Gimė bene didžiausias kūdikis pasaulyje. Priežastys – gąsdina  (1)

Indijos pietuose gimė „sunkiausia pasaulyje mergaitė". Naujagimės svoris – 6,8 kilogramo. Tiek paprastai sveria šešių mėnesių kūdikiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad mergaitė išvystų dienos šviesą, prireikė cezario pjūvio. Jos 19 metų motina Nandini buvo sukrėsta savo pirmagimės dydžio. Pati gimdyvė sveria 94 kg, jos nėštumas buvo sklandus, tačiau ji neįsivaizdavo pagimdysianti tokį didelį kūdikį.

Manoma, kad naujagimė pagerins rekordą, pasiektą 2014 metais Jungtinėse Valstijose, kur gimė 6,5 kilogramo svorