Naujas pagreitis: per ketvirtį amžiaus iš Lietuvos emigravo apie 840 tūkst. žmonių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lucy 2016-02-11 11:19
Deja, bet tiesa tokia jei esi jaunas žmogus ir be geros specialybės ir kažkokių tai sugebėjimų, tai vietoje vergavimo už nesąmoningą minimumą Lietuvoje n kartų geriau vergauti kažkur kitur. Taip pusė draugų ir giminės išvažiavę yra ir nežada grįžti neskaitant atostogų
mch0lic 2016-02-11 11:46
Politikai tai gali deklaruot ką tik nori, jie gyvena kitoj dimensijoj ir panašu arba nesupranta arba ignoruoja esamas problemas. Nežinau kaip jie nori sustabdyt įsibegėjusia emigraciją, nes mano akim 25-45metų žmonės yra didžiausias ekonomikos variklis, tai žmonės kurie uždirba ir išleidžia daugiausiai pingių, kurdami prekių ir paslaugų rinka šalyje (ko pasekoje ir darbo vietas). Dabar tie žmonės kraunasi lagaminus ir iškeliauja į užsieni palikdami savo tėvus ir geriausiu atveju savo vaikus, kurių poreikiai pakankamai riboti, t.y. tiek vaikai tiek senyvo amžiaus žmonės nesinaudoja daugeliu paslaugų, neperka daugelio produktų dėl pinigų stygiaus ar target market'o, vadinasi nėra tiek galimybių kurtis naujiems verslams, valstybė nesurenka pakankamai mokesčių tokių verslų skatinimui ir t.t. Dar pridėkim politikų korupcija, varkes ir jų nebaudžiamumą ir turim ką turim. Vienintelė išeitis kurią aš asmeniškai matau tai yra jauni ir patrijotiški politikai (beje kelias kuriuo nuėjo estija po nepriklausomybės paskelbimo), bet čia vėlgi, jei už ledus ar bambalį alaus žmogus parduoda savo balsą nėra prasmės tikėtis, kad kažkas artimiausiu laiku pasikeis. PS: Nors mano verslas ir registruotas lietuvoje, ten moku mokesčius, aš realiai lietuvoje praleidžiu tik pora trejetą menesių per metus. Kodėl? Nes beveik visi bičiuliai ir artimieji jau yra emigravę todėl net ir gryžus nelabai yra kuo užsiiimt.
zaliaakis 2016-02-11 11:57
Ne politikai gyvena kitoj dimensijoj... O rinkejai protu nesuvokiamas nesamones daro kad issirenka tokius politikus... Nes kaip eina suprasti, kad daugumai patinka , kai jiems akivaizdziai meluoja. Ir "krusa" per visus galus...
lucy 2016-02-11 12:28
LOL, dėja žmonių balsai tikrai nėra lemiamas faktorius. Geriausiu atveju yra pasirink vieną blogį iš n blogių Pvz. dabartiniai USA rinkimai nzn tiek Hillary tiek Trump su savo garsiom frazėm atrodo totalūs daunai man. Ką žmonės realiai gali padaryti tai sukilti taip dažniausiai ir pasikeičia reali valdžia, o ne kažkokiais rinkimais. Ypatingai kai per rinkimus gali tau pasakyti ir prižadėti ką tik nori, bet realiai neprivalo to vykdyti ir nėra jokios bausmės už neįvykdytus pažadus (tipiniai Lietuvos rinkimai).
hamann 2016-02-11 13:31
O tai tau specialybę parenka valstybė ar renkiesi pats? Nes kiek aš žinau, tai renkiesi pats. O jei pasirinkai šūdiną specialybę, tai kodėl kaltini valstybę? Juk niekam ne paslaptis kokių specialistų Lietuvoje trūksta ir kokie uždirba gerus pinigus, tačiau kasmet, didžiausia stojančiųjų siekiamybė yra tokios programos kaip vadyba, teisė ir kitos socialinės programos.
UTF16 2016-02-11 13:56
Turiu labai specifinę, nepopuliarią ir nepaklausią specialybę, kuri atlyginimų statistikos lentelėse yra kažkur apačioje. Dar nėra tekę dirbti už mažiau nei 3× minimumas, net studentavimo metais.
immortallt 2016-02-11 14:05
Už minimumą dirbęs esu tik pas tėvus. Tiesa, net pilnametis dar nebuvau. Jei nieko nesugebi, tai ir gauni MMA. Net jei nesi gabus protinei veiklai, suvirintojai, elektrikai, santechnikai, fūrų vairuotojai uždirba gerokai daugiau nei vidutinė alga. Kažkodėl jų trūkumas. Pagrindinė lietuvių bėda ta, kad jie sėdi ir visus kaltina, kad šūdinai gyvena, bet vietoje to, kad kažką keisti, jie geriau geria ir laukia, kol laimės milijoną. Draugas išvažiavo į Londoną dirbti (vienintelis iš druagų dirbantis užsienyje), taip, gauna daugiau eurais, bet gyvenimo kokybė suprastėjo, vietoje iki darbo/centro 15min pėsčiom, beveik valanda viešuoju transportu. Lietuvoje 2x valgyt mieste, Londone tik kartą dienoje. Na kadangi daug alkoholio nevartojantis ir į miestą daug nevaikšto, kiti kaštai nedaug išaugo. Tiesa, susitaupo nebaisiai daugiau. Aišku, jei siekis būtų susitaupyti, tai susispaudus sutaupyti didesnes sumas gali daug greičiau, bet jei nori gyventi - ne. Emigracijos nėra reikalo stabdyti, emigruoja daugiausia runkeliai, kuriuos sutikus užsienyje gėda būtų, jei aplinkiniai žinotų, kad esi iš tos pačios šalies. Osle kol laukiau migracijos tarnyboje studento vizos, kiek lietuvių buvo, tiek kas antras žodis keiksmažodis. Reikia skatinti kurtis verslus, ypač tarptautinius, kurie sąžiningai moka mokesčius, skatinti žmones judėti iš kaimo į miestą. Lengvinti sąlygas kurtis ūkiams kaimuose, tiems, kurie nori likti kaimuose. Kuriant darbo vietas ir skatinant DIRBTI, o ne sedėti (mažinant ar išvis naikinant pašalpas ilgalaikiams bedarbiams už sedėjimą. Nori kažką gauti, bent viešieji darbai MMA tarifu apmokami). Tada pokyčiai į gera tikrai paspartės.
mch0lic 2016-02-11 15:31
Ne visi emigrantai runkeliai. Išvažiuoja mokyklas baigę šimtukininkai, savo srities profesonalai, gauna darbo pasiūlymus ir lieka ten gyvent. Apie juos nėra jokių naujienų, nes jie užsiima savais reikalais ir per daug nesiafišuoja, o visi tie low-life (bemoksliai, pašalpiniai, girtuokliai, ir pan) tai yra tie žmonės kuriuos tu matai šlaistantis gatvėmis ar besikeikiančus abasadose. Dėl emigracijos stambdyomo vėlgi, populiacija sensta, ją reikia išlaikyt ir tai gali padaryt tik dirbantys žmonės, naftos juk mes neturim. Dabartinė situacija tokia, kad pvz senyvo amžiaus nevaikštančių tėvų ar senelių nėra kur dėt, ligoninėse/slaugos namuose yra kvotos, privatūs arba nepriima (nes per sunkūs ligoniai) arba eiliniam lietuviui pernelyg brangūs. Tada belieka juos prižurėt namuose, dėl ko nukenčia tiek darbai tiek vaikai. Dar gerai jei sveiko proto, o jei dar ir su protu negerai tai iš vis turi sedėt namuose ir dabot, vietoj to, kad dirbtum. PS: Su visa kita sutinku 100%
immortallt 2016-02-11 16:00
Žinoma, kad ne tik runkeliai, tik tokių santykinai gerokai mažiau. Pvz., vienas toks išvažiavęs specialistas šiuo metu yra įmonės, kurioje dirbu generalinis direktorius Lietuvoje. Kai svarstė kur rytų Europoje įkurti ofisą, jo dėka, beveik 200 žmonių ofisas atidarytas Lietuvoje. Taip pat, Lietuva yra maža šalis, jinai negali pasiūlyti pakankamai įdomių ir su daug iššūkių darbo vietų itin gabiems. Taip pat ne visos industrijos Lietuvoje yra, ir negali būti, tad natūralu, kad tam tikri specialistai išvažiuoja. Kaip mėgstu sakyti, jei nori būti laivo kapitonu, o gimei Vilniuje, gausi kraustytis bent į Klaipėdą, o realiai pusę gyvenimo praleisti jūroje. Inkštimas ir sedėjimas ant kranto situacijos nepakeis. O šiaip aukštos kvalifikacijos žmonės dažniausiai nedergia Lietuvos, kaip runkeliai. Ateis laikas, Lietuvoje prasidės itin sparti imigracija, kaip ir kitose vakarų Europos šalyse. Nieko nestebinantis procesas, kurį perėjo dauguma šalių, kurios po II pasaulinio karo liko prastoje padėtyje (Norvegija, Airija).
Shioks 2016-02-11 18:41
Na nezinau is kur trauki, kad runkeliai vien vaziuoja, gal is straipsniu antrasiu, kai perskaitai 5 straipsnius apie runkelius, paprasta minios psichologija susisviecia galvoje ir pradedi galvot vien runkeliai. Deja mano pazystamu atveju, tai 90% kurie isvaziavo yra nerunkeliai, baige vidurines, kiti turintis specialybes, kiti diplomus ir jie ten uzsienyje dirba, vieni baigia mokslus ir ten dirba pagal specialybe, augina vaikus, turi seimas ir pragyvenimo lygis keleta kartu didesnis santikiniai tai ka gautu Lietuvoje. Pamirsau pamineti, tie tavo vadinami runkeliai Lietuvoje dirba nemazai darbu kur mokamas ~minimumas - 2minimumai, tai yra didziojoje dalyje stambiosios pramones. Nebus runkeliu dings ir stambioji pramone. Labai siaurai mastai zmogau, pastebejas nemazai temu Skatinti kurti verslus? Pagal valstybes politika, skatinimas gaunasi tik stambiesiems. Pirma sumoki mokesciu poto kas lieka, atrieki dali darbuotojam ir dar dalelyte sau ir dar dalelyte verslo pletrai cia kalbu apie mazus-vidutinius verslus. Lietuvoje pradeti versla beveik neapsimoka, nebent jau rasi super duper nisa arba ruosiesi isnaudoti darbuotojus. Vieninteliai verslai tokie kurie pigiausi islaimyko prasme ir reikalaujantys mazai sanaudu, gali egzistuoti ir progresuoti. Prekyba, IT specializavimasis, nekalbu apie paprastus verslo liudijimus. Lietuvoje pramone gali plesti tik stambus zaidejai. Apie kaimus ir ju ukius... Ukininku dabar pilna, visa derlingiausia-derlingesne zeme jau senai nupirkta isnuomuota, beto ukininkavimui reikia milzinisku investiciju. Ten kur matai krumus kaip kiti sako, ten tik krumai ir teauga, nes investuoti i tokia zeme, reikes 10 metu darbo, kad ji atsipirktu, tik po 10 metu galesi sau issimoketi pelna, o tai reiskia, kad negalesi plestis. O jei kalbi apie tai, kad uzsiaugini darze bulviu ar kokiu tai gerybiu ir aini laimingas i turgu, tai gali buti pasiruoses ir gyventi vien tom gerybem. Dar kalbam apie kaimus, kaime jaunimo beveik visiskai nelike, labai mazas nuosimtis. Nebent tu kalbi apie 0-15 metu amziaus vaikus. Ir siaip kalbant apie miestus dauguma miestu nykstantys, nes zmones isvyksta i uzsieni, vieninteliai Klaipeda ir Vilnius juda i prieki, Kaunas siek tiek, daugiau visur stagnacija arba ritimasis zemyn. Pvz gyvenu Siauliuose ir jaunu zmoniu tarpe 20-28 ypatingai mazai.
