinio audinio formavimąsi.
Šokoladas
Savaime suprantama, daug kas priklauso nuo šokolado rūšies – daugumoje yra daug cukraus ir riebalų.
Tačiau kakavoje daug mineralų ir polifenolių – tų pačių širdžiai naudingų medžiagų, randamų raudoname vyne ir žaliojoje arbatoje. Jų itin daug juodajame šokolade.
„Nors šokoladas mums suteikia daug energijos, nėra aiškaus ryšio tarp šokolado valgymo ir padidėjusios nutukimo rizikos, – teigė mitybos ekspertė. – Geriausia rinktis juodą šokoladą, nes jame daugiausia kakavos – ir polifenolių.“
Šokoladas itin naudingas kenčiantiems dėl padidėjusio kraujospūdžio. Jis gali per 5-erius metus padėti 20 proc. sumažinti širdies smūgio riziką. Tai reiškia, kad gabalo šokolado per dieną poveikis būtų toks pats, kaip pusvalandžio mankštos.
100 gramų juodojo šokolado yra 546 kalorijos.
Pieno kokteiliai
Nors pieno kokteiliai laikomi kalorijų bombomis, jie yra labai maistingi, ypač dėl juose esančio pieno kiekio.
Pusiau nugriebtas pienas yra kalcio, riboflavino ir vitamino B12 šaltinis. Tai – medžiagos, itin svarbios vaikams, kurių kaulai dar formuojasi.
„Pridėkite bananų ar kitų šviežių vaisių, nedaug cukraus ir pagaminkite skanų bei sveiką skanėstą,“- rekomendavo C. Williamson.
Žuvis su traškučiais
Žuvis su traškučiais – sūrus, riebus britų patiekalas, kuris retai laikomas naudingu žmogui. Nors jame daug kalorijų ir riebalų, pati žuvis yra labai maistinga.
Vienoje porcijoje yra vitamino C, B6 bei B12, šiek tiek geležies, cinko, kalcio, taip pat jodo, omega-3 riebalų rūgšties bei kitų svarbių medžiagų.
„Saikingai valgoma žuvis su traškučiais gali būti subalansuotos mitybos dalis, – sakė mitybos specialistė C. Williamson, – Tačiau nereikėtų piktnaudžiauti traškučiais. Kartu su patiekalu galima valgyti pupelių ar salotų.“
Ji taip pat rekomenduoja nesiberti per daug druskos.
Vidutinės žuvies su traškučiais porcijos energetinė vertė yra 840 kalorijų.