Rinkoje pasirodė nauji eurai: ką privalu apie juos žinoti?  (0)

Trečiadienį, lapkričio 25-ąją, Lietuvoje ir dar aštuoniolikoje euro zonos šalių į apyvartą išleidžiami naujieji 20 eurų banknotai. Juose panaudota eurų banknotų apsaugos naujovė – langelis su portretu hologramoje. 20 eurų banknotuose tai bus graikų mitologijos personažo Europos atvaizdas. Jo originalą galima rasti ant vazos, esančios Luvro muziejuje Paryžiuje. Manoma, kad šiam atvaizdui – apie 2 tūkst. metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

4 mlrd. banknotų 

Iš viso euro zonoje išspausdinta 4 mlrd. naujo pavyzdžio 20 eurų banknotų. Per tą laiką, kiek Lietuvoje cirkuliuoja eurai, rinkoje išleista 14 mln. vienetų dvidešimties eurų banknotų. Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos direktorius Mindaugas Vilkelis skaičiuoja: tai prilygsta septyniems lengviesiems automobiliams.

Jau nuo rytojaus, lapkričio 25-osios, daugiau kaip pusė iš Lietuvos banko išvežamų 20-ies eurų banknotų bus naujo pavyzdžio. Todėl yra tikimybė, kad jau rytoj dalis komercinių bankų, bankomatų, verslininkų gaus naujuosius banknotus. Kiek iš viso Lietuvoje nuo rytojaus ims cirkuliuoti naujų 20 eurų banknotų, sužinoti negalima. Tai – konfidenciali Lietuvos banko informacija.

Kvieskite policiją

Senojo pavyzdžio 20 eurų banknotai lieka galioti. 

„Niekas nekeis pinigų namuose, gatvėje ir panašiai. Naujo pavidalo banknotus žmonės gaus įprastais būdais – parduotuvėje, bankomatuose ir panašiai. Jei kas nors gatvėje pasiūlys pasikeisti pinigus, tuoj pat kvieskite policiją“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė.

Kiek laiko prekybos vietose bus galima atsiskaityti seno pavyzdžio 20 eurų banknotais, nėra nustatyta. Tačiau net ir po daugelio metų suradus senų pinigų juos bus galima išsikeisti euro zonos centriniuose bankuose.

Atnaujina visą seriją

20 eurų banknotas – jau trečiasis naujosios serijos „Europa“ banknotas. Naujieji 5 eurų banknotai į apyvartą išleisti 2013 m. gegužę, o 10 eurų – 2014 m. rugsėjį. Tuoj pat piniginėse atsiras naujo pavyzdžio 20 eurų banknotų, todėl reikia laukti, jog po kurio laiko bus atnaujinti ir 50 eurų banknotai.  

Vertinant pagal Lietuvos banko grynąją nacionalinę emisiją, 20 eurų banknotai yra antri pagal populiarumą banknotai mūsų šalyje (populiariausi – 50 eurų banknotai).

Naujieji 20 eurų banknotai išsiskiria tuo, kad pirmą kartą serijoje „Europa“ apsaugai naudojamas langelis su portretu hologramoje. Banknotą laikant prieš šviesą, langelis nuskaidrėja ir jame išryškėja Europos portretas, matomas iš abiejų banknoto pusių.

Banknotą kreipiant, langelyje su portretu matyti banknoto nominalo skaičius ir jį juosiančios vaivorykštės spalvų linijos. Žiūrint į langelį iš banknoto antrosios pusės, jame matyti vaivorykštės spalvų banknoto nominalo skaičiai.

Naujuose 20 eurų banknotuose – kitokie ir vandens ženklai: pažvelgus prieš šviesą, išryškėja dar ir Europos portretas (šiuo metu apyvartoje esančiuose 20 eurų banknotuose matoma arka). Svarbu paminėti ir smaragdo spalvos nominalo skaičių. Kreipiant banknotą, blizga skaičiaus viršutinė arba apatinė dalis. Skaičiaus spalva, vartant banknotą, kinta iš ryškiai žalios į sodriai mėlyną.