Auksine Logika 2016-02-11 19:58
Sumazint mokescius iki 5% ir padaryti cia tax heaven. Po pusmecio cia butu geriau nei Hong Konge. Bet kam tai rupi...?
manas 2016-02-11 20:26
pradziai uztektu, bent butinosioms maisto prekems, kad pamatyty skeptikai rezultata.
mch0lic 2016-02-11 22:12
Mokesčių mažinimas apskritai nieko neišspręs, sumažinus PVM'ą pvz autobusu bilietus atpigino tik keli vežėjai, kiti susižėrė pelną. Vienintelis galbūt teigiamas dalykas būtų sumažint darbdavio mokamas sodros įmokas, tai gal kažkiek pakeltų atlyginimus, bet čia vėlgi, viskas priklauso nuo kiekvieno darbdavio. Geriausias vaistas yra konkurencija, bet smulkiem ir vidutiniam verslam reikia rinkos, jei 25-45m žmonės emigruoja ta rinka pasidaro arba per maža arba iš vis nebegzistuoja...
Charger 2016-02-12 07:33
Tu nepavargsti nusisneket ?
Rukis 2016-02-12 09:28
Tarp kitko pažįstu ne vieną, kuris emigravo ne dėl mažų atlyginimų, aukštų kainų ar panašių varguolių problemų. Iš jų pasakojimų supratau, kad jei esi politiškai progresyvių pažiūrų ir nori matyti valstybės organų skatinamą socialinę raidą Lietuvoje, o ne stagnaciją, kils depresija ir atsiras mintys emigruoti. Faktas tas, kad didžioji dalis jaunų žmonių yra liberalių, progresyvių pažiūrų. O Lietuvos visuomenėj vyrauja sustabarėjęs, tarpukario lygio konservatizmas. Atrodo vien mišrių porų, homoseksualų, kitatikių ( ypatingai pastaruoju metu), kitataučių ir kitos rasės žmonių egzistavimas kėsinasi į nuo senų senovės nusistovėjusias savižudžių visuomenės dogmas. Bet būtų neteisinga kaltinti plačiosios visuomenės, juk net dabar šio komentaro skaitytojas gali būti vienas iš tų progresyvių Lietuvių, kuriems kitokie žmonės nemaišo ir pritartų idėjai, kad visuomenės interesas turėtų eiti tik po individualių laisvių į saviraišką ir po asmens pasirinkimo pripažinimo. Bet kol kas, , neatrodo suinteresuoti progresuoti link Europos standartų, tad akivaizdu, kad esam arčiau degeneratų Rytų, o ne Vakarų. Ir šis faktas yra naudingas mūsų nemėgiamam kaimynui, mėgstančiam kartot kad esam vienodi... Pradėję spręsti šią problemą, realiai nušautumėm du zuikius vienu šūviu. Bet ar spręsti problemą reikia nuo politikų, kuriuos renkam, ar nuo rinkėjų? O gal tiesiog spjauti į viską ir emigruoti?
Arthuras 2016-02-12 09:39
Kas mane labiausiai stebina, tai piliečių, kurie dedasi baisiai tolerantiški, va tokie pasisakymai. Iki tolerancijos tamstai - kaip kiaulei iki mėnulio. Esi pats tikriausias lietuvis, kuris dergia kitaip mąstantį (nes tokie nesupranta, kad nuomonės gali išsiskirti) - ir tiek žinių. Pastaruoju metu dideles problemas dėl savo perdėtos tolerancijos sprendžia Vakarai, o ne Rytai. Ir tiesą sakant - Vakarai jau pakeitė savo nuomonę! Visgi norės grąžinti krūvą pabėgelių atgal į jų namus...
