17-metis lietuvis griauna visus stereotipus apie jauną amžių: 5 asmeninės įmones, darbas „Mozilla“, bendri projektai su „Microsoft“ ir „Google“  ()

Bendri savanoriški projektai su „Microsoft“ ir „Google“ korporacijomis, darbas „Mozilla“, penkios įkurtos įmonės ir tuzinas įvairių projektų – visa tai per savo trumpą karjerą jau įgyvendino 17-metis verslininkas Petras Šlekys. Didžiojoje Britanijoje gyvenantis lietuvis, lygindamas verslo kūrimo galimybes ten ir Lietuvoje, sako nematantis didelių skirtumų – anot jo, sėkmingą IT verslą ne ką sunkiau įsteigti ir mūsų šalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

P.Šlekys domėtis informacinėmis technologijomis ėmė būdamas dešimties, kai žaidė „GTA San Andreas Multiplayer“ serveryje.

„Nenorėjau mokėti už privilegijas žaidime, todėl pats sukūriau serverį, kad pritraukčiau daugiau žmonių, kurie mokėtų man. Pradėjau kurti internetinius puslapius ir serverius, galiausiai žvilgsnis nukrypo prie kitokių projektų“, – prisiminė P.Šlekys.

Vaikinas pradėjo dalyvauti „Microsoft Student Partner“ programoje, kur pirmą kartą iš arčiau susipažino su didelės korporacijos veikla. Jis buvo jauniausias į programą patekęs lietuvis – tada P.Šlekiui tebuvo keturiolika metų. Keturiolikos jis įkūrė ir pirmąją bendrovę.

„Kol dirbau su „Microsoft“, įkūriau IT projektų įmonę „Interneto spalvos“. Iki tol turėjau nemažai užsakymų, pasisamdžiau vieną – antrą programuotoją ir pastebėjau, kad reikia lipdyti kompaniją. Kadangi mano tėtis yra verslininkas, jis pasakė, kad jau laikas pradėti verslą ir padėjo man įsteigti mažąją bendriją“, – pasakojo P.Šlekys.

Įsteigė penkias bendroves

Iš viso vaikinas yra įsteigęs penkias bendroves, o viena jų, Didžiojoje Britanijoje įkurta rezervacijų sistemų įmonė „ChimpDeck“, buvo sėkmingai parduota. P.Šlekys atviravo, kad gautų pinigų užteks apmokėti daliai studijų kainos Didžiosios Britanijos Londono koledžo universitete.

Dabar verslininkas dirba „Mozilla“ bendruomenės koordinatoriumi Baltijos šalyse, kur save mato kaip „tiltą“ tarp įmonės ir jos bendruomenės. Kartu P.Šlekys vadovauja ir savo įkurtai įmonei „InnoColors“, kuri kuria IT sprendimus verslo bendrovėms.

Kartais P.Šlekį galima išvysti ir Lietuvos mokyklose – bendro projekto su „Google“ „GeeksInSchools“ metu jis moksleiviams pasakoja apie IT technologijas ir jų svarbą.

„Laiką reikia kurti“

„Neslėpsiu, tenka labai daug dirbti naktimis, kartais miegu 4,5–6 valandas, – paklaustas, kaip randa laiko gausybei projektų kalbėjo P.Šlekys. – Aš manau, kad laiko reikia neieškoti, jį reikia kurti. Dauguma sako, kad laiko trūksta, bet yra daug dienos dalių, per kurias mes nieko neveikiame ir galėtume ką nors naudingo padaryti. Aš stengiuosi visas tas daleles išnaudoti.“

Amžius verslui netrukdo

P.Šlekys sako, kad kai kurie verslo partneriai sužinoję jo amžių sudvejoja dėl galimos patirties stokos, tačiau amžius verslui netrukdo – verslininkas teigia gaunantis daug rekomendacijų iš ankstesnių klientų, kuriems pasiekimai ir paslaugų kokybė už amžių svarbiau.

Paprašytas palyginti verslo kūrimo sąlygas Didžiojoje Britanijoje ir Lietuvoje, verslininkas teigė esminių skirtumų nematantis: „Užsienyje kuriant verslą reikia susidurti su tais pačiais iššūkiais. Gal mes norime, kad Lietuvoje viskas būtų itin lengva, bet jei nori turėti verslą ar idėją, reikės pasistengti, paplušėti ir sunkiai dirbti.“

Pasak P.Šlekio, didelė dalis pradedančių IT įmonių iš Lietuvos įsikuria Didžiojoje Britanijoje dėl to, kad to nori investuotojai ir iš ten gali būti lengviau pasiekti tarptautinius klientus, tačiau verslo steigimo sąlygos abiejose šalyse esančios panašios.

Žada grįžti į Lietuvą

„Dabar, pasisėmęs praktikos iš „Mozilla“, „Google“ ir „Microsoft“, linkstu prie konkretaus verslo. Ketinu dirbti su jau sukurtais produktais – labai daug kompanijų išradinėja tuos pačius produktus, mes tiesiog nemokame išnaudoti vadinamo atvirojo kodo – to, kas jau sukurta. Manau, kad tik dalindamiesi, adaptuodami ir pritaikydami visą informaciją galime pasiekti daugiau“, – svarstė P.Šlekys.

Baigęs mokslus ir įgavęs užtektinai žinių verslininkas ketina grįžti į Lietuvą, čia plėtoti verslą ir prisidėti prie Lietuvos ekonomikos vystymo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(42)
(5)
(37)

Komentarai ()