Atlyginimų skirtumai Lietuvoje ir Estijoje verčia suklusti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MaxDMG 2015-06-08 08:52
Vidutinis atlyginimas mazai ka apsprendzia ,jeigu nera viduriniojo sluoksnio. Didelis kiekis minimuma uzdirbanciuju kiekis musa vidurki. Musu gobsus verslininkai tuo pasirupino , kitos algos dauguma ir nepripazista. Turime labai didziule emigracija , o labiausiai tai zmones kurie sugeba kazka daryt , dabar daro kitos salies labui. Tie 600km galiam sakyt salyginis matavimo vienetas , tiems patiems estams manau butu malonu uzdirbt tiek kiek skandinavai , jiems netgi maziau nei 600 km. O siaip kiekvienas asmeniskai renkasi savo laisve (ar priklausomybe nuo pinigu) . Vienam ir minimumo uztenka , o kitas ir su kokiais 2k euru vos gala su galu suduria...
immortallt 2015-06-08 09:07
O šešėlinę ekonomiką visi pamiršta... Kiti ir su 10k eurų per mėnesį algą vos galą su galu sudurs.
Shinigami 2015-06-08 10:40
Tikiuosi supranti kad kiekvienas šalies pilietis (ir tu pats) yra verslininkas? Verslininkai ant medžių neauga. Jie visi pradeda nuo paprastu darbininku ir tik paskui tampa verslininku. Ir tau niekas netrukdo tapti verslininku. Todėl viskas ką sakai apie verslininkus tą pati sakai ir apie save.
validot.ratk 2015-06-08 10:50
Atsakymas paprastas kaip 2x2 nuo Adamo Smito laiku, dar Milton Friedman yra pasakes ,kad tik laisva ringa ir laisvi mainai padaro tautas turtingas. Palyginkime Estijos ir Lietuvos laisvą rinką per 25paskutinius metus ir atsakymas bus labai aiškus.
lucy 2015-06-08 14:59
Pradeda ryškėti "geros" politikos vaisiai, o dar visai nesenai atsimenu kaip džiūgavo per žinias jog latviai gyvena blogiau ir kaip jiems ten labai sunku, o va mes ištvėrėm visus taupymus ir pagalbos mums nereikia (: ir tt. O Estai jau senai atsiplėšė nuo mūsų nėra ką ir lygint. Dabar bus labai įdomu matyti visų patriotų paaiškinimus jog čia visur Rusija kalta ir su mūsų valdžia viskas OK (:
mch0lic 2015-06-08 22:10
Rašant tokius straipsnius reiktų palygint ir mokestinę naštą, ta prasme, kiek vidutinį atlyginimą uždirbantį žmogu kainuoja išlaikyt verslui visose šalyse, kitas dalykas, nereiktų pamiršt, kad lietuviai masiškai emigravo (statistiškai išvažiavo daugiau lietuvių nei estų ar latvių 100k žmonių), kurių tarpe buvo daug su aukšta kvalifikacija/didele patirtimi - statybininkai, IT/telekomunikacijų specialistai ir t.t.
Atk 2015-06-08 22:33
Lietuvą praskolinta. Skolose skęsta, nieko iš to gero. Galima buvo ir be skolų išsiversti. Bet politikų darbas gi toks, jei nėra problemų, reikia jas padaryti, o poto spręsti.
Skeleton 2015-06-09 00:04
Pridėkite prie Lietuvoje mokamo atlyginimo "darbdavio mokamą" Sodros mokestį (30%) ir paslaptis paaiškės...
UTF16 2015-06-09 01:52
O estai jo nemoka? Tarkime, kad alga yra 1000 € per mėnesį į rankas. Darbdavys už visą darbo vietą sumokės: Latvijoje: 1762,79 € (mokesčiai sudaro 43 % darbo vietos kainos) Lietuvoje: 1726,05 € (42 %) Estijoje: 1681,51 € (40,5 %)
lucy 2015-06-09 03:03
Šiaip dabar greitai sumetus mokesčius + pvm perkant prekes gaunasi jog iškarto atiduodi 60+% savo algos valstybei, net neskaičiuojant kiek dar mokesčių sumoka pardavėjas ir tos prekės gamintojas iš tavo jau sumokėtų pinigų. Nzn kiek tiksliai gaunasi, bet spėju susumavus apie 80% pinigų valstybei nueina, šiaip jei kas žinot tiksliau būtų visai įdomu sužinot.
immortallt 2015-06-09 08:08
Pardavėjas moka tik pelno ir taršos mokesčius. Sodra eina ne valstybei. Apskritai, didžioji dalis pinigų nueina socialinėms išmokoms, tai nėra valstybės biudžetas. Praskolinta... Lietuva dabar pigiau refinansuoja savo skolą, nei bus vidutinė metinė infliacija. Jei į valdžią ką padoresnio išsirinktume, konservatorius ar dar geriau liberalus, skola galėtų greit pradėti trauktis. Algos skirtumai? Nu jūs buvot Estijoje? Ten viskas daug brangiau nei Vilniuje. Nepasakyčiau, kad Briuselyje buvo brangiau nei Taline.
Shinigami 2015-06-09 08:28
Mokesčiai Lietuvoje: PVM: 21% Gyventojų pajamų (GPM): 15% Socialinio draudimo mokestis: 30,98% Pelno mokestis: 15% Mokesčiai Estijoje: PVM: 20% Gyventojų pajamų (GPM): 21% Socialinio draudimo mokestis: 33% Nedarbo mokestis: 4,2% Pelno mokestis: 26,6% Dar šiek tiek info http://laikrastis.vz.lt/index.php?act=m ... e&id=65426 P.S. dar dideli skirtumai tarp Estijos ir Lietuvos yra: Jei bandysi Estijoje duoti kiši valdininkui, gali būti iškelta baudžiamoji byla. Jei Lietuvoje neduosi kišio valdininkui, gali būti iškelta baudžiamoji byla (nu gal ne byla, bet verslą pradėti bus labai sunku ir kainuos brangiau nei kišis). Estija yra labai arti Suomijos, tad turi daug turistu iš Suomijos. Kurie atveža daug pinigų. Dėl blogų sąlygų verslui pradėti, didelė dalis gabių ir verslių asmenų emigravo ir verslą pradėjo kitose šalyse. O tai jau lemia darbo rinkos mažėjimą, bei surenkamų mokesčių mažėjimą. Kas turi įtakos ir atlyginimams. Visuomenės pažiūros. Pas mus labai daug komunistų, kurie galvoja kad juos valstybė privalo išlaikyti. Plius galvoja, kad jei prie sienos kažkas neprikalta, vadinasi galima tai pasisavinti.
immortallt 2015-06-09 09:43
Shinigami, kuo sąlygos pradėti verslą blogos? Jei nesieki gyventi iš valstybinio sektoriaus užsakymų, tai gauni leidimą pradėti verslą per 2d.d. Estai išrinko socdemus į valdžią 0 kartų nuo nepriklausomybės. O Lietuva? Gal 2 kartus neišrinko?
Shinigami 2015-06-09 10:00
Dėl aukščiau minėtos priežasties - korupcijos (valdininkai reketuoja verslininkus). Antra priežastis - įstatimų nestabilumas. Nežinau kiek tai pasireiškia kituose verslo sektoriuose, bet sektoriuje kuriame aš dirbu, tai šitai yra labai dažnas dalykas. Metu pradžioje išleido nauja įstatimą tai dėl jo puse verslo sustojo. Valdininkų korupcija taip pat labai ryški. Dėl šių priežasčių šioje rinkoje gali egzistuoti tik seniai čia esantys verslininkai kurie jau turi sukaupę nemaža kapitalą. Visiems kitiems 80% tikimybė, kad bus bankrotas nepradėjus verslo, nes jie neturi tiek pinigų ir laiko kad laimėtu prieš valdininkus teismus.
immortallt 2015-06-09 10:22
Tam tikrose srityse, net Vokietijoje tų pačių problemų rasi.
Simplicity 2015-06-09 10:44
Vadinkim darinius tikrais vardais.
elcucuy 2015-06-09 11:20
Įdomiai kai kurie mąsto - valdžia tai kažkas atėję iš aukščiau ir daro viską, kad tik visuomenei būtų blogiau. Ką išsirenkame tą ir turime - balsuoja už aferose paskendusius paksistus, renka teisiamus Uspashikus, pasitiki buvusiais komunistais - gal išsirinkime kokiai porai kadencijų kokius liberalus ir žiūrėkime gal kas keisis, nes dabar pastoviai tas pats šūdas. Politikai iš tos pačios visuomenės, kuri nemato nieko blogo mokesčių slėpime, nelegaliam darbe, kontrabandoje, duoda kyšius... ir kaip galime tikėtis iš tokios visuomenės, kad ši neims kyšių ir nepasiduos papirkinėjimui patekusi į valdžią. Dirbdamas Lietuvoje susidūriau su daugybe diletantų neišmanančių to kuo užsiima - tas pats ir valdžioj - krūva partinių užimančių kėdes institucijose, kurių veiklos neišmano. Aš tai sieju su trumpa nepriklausomos Lietuvos istorija, neleidusia susiformuoti politinei patirčiai, kurią sukaupė vakarų šalys. Visuomenė greitai pamiršta ir atleidžia politikų klaidas ir pastoviai renka tuos pačius - politikui paprasčiausiai nereikia gero vardo - susimovė, bet nieko tokio - prieš rinkimus paleidi kokį potvarki visuomenei pasigerinti (pvz. sumažintų pensijų gražinimas, kaip tik prieš rinkimus) ir tave vėl išrinko. Paksas visuomenės akyse turėtų būti žlugęs kaip politikas, po to kai išlindo, jog yra priklausomas nuo trečiųjų šalių įtakos, bet jo vardas vis dar figuruoja politinėj plotmėj.
mch0lic 2015-06-09 18:25
Nei vienas politikas sąmoningai nedaro taip, kad visuomenei būtų blogiau, tačiau dažnas ateina su mintim padėt sau ar artimajam ratui(draugam, giminėms). Paskutinis toks man žinomas įvykis buvo mokestinės lengvatos golfo klubam ar pan, kur sūnus turėjo golfo klubą ir tėvelis bandė prastumt mokestines lengvatas. Bet tai čia tik vienas atvejis kurį iškapstė žurnalistai, šitos mokestinės lengvatos kiekvienoj kadencijoj prastuminėjamos ir keičiamos pagal poreikius. Panašiai ir ES parama ar viešaisiais pirkimais, turi pažystamų ir realiai nesunkiai tampi laimėtoju be jokių kyšių... Visuominė gauna naudą, tačiau glabūt tai nėra efektyviausiais būdas išsprest problemą...