Naujasis Darbo kodeksas: 15 punktų, kuriuos turite žinoti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sljder 2015-09-10 11:33
Čia nepaminėtas vienas dalykas kas man dar užkliuvo: Neteko tiesiogiai su budėjimu susidurti, bet kiek žinau dabar galiojančiame darbo kodekse jis pilnai apmokamas. O pasiūlymas toks, kad žmogus faktiškai yra pririštas prie tam tikros geografinės vietos + negali net alaus atsigerti o už tai gauna tik 10% atlyginimo, nors nukenčia žymiai labiau. t.y. manau, kad 10% tikrai nėra adekvati suma. O taip pat po šiuo punktu ypač lengva nelegalų darbą pakišti (rodai, kad statybininkų brigada nuolat budi namie, o jei kas patikrina - apiformini iškvietimą tos pačios dienos data.)
Niemand 2015-09-10 11:49
Galiojančiam apmokamas 50 proc., pgl. siūlymą ~ 40 proc. Atkreipk dėmesį į terminą savaitė, kurių mėnesyje ~4. Kitas reikalas, kad LR dar niekas nebandė darbo laiko savaitėmis matuoti O jei antradienį ir trečiadienį, tai jau savaitė ar kaip? "Naujo DK" didžiausia problema ne ekonominis turinys, o klaiki technika. Kokius 4 - 5 metus, kol nenusistovės LAT praktika nieko nieko konkrečiai apie darbo teisę nebegalės pasakyti. Gerai, kad niekas to šedevro nepriminės, iki naujųjų pažais, po naujųjų prasideda rinkiminis vajus ir projektas bus ramiai palaidotas. P.S. Su nelegaliu darbu tas neturi nieko bendro. Dabar tai pgl SODRA nustatoma.
SPeed_FANat1c 2015-09-10 13:07
Del zalos pulnos atlyginino, kaio bus programuotojui jei pvz padarei buga ir atsirado milijonine zala. Tai cia tada jau draudimo reik, nes nu biski per daug rizikinga kan dirbt jau gaunas. O buga gali visad padaryt
immortallt 2015-09-10 13:17
Iki šiol kas nors išieškodavo? Kalba eina apie sugadintus įrenginius, tyčinę veiklą ar darbų saugos nesilaikymo, aplaidumo. Labai nieko naujo neatsirado, tik žalos sumos persiformavo.
Tarkvinijus Išdidusis 2015-09-10 15:35
Tai, jeigu tu esi taip vadinamas "freelancer'is" - tai tau patartina draustis civilinę atsakomybę paprasčiausiai. O jeigu dirbi firmai, na, tai čia jau pagal materialinę atsakomybę eina. Kaip ir visur. Žiūrėk į darbo sutartį, kas ten parašyta pas tave, kaip žala atlyginama.
SPeed_FANat1c 2015-09-10 18:27
ne, jei kaip raso ten 3 menesiu atlyginimas, tai gal ten negaista laiko didele imone. Bet jei sumos pasidarytu geros, tai imonem gal pradetu apsimoket duot i teisma. O is ko tu sprendi kad butent apie irenginius? Na bet siaip tai gerai, tarkim esu dirbantis su brangiais irenginiais, pvz 200k eur vertes technika. Ir sugadinu nepataisomai netycia. Tai vistiek ta pati problema.
Kyborg 2015-09-10 19:55
Jeigu laikysiesi instrukcijų, "netyčia" nesugadinsi. O jeigu nusprendi improvizuot ir optimizuot darbvą su ta įranga savo nuožiūra, tuomet natūralu, kad turi padengt žalą.
SPeed_FANat1c 2015-09-10 20:25
nu gerai. Bet su programavimu, kad ir kiek laikais tu instrukciju buna visko. Net ir raketos spogsta del programuotoju klaidu, kur ten tikriausiai tikrai visu instrukciju imanomu laikomasi. Na jei tikrai neisiskaito cia programine iranga, tai ok, bet as to nepastebejau.