immortallt 2016-02-12 10:35
Nueik ir pasedėk migracijos departamentuose užsienyje, gal suprasi, kad santykis išsilavinusių ir runkelių yra runkelių naudai. Žinoma, emigruoja ir išsilavinusių, kaip jau rašiau, bet išsilavinę ir siekiantys ir Lietuvoje gyvena neblogai. Alga nuo 1,000€ + kitos pajamos. Kaip kas įsivaizduoja skatinimą. Atleidimas nuo mokesčių smulkių, kurie pasibaigus mokesčių lengvatoms nelaikau skatinimu. Ir šiaip, stambus kapitalas dažniausiai sumoka per darbuotoją daugiausia ir mokesčių, ir legaliai dirba. Žinoma, smulkų skatinti irgi reikia, bet ne atleidžiant nuo mokesčių ir stumti į bedugnę mokesčius mokančius. Pvz., siuvėja išsiėmusi individualią veiklą moka 17% mokesčių. Įmonė turinti siuvyklą turi mokėti beveik 60% mokesčių nuo krepšelio darbuotojams, tada dar susimokėti 21% nuo sukurtos pridėtinės vertės ir dar papildomai apmokestina 15% pelną. Sąžininga konkurencija? Ar žlugdymas tų, kurie sumoka didžiausius mokesčius? Kodėl žemė apaugo krūmynais pirmoje eilėje? Nes ją išdalino mažais plotais po 1ha ar net mažiau. Kiekvienam atskirai nuomoti - pajamos mažos, vargo daug. Atsiranda, kas tarpuose nenuomoja. Išvalyti kainuoja brangiai, o svetimą valyti neapsimoka, nes po to nebeduos žemės. Krūmynais apžėlę pilna ir dar vidutinio derlingumo žemių. Lietuva yra tarp top10 sparčiausiai pagal dirbamų žemės plotų augimą šalis Pasaulyje periode 1999-2015 metai. O tai Lietuvoje yra daugiau nei 3 miestai? Kaimas tie Šiauliai ir Panevėžiai visi. Pasižiūrėkime Estiją, kiek miestų turi? Realiai 1. Latvija? Irgi tik vienas, net greitkelių neturi. Lietuva formaliai 7? Gali būti regioniniai centrai, bet veikla ten vis tiek suksis apie žemesnės pridėtinės vertės produktus arba žemės ūkį. Kas yra viskas gerai, bet atitinkamai ir atlyginimai bus. Beje, apie ūkio plėtrą kalbėdamas turiu omeny gyvulininkystę, kuri Lietuvoje labai menka palyginus su galimybėmis. Plėtrai trukdo griežti reikalavimai, griežtesni, net nei Vokietijoje.
Rukis 2016-02-12 10:54
grąžinti krūvą pabėgėlių?! Tu gal koks aiškiaregys?
Arthuras 2016-02-12 11:20
Visiškai nesvarbu, dėl kokios priežasties tu dergi kitus žmones. Faktas vienas - tu dergi. Viską suabsoliutini, vadovaujiesi stereotipais. Jei Rytai - tai Pradžioje Merkel teigė, jog pabėgeliai gyvens Vokietijoje ir kurs ekonomiką, integruosis. Dabar - nuomonė pasikeitė. http://kauno.diena.lt/naujienos/pasauli ... ugu-731908 Visgi norės, kad įsivyravus taikai - tie pabėgeliai grįžtų iš kur atkeliavę.
Rukis 2016-02-12 12:05
Ir ką? Ar tai reiškia kad pabėgėliai nesugeba integruotis, ar kad Vokietijos valdžia ir administracija nesugeba tų pabėgėlių sužiūrėt ir jiems padėti integruotis? Čia yra ne kažkokia kultūrinė bėda su pabėgėliais, o labai naivus Merkel planas priimti milijonus nelaimėlių IŠ KART. Tam nei Vokietija, nei likusi ES nebuvo pasiruošusi. Todėl turim tai, ką turim. Ten tose pabėgėlių stovyklose kas antras-trečias Siras, kiti - Afrikos ir Artimųjų Rytų ekonominiai pabėgėliai. Toms stovyklos prižiūrėti trūksta žmonių, tai gaunasi betvarkė. Nebeįmanoma operatyviai tvarkytis su žmonių antplūdžiu ir atrūšiuoti ekonominius migrantus nuo karo pabėgėlių.