Gedėsime kitaip: Londone duris atvers „Mirties“ kavinė  (0)

Dažniausiai su netektimi žmonės bando susitaikyti siurbčiodami arbatą ir klausydamiesi paguodos žodžių, tačiau gana greitai Londono gyventojai bandydami susitaikyti su žmogaus praradimu galės liūdesį malšinti pyragaičiais ir labai atviromis kalbomis apie mirtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mieste bus atidaryta „Mirties“ kavinė („Death cafe“), kurioje žmonės galės pasikalbėti apie vieną iš sunkiausių temų – mirtį.

Mirties kavinių judėjimas prasidėjo 2011 metais. Nuo to laiko visame pasaulyje atsidarė daugiau nei du tūkstančiai laikinų tokio tipo kavinukių, tačiau dauguma jų – Jungtinėje Karalystėje. Bet dabar judėjimo iniciatorius panoro įsteigti nuolatinę kavinę britų sostinėje ir kitą mėnesį siūlys žmonėms įsigyti akcijų: 50 svarų sterlingų už vienetą.

Šią „Mirties“ kavinę valdys pelno nesiekianti draugija, dirbanti bendruomenės labui (Community benefit society), kurios veiklą kuruoja jos rėmėjai.

Laidotuvių patarėjas ir „Mirties“ kavinės įkūrėjas Jonas Underwoodas sakė, kad judėjimo tikslas – atkreipti žmonių dėmesį į mirtį, siekiant, kad žmonės kuo turiningiau nugyventų savo laikinus gyvenimus. Šios kavinės nėra paramos grupės netektį patyrusiems žmonėms ar gūdžios liūdesio auroje skendinčios vietos. Tai tiesiog aplinka, kurioje galima drąsiai ir atvirai kalbėti apie mirtį, išėjusius anapilin, asmeninę moralę ir skirtingus mirties būdus.

Paramos organizacijos „Dying Matters“ atlikta apklausa atskleidė, kad daugiau kaip 70 proc. žmonių jaučiasi nepatogiai kalbėdami šia tema.

„Mes nenorime žmonėms priverstinai grūsti idėjų apie mirtį. Paprasčiausiai siekiame sukurti tokią aplinką, kurioje pokalbiai apie tai būtų natūralūs ir priimtini“, – apie neįprastą įstaigą pasakojo J.Underwoodas.

Tokios idėjos įgyvendinimo vyras ėmėsi įkvėptas šveicarų mirties kavinių modelio, kurias sumanė sociologas Bernardas Crettazas: „Esu įsitikinęs, kad Londono „Mirties“ kavinė bus naudinga visuomenei ir suteiks žmonėms progą mokytis bei diskutuoti“, – užtikrintai kalbėjo J.Underwoodas.

„Iš patirties galiu pasakyti, kad kalbėdami apie mirtį žmonės nustoja apsimetinėti. Net ir apsupti nepažįstamųjų, jie būna savimi ir šneka atvirai. Apsilankymas „Mirties“ kavinėje gali nuskambėti kaip labai keista ir drauge nuostabi patirtis, tačiau ten būnant jausmas yra visiškai normalus“, – pasakojo vyras.

„Atėjo laikas sukurti vietą, kur žmonės galėtų bandyti suprasti mirtį... Londono „Mirties“ kavinė suteiks visiems asmenims, ypač tiems, kurie jaučiasi nevisaverčiai, galimybę saugiai pirkti akcijas, dirbti, naudoti ir formuoti šią įstaigą“, – aiškino jis.

Mirties kavinės nėra gūdžios ir tamsios vietos. Ten apsilankius gali išties nustebinti šiluma, dažni pajuokavimai ir tai, kad tokioje kavinėje visiškai nejaučiama gilaus liūdesio. Žinoma, ten būna skausmo ir žmonės braukia ašaras. Jie pasakoja širdį geliančias istorijas apie tai, kaip stebėjo artimųjų mirtis. Bet ten taip pat sklando džiaugsmas, juokas, parama ir atvirumas.

Didžiąją dalį laiko kavinės lankytojai šnekučiuojasi kartu su pagalbininku ir neskubėdami mėgaujasi tortais.

Čia taip pat galima sutikti tokių žmonių, kaip laidojimo biuro agentai ar laidotuvių celebrantai, kurie dirba mirties pramonėje.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (0)