Trys priežastys, kodėl Rusija neturėtų būti JAV „pagrindinė grėsmė“  (5)

Pastarąjį mėnesį iš karto du aukšti JAV kariniai pareigūnai pavadino Rusiją grėsme numeris vienas Amerikos saugumui. Iš pradžių apie tai pareiškė karinių oro pajėgų ministrė Deborah James, o kitą dieną tokį pat požiūrį išsakė generolas Josephas Danfordas – žmogus, nuo spalio turintis tapti štabų viršininkų bendro komiteto pirmininku, pagrindiniu Baracko Obama'os karini patarėju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie pareiškimai, be abejonės, rodo, kaip sugedo santykiai tarp dviejų šalių nuo Rusijos ir Ukrainos konflikto pradžios. Tačiau, kaip bebūtų, Rusiją vadinti didžiausia grėsme JAV ne tik neproduktyvu, bet ir pavojinga, mano Newcastlo (JK) universiteto dėstytojai Valentina Feklyunina ir Jamesas Bilslandas. Straipsnis apie tai pasirodė mediaplatformos The Conversation svetainėje, publikuojančioje mokslo bendrijos atstovų nuomones.

Autoriai pateikia tris priežastis, kodėl vertėtų atsisakyti minties apie RF kaip apie „pagrindinę grėsmę“.

  1. Rusijos matymas kaip pagrindinės grėsmės, neišvengiamai pareikalaus karinės jėgos panaudojimo, o tai tik pagilins tarptautinių santykių krizę. Maskva ir taip situaciją Ukrainoje aiškina JAV ir Europos kišimusi, ir letalios ginkluotės tiekimas Kijevui (už kurį pasisako Danfordas) išprovokuos ginkluotą Kremliaus atsaką, kas nieku būdu nepadės išspręsti konflikto Donbase.
  2. Kremlius nepatenkintas Rusijos vieta postsovietiniame pasaulyje ir mano, kad Vašingtonas be deramos pagarbos vertina Maskvos didžios valstybės pretenzijas. Tačiau epitetas „grėsmė №1“ glosto Rusijos elito savimeilę, mano straipsnio autoriai, ir pagal jų supratimą išeina, kad ilgi bendradarbiavimo su Amerika metai nesugebėjo priartinti Rusijos prie didybės, o keletas konflikto mėnesių – sugebėjo. Tai pavojingas požiūris.
  3. Galiausiai, pareiškimai apie Rusijos pavojingumą didina ir be to nepaprastai aukštą antiamerikietiškų nuotaikų lygį Rusijos visuomenėje. Pew Research Center duomenimis, dabar 81% rusų neigiamai žiūri į JAV – tai aukščiausias lygis per pastaruosius 13 metų; vos prieš trejetą metų tokių buvo 34%. Nors toks santykis – antivakarietiškos propagandos Rusijoje rezultatas, negalima nepripažinti, kad amerikiečių valdininkai neretai šiai propagandai duoda nemažai darbinės medžiagos.

Ira Solomonova, World Press skyriaus redaktorė

Konfliktai nesitęsia amžinai: istorija rodo, kad anksčiau ar vėlai šalių lyderiai pradės ieškoti nesutarimų sprendimo būdų. Ir tokių išsireiškimų kaip „pagrindinė grėsmė“ atsisakymas šį procesą supaprastintų, tikisi mokslininkai.


Ира Соломонова
slon.ru

(15)
(13)
(2)

Komentarai (5)