Geležies rūdos mįslė: kaip gėlės geležį pabrangino 20%  (3)

Pastarosiomis dienomis verslo ir specializuota spauda svarsto netikėtą geležies rūdos kainos šuolį – pirmadienį, kovo 7 dieną, rūda, kurioje geležies 62%, pabrango iškart 19%, iki 63,74$ už toną. Tai didžiausias šuolis nuo 2009 metų, ir analitikai ginčijasi, kas jį sukėlė. Kai kurie stebėtojai iškėlė įdomią versiją, paaiškinančią geležies rūdos pabrangimą ir tuo pačiu iliustruojančią Kinijos ekonomikos keistenybes, rašo Bloomberg.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po kovo 7-osios šuolio, analitikai nurodė dvi pagrindines rūdos pabrangimo priežastis. Pirmiausia, lapkritį įvykusias Brazilijos rūdos gavybos giganto Vale ir Australijos BHP Billiton įmonėje. Tada kompanijų atliekų saugykloje žuvo daugiau nei 10 žmonių, korporacijos įpareigotos sumokėti $260 mln baudas, gamintojai peržiūrėjo savo 2016 metų gavybos prognozes, Vale paskelbė, kad, siekdama sumažinti skolas, pasirengusi pardavinėti aktyvus.

Be to, geležies rūdos kainą galėjo paveikti Pekino pareiškimas apie pasirengimą stimuliuoti šių metų ekonominį augimą. Kinijos paklausos augimo lūkesčiai jau padėjo sustiprėti kitiems metalams, nuo vario iki alavo.

Australijos spaudoje pasirodė dar viena, gan netikėta geležies rūdos kainos išaugimo versija. Australian Broadcasting Corporation (ABC) interneto svetainėje išsakomas spėjimas, kad staigus kainų kilimas prekių rinkose įvyko dėl tokio pat staigaus gamybos suintensyvėjimo Kinijos rytinės Hebėjaus provincijos plieno gamyklose. O jį savo ruožtu, sukėlė… gėlės. Fabrikai Hebėjuje skuba apsirūpinti pagrindine plieno gamybos žaliava – geležies rūda – prieš stambią Tianšanio sodų parodą.

„Pramonėje manoma, kad dėl sodininkystės šou Hebėjaus provincijoje norima nutraukti plieno gamybą. Keistas būdas“, – komentuoja Morgan Stanley analitikas Thomas Price'as.

Kaip bebūtų, remiantis pagrindinių verslo leidinių pranešimais, būtent dėl regione vyksiančio gėlių šou keliems mėnesiams gali būti nutraukta plieno gamyba. Gėlių paroda anonsuojama kaip įvykis, parodysiantis Tangšaną, 1976 metais sugriautą galingiausio žemės drebėjimo, kaip „nuostabų pajūrio miestą, klestintį ir harmoningą“. Idant niekas netemdyto naujojo Tangšano prezentacijos, „purvinos“ įmonės gali būti uždarytos nuo balandžio pabaigos iki spalio, rašo Financial Times. Taip valdžia siekia sumažinti oro užterštumą ir taip suteikti galimybę fermeriams savo produkciją pardavinėti giedro dangaus, o ne pramonės atliekų fone.

 
Ira Solomonova

World Press rubrikos redaktorė

Ši teorija turi trūkumą, kurį nurodo Bloomberg: kokso anglies – kitos svarbios plieno gamybos žaliavos – kaina nė iš tolo neišaugo tiek, kiek geležies rūdos. Kaip bebūtų, gandai apie vienos iš svarbiausių Hebėjaus provincijos pramonės šakos darbo nutraukimą tik paryškina keistą rinkos elgesį: staigus rūdos kainos pakilimas kone penktadaliu buvo pernelyg netikėtas, kad jį visapusiškai galėtų paaiškinti kuri nors viena versija.

Ира Соломонова
slon.ru

(7)
(0)
(7)

Komentarai (3)