Kyborg 2015-09-10 21:42
Pavieniai programuotojai tokio softo kuris galėtų atnešt milijoninius nuostolius negamina, tokiais projektais užsiima įmones, kuriuose yra tiek programuotojai, tiek testuotojai, tiek projektų vadovai, tiek kiti darbuotojai, tai yra komandinis darbas ir vieno konkretaus darbuotojo kaltę įrodyt praktiškai nebūtų įmanoma. Vėl gi, stambiems projektams yra pasirašinėjamos sutartys kuriose konkrečiai yra nurodomos šalių atsakomybės, baudos. Tad neieškok sliekų ten kur nereiktų jų ieškot.
assa 2015-09-10 21:54
kiek pamenu,kai stume seime sita DK,sake,jog darbo salygu pabloginimus kompensuos pagerinimais.Kazkaip nelabai matau tu pagerinimu daug,vienzo i vienus vartus nauda nuejo
Evil Goku 2015-09-10 22:20
Dirbi su 200k € vertes iranga, ji sugenda del blogu instrukciju duotu "is auksciau" (arba siaip gedimas, nes irenginys susidevejas). Darbdavys apkaltina tave, ir jau TU turi teisme irodineti, kad esi nekaltas. O infomacija kuri gali "irodyti teisybe" yra imones. Gal "netycia" kameros nebuvo ijungtos, gal dokumentu "nebuvo", arba niekas tau nelepe taip daryti, arba gal tos detales-irodymai jau ismesti.
SPeed_FANat1c 2015-09-11 07:48
reik ieskot kad 100% isitikint
immortallt 2015-09-11 08:59
Tada įmonė gali užsidaryti iš karto, nes darbuotojai greitai nubyra - niekas nenori dirbti ten, kur kaltina nebūtais dalykais. Šis įstatymas ypač taikomas pvz fūristams, kurie važinėja girti ir atima visą fūrą, ar sudaužo, o draudimas nieko nemoka. Arba pvz stakles naudoja ne pagal paskirtį, ar sugalvoja "pataisyti" itin jautrius įrengimus padaužant plaktuku. Teisme įrodyti įprastai operuojant stakles, kad kažką sulaužei būtų neįmanoma.
VytautasLTU 2015-09-11 11:10
Dabar tai sprendžiama kitaip. Dabar daroma suminė darbo apskaita ir vykdai budėjimus. O šiaip tie budėjimai tikrai nemalonūs. Nei išvažiuosi nei alaus atsigersi nieko. Net namuose normalaus darbo negali pradėti, nes jei iškvies turėsi pvz per 3h būti už 120Km nuo savo namų. Jau reikia suktis tokiomis sąlygomis.
VytautasLTU 2015-09-11 11:13
Na pvz. aš turėjau situaciją, kai galvojau, kad softo atnaujinimas gali nepraeiti ir sistema pastrigs. Atstatymas bus ne per valandą, o per kelias dienas ar savaites. (labai daug duomenų kurie itin svarbūs). arašiau visiems vadovams, kad darome ar ne. Yra tikimybė kad pastrigs. Visi atsakė datom. Dariau - pastrigo. Priekaištų nekas neturėjo.
Evil Goku 2015-09-11 16:43
Na pvz. girtas vairuotojas virsydamas leistina greiti saugiai grizo namo is baliaus. Isvada: draudimas vairuoti isgerus ir greicio ribojimai yra nesamone. O jei rimtai, dauguma darbdaviu yra normalus, taciau darbuotojai turi buti apsaugoti nuo nenormaliu. Lietuvoje beveik nera rimtu profsajungu, o dauguma nekvalifikuota darba dirbanciu darbininku ,svelniai tariant, nera teisiskai ispruse ir nesugeba/bijo ginti savo teises. Todel jiems paduoti imone i teisma ir irodineti, kad jis nekaltas bus daug sunkiau (o tuo tikrai pasinaudos nesazininingi darbdaviai), nei imonei paduoti darbuotoja i teisma ir irodineti, kad jis kaltas.
Kyborg 2015-09-11 17:27
Visų pirma ne tu, o darbdavys turi įrodyt, kad pažeidei instrukcijas ir sulaužei. Ir turi pateikt neginčijamus įrodymus, t.y. dokumentą kurį darbuotojas pasirašė su nustatytom instrukcijom/darbo tvarka. Tad jei turi bent kiek smegenų ir skaitai po kuo pasirašinėji, nesant kaltės darbdavys negalės įrodyt, kad kažką pažeidei.
Evil Goku 2015-09-11 17:40
Pagal Nauja darbo kodeksa ne. Pagal sena, taip: darbdavys surenka irodymus, duoda tave i teisma, jei teismas tave pripazysta kaltu, tai is taves isieskoma zala. Dabar darbdavys gales tau skirti neriboto dydzio bauda (padengti nuostolius), o jei nesutinki, turi ji duoti i teisma ir irodineti, kad esi nekaltas.
SPeed_FANat1c 2015-09-11 19:03
+1