Švedė atskleidė, kodėl norvegai į paplūdimį nešasi mašinos duris  ()

Norite susirasti pažįstamų Švedijoje? Domina, koks šiuo metu ten oras? O gal tiesiog maga pamiklinti liežuvį anglų kalba? Labai paprasta – tereikia surinkti numerį +46 771 793 336 (skambutis bus papildomai apmokestintas!) ir jums atsilieps atsitiktinis švedas. Mes taip ir padarėme, o pašnekovė Ellen atskleidė, kodėl švedai valgo pūdytą silkę ir kokius anekdotus jie pasakoja apie norvegus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Numerį, kuriuo raginami skambinti žmonės iš viso pasaulio, trečiadienį įsteigė Švedijos turizmo asociacija. Juo skambinantieji sujungiami su atsitiktiniu būdu parinktu savanoriu, kuris užsiregistravo sistemoje. Šie žmonės – paprasti švedai iš įvairiausių šalies kampelių. Už atsilieptus skambučius jie jokio atlygio negauna, o prie „žaidimo“ prisijungė dėl įvairiausių priežasčių: vieniems patinka bendrauti, kiti nori pagilinti anglų kalbos žinias, treti siekia laužyti stereotipus apie Švediją ir jos gyventojus.

Iki šeštadienio Švedijos numeris jau sulaukė per 30 tūkst. skambučių, o bendra pokalbių trukmė viršija 69 dienas.

Surinkus minėtą numerį, telefone pasigirsta įrašytas moters balsas: „Skambinama Švedijai. Netrukus jūs būsite sujungti su atsitiktiniu švedu kažkur Švedijoje.“ Nors dabar šeštadienio popietė, elektroninis balsas priduria, kad „Švedija šiuo metu miega, todėl jūsų skambutis gali būti nukreiptas į balso paštą“.

Visgi taip nenutiko – po poros signalų kitapus Baltijos jūros ragelį pakėlė 32 metų Ellen, gyvenanti centrinėje Švedijos dalyje, Estešundo mieste. Šiandien – jos mamos gimtadienis ir visa šeima susirinko jo švęsti, tačiau Ellen trumpam paspruko nuo šeimyniškių šurmulio, kad pašnekėtų su eiliniu lietuviu.

Moteris teigė prie Švedijos turizmo asociacijos iniciatyvos prisijungusi dėl to, kad jai patinka susipažinti su naujais žmonėmis, bendrauti. „Mėgstu keliauti, bet dabar to daryti negaliu dėl darbo, taigi pamaniau, kad tai būtų puikus būdas pabendrauti su naujais žmonėmis, pagilinti savo anglų kalbos žinias. Labai įdomu – gali pasikalbėti su daug įdomių žmonių iš įvairių šalių“, – teigė ji.

Tik vakar sistemoje užsiregistravusi pašnekovė per valandą sulaukė skambučių iš Rusijos, Nyderlandų, Belgijos ir Amerikos. Vieni kalbėjo apie politiką, kiti – apie orą, trečius skambintojus domino švedų moterys.

Kaip ji reklamuoja savo šalį? Ką siūlo joje aplankyti, nuveikti, pamatyti? „Priklauso nuo pomėgių. Tarkim, man labai patinka Švedijos gamta. Anksčiau gyvenau šiaurinėje šalies dalyje. Jei ten nuvyksti vasarą, gali matyti saulę vidurnaktį, o žiemą – šiaurines pašvaistes. Tai aš labai rekomenduoju, išties įspūdingas vaizdas. Ten, kur aš gyvenau, žiemą pašvaistės buvo matomos praktiškai kiekvieną naktį – tai buvo nepakartojama“, – prisiminė Ellen.

Na, po stiprių saulės žybsnių pašvaistės kartais paglosto ir Lietuvos padangę. Bet švedai turi vieną dalyką, kurio nerasi niekur kitur. Tai – pūdyta silkė (patys švedai ją vadina „surströmming“).

Vos išgirdusi šį pavadinimą, pašnekovė suuodžia, koks bus klausimas: „Žinoma, teko ne kartą jos ir uostyti, ir ragauti – mano šeima kartais ją valgo. Man ji visiškai nepatiko. Ji išties šlykšti, bet kai kurie žmonės tokią silkę mėgsta. Mano šeimyniškiai paragauja kokį kartą ar du per metus, vasarą. Mes tikrai jos nevalgome kaip įprasto maisto. Tai daugiau socialinis dalykas. O svarbiausia ją valgant yra išeiti į lauką, nes visi namai prasmirs. Todėl ji ragaujama vasarą, kuomet gali būti lauke ir... mėgautis.“

Sprendžiant iš internete įkeltų vaizdo įrašų, pūdytos silkės ragautojai patiekalo kvapą ir skonį apibūdina ne taip gražiai. Tiksliau, sunku būtų rasti tokį video be keiksmažodžių. Tačiau Ellen nesikeikia, ir kitų to daryti nemokina.

Nors negražių švediškų žodžių išprašyti nepavyko, Ellen sutiko papasakoti anekdotą.

„Mes dažnai juokaujame apie norvegus. Anekdotų mintis dažniausiai būna ta, kad norvegai yra kvailoki. Tarkim, kodėl norvegai į paplūdimį nešasi mašinos dureles? Jei bus per karšta, galės prasidaryti langą. Tokie mūsų anekdotai apie norvegus, bet, kiek žinau, ir norvegai panašiai juokauja apie švedus. Aišku, visa tai daroma su meile, nes mes tikrai mėgstame vieni kitus“, – paaiškina švedė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(56)
(5)
(51)

Komentarai ()