Eurų banknotų serija „Europa“ dar labiau pritaikyta sutrikusio regėjimo asmenims. Palei naujojo 20 eurų banknoto dešinįjį ir kairįjį kraštus galima apčiuopti spausdinto paviršiaus nelygumų. Nominalo skaičius – didelis, paryškintas, skaitmenys iškilę, juos lengva apčiuopti. Naujojo banknoto dominuojanti spalva tai pat yra mėlyna, bet ji sodresnė.

Patvaresni pinigai

Kas kiek laiko pinigų padirbinėtojai „perkanda“ naujas apsaugos priemones, statistikos nėra. Tačiau banknotus siūloma atnaujinti ne rečiau nei kartą per 7–10 metų. 

Pasak I.Šimonytės, naujų banknotų kas tam tikrą laiką išleidžia visi centriniai bankai. Viena to priežasčių – tobulėjančios apsaugos priemonės. Kita vertus, tikimasi, kad dėl technologinių patobulinimų šie banknotai bus patvaresni ir galės ilgiau tarnauti.

Daugiausia įdirbio – mokant žmones

Lietuvos prekybos įmonių asociacija vadovas Laurynas Vilimas lrytas.lt sakė, jog prekybos vietoms naujos valiutos įvedimas į rinką kainuoja, tačiau išlaidos nėra milžiniškos. „Kai kuriuos pinigų tikrinimo aparatus reikėjo perprogramuoti. Tačiau didžiausių investicijų reikėjo darbuotojams mokyti ir paruošti, kad galėtų klientams paaiškinti, padirbti banknotai ar ne“, – kalbėjo L.Vilimas.

„Ruošiantis euro įvedimui išties nemažai laiko ir investicijų skyrėme darbuotojų mokymui bei ėmėmės visų saugos priemonių, kad užkirstume kelią banknotų klastočių patekimui į tinklo parduotuves. Per pirmąjį naujos valiutos cirkuliacijos mėnesį „Maxima“ tinkle buvo atpažinta 14 euro banknotų klastočių, tad teko sustiprinti esamas saugos priemones ir dabar galime pasidžiaugti, kad pirmiems metams su euru besibaigiant, klastočių mūsų kasose beveik nepasitaiko. Prevencinių veiksmų ėmėmės ir dabar, į apyvartą išleidžiant naujo pavyzdžio 20 eurų banknotus“, – sako „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

„Maxima“ apmokė visų savo parduotuvių darbuotojus atpažinti naujo pavyzdžio banknotus ir suteikti reikiamą informaciją pirkėjams. Šalia kasų pirkėjai taip pat ras informacinę medžiagą – brošiūras ir plakatus, pristatančius naujų banknotų išskirtinumus bei būdingus saugos požymius. Prekybos tinklas „Maxima“ taip pat papildomai apmokė ir Infolinijos darbuotojus.

Sustiprinta ir techninė banknotų kontrolė. Siekiant palengvinti tinklo kasininkų-pardavėjų darbą bei atsakomybę atpažįstant euro banknotų klastotes, tinkle naudojami modernūs euro klastotes atpažįstantys aparatai. Renkantis šių aparatų modelį, vienas iš svarbiausių kriterijų buvo aparato paprastumas ir patogumas naudotis darbuotojams. Viso prekybos tinklas įsigijo per 2 tūkst. tokių aparatų, jie bendrovei atsiėjo daugiau nei 100 tūkst. eurų. Išleidžiant į apyvartą naujo pavyzdžio 20 eurų banknotus, patikrintas šių aparatų veikimas, dalis jų atnaujinta ir modernizuota.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Simona Viltrakytė
(16)
(1)
(15)

Komentarai (0)