Amerikiečių žvalgyba išsiaiškino „Islamo valstybės“ struktūrą  (0)

JAV žvalgyba apdorojo nuo keturių iki septynių terabaitų duomenų apie Irako ir Levanto islamo valstybės (Islamic State of Iraq and the Levant – ISIL), struktūrą, jos finansines operacijas ir saugumo sistemą, antradienį, birželio 9 rašo The New York Times.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informacija gauta iš konfiskuotų nešiojamų kompiuterių, mobiliųjų telefonų ir kitų įrenginių, padėjo nustatyti vieno iš ISIL lyderių buvimo vietą Sirijos rytuose. Leitenantas Abu Hamidas žuvo per surengtą aviacijos ataką, tačiau, kaip rašo leidinys, ISIL vis dar nepatvirtino jo žūties fakto.

Išnagrinėta informacija padėjo nustatyti, kaip ISIL lyderis Abu Bakr al-Baghdadi valdo organizaciją. Žvalgybai taipogi pavyko nustatyti, kad jis sąmoningai nesinaudoja jokiais elektroniniais įrenginiais, kurie galėtų išduoti jo buvimo vietą. Pats Abu Bakr al-Baghdadi periodiškai susitinka su grupuočių lyderiais būstinėje Raqqa mieste Sirijos rytuose.

Taip pat pavyko nustatyti, kad svarbų vaidmenį ISIL vaidina teroristinės grupuotės lyderių žmonos. Jos perduoda informaciją žodžiu, kad būtų išvengta sekimo per elektroninius įrenginius.

Medžiagoje taip pat minima, kad per Abu Sayyaf reidą pavyko gauti daug informacijos apie finansines grupuotės operacijas. Amerikiečių žvalgybos išanalizuotuose duomenyse yra informacija ir apie teroristų grupuotės naftos verslą. Maždaug pusė parduotos naftos pelno patenka į pagrindinį ISIL biudžetą, likusi dalis padalinama naftos perdirbimo įmonėms.

Pasak amerikiečių pusės, jei gamyklos darbuotojai gauna algas, tai taip išeina, kad jie bendradarbiauja su ISIL. O tai reiškia, kad gali būti laikomi atakų taikiniais.

Žvalgyba nustatė, kad svarbią vietą ISIL hierarchijoje užima Fadel al-Hayali, dar žinomas, kaip Abu Mu’taz. Jis vadovauja tarybai, kurioje yra nuo šešių iki devynių karo vadų, užsiimančių ISIL karine strategija. Pats Mu'tazas anksčiau, valdant Saddamui Husseinui, buvo Irako karinės žvalgybos papulkininkis.

(15)
(7)
(8)

Komentarai (0)