Daiktų saugyklos: dar senovės Kinijoje klestėjęs verslas atkeliavo į Lietuvą  (24)

Senovės Kinijoje pradėta teikti paslauga, dabar itin paklausi Jungtinėse Valstijose, skinasi kelią ir Lietuvoje. Amerikiečiai senus baldus, slides ir net knygas grūda ne į garažą ar rūsį, o nuomojasi tam skirtą paslaugą daiktų saugykloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš Amerikos asmeninių daiktų pasaugos paslauga paplito ir Europoje, ji teikiama ir kaimyninėse Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje.

Prieš porą metų nuomotis patalpą, į kurią galima sukrauti seną siuvimo mašiną, kurią gaila išmesti, naujo gyvenimo laukiančius baldus ar dviračius pasiūlė Daiktų saugykla, esanti Vilniuje ir Kaune.

Šis daiktų saugojimo centras jau turi konkurentų.

Idėja atėjo iš užsienio

„Kitų šalių patirtis parodė, kad, nelygu miestas, skiriasi klientų saugomi daiktai, tačiau paprastai į tokius centrus keliauja baldai, knygos, laisvalaikio ir pomėgių reikmenys“, -- sakė ką tik įsikūrusio centro „Daiktams.lt“ direktorius Justinas Murauskas.

Anot jo, tokia paslauga naudojasi ir normalius butus turintys miestiečiai. „Įsivaizduokite, nusipirkote butą, pasisamdėte interjero dizainerį, kuris sukūrė interjerą, įsirengėte būstą, o vėliau tas interjeras paskęsta meškerių ar drabužių fone.

Daiktų saugojimo centras reikalingas tam, kad būtų kur juos laikyti“, – aiškino naujos įmonės vadovas.

J.Murauskas neslėpė: idėja sena kaip pasaulis, tad ji pasiskolinta iš kitų šalių. Prieš steigdami verslą „Daiktams.lt“ įkūrėjai vyko į tarptautines tokių įmonių parodas, aplankė ne vieną daiktų saugojimo centrą Vengrijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Estiijoje.

„Panašūs centrai kuriami miestuose, kuriuose gyvena ne mažiau nei 200 tūkst. žmonių. Taigi pradedame nuo Vilniaus“, -- aiškino J.Murauskas.

Daiktų pasaugos centras orientuosis ne vien į daiktų kur padėti neturinčius vilniečius, bet ir į smulkiojo verslo bendroves, kurioms reikia kur laikyti prekes.

Rūsiai dar populiaresni

Prieš dvejus metus įsteigta Daiktų saugykla per tą laiką spėjo ir pakeisti pavadinimą – anksčiau vadinta Daiktų moteliu, tačiau apgyvendinimo vietai tinkamas pavadinimas neprigijo.

Kaip pasakojo saugyklos vadovė Živilė Ramaškienė, paslauga vis populiarėja, tačiau pagreitis ne toks, kokio norėtųsi. Vilniuje ir Kaune sandėlius turinti įmonė atsisakė tokią paslaugą teikti Klaipėdoje, nes ten daiktus saugoti ne namuose nepopuliaru.

„Lietuvoje žmonės turi įvairių patalpų – sandėliukų, rūsių, garažų, kuriuose sudeda nenaudojamus daiktus“, – aiškino Ž.Ramaškienė.

O vilniečiai ir kauniečiai vis drąsiau artėjant vasarai gabena į Daiktų saugyklą žieminius daiktus, o atšalus – vasarinius.

Noriai tokia paslauga naudojasi Lietuvoje įsikūrę užsieniečiai ar parvykę emigrantai. Vasarą Daiktų saugykla sulaukia ir studentų, norinčių iki rugsėjo palikti savo reikmenis. Į daiktų viešbučius atkeliauja ir baldai iš ambasadų, kai keičiasi jų vadovai.

Kauniečiai -- turtingesni?

Pianinas, slidės su slidinėjimo batais, rogutės, kailiniai ar baldų komplektai – tokie daiktai rikiuojasi saugojimo paslaugą teikiančios Daiktų saugyklos sandėliuose. Prieš žiemą čia suvežamos valtys, dviračiai.

Baldus, dažnai – senovinius, kone šimtmetį skaičiuojančias siuvamąsias mašinas čia laiko svetur ilgesniam laikui išvykę lietuviai. Į daiktų sandėlius jie juos atveža prieš išnuomodami būstą svetimiems.

„Daugiausia saugojimo paslaugomis naudojasi vilniečiai. Susidarė įspūdis, kad jie būstą perka dažniau už paskolas, tad ir jo plotas mažesnis. O kauniečiai, atrodo, turtingesni“, – paaiškino Daiktų saugyklos šeimininkė Ž.Ramaškienė.

Šia daiktų pasauga atsieina nuo 9 iki 17,50 EUR už kvadratinį metrą per mėnesį. „Daiktams.lt“ planuoja, kad mažiausia patalpa atsieis nuo 15 eurų per mėnesį.

Perka katę maiše

Amerikoje daiktų pasauga ėmė populiarėti 1958-aisiais. Pirmoji saugykla įsisteigė Floridoje, o po poros metų tokia paslauga jau teikta ir Teksase.

Kai kurie žmonės nesusimoka už paslaugas ir išmuša paskutinė valanda, kada jie tai gali padaryti. Tuomet daiktų saugyklų šeimininkai skelbia aukcioną daiktams parduoti.

Pirkėjams atrakinamos saugojimo patalpos durys, jie gali tik per atstumą apžiūrėti ten esančius daiktus ir nežinodami, kas tiksliai sukrauta, varžytis aukcione. Tik laimėjusieji sužino, ką įsigijo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(4)
(18)

Komentarai (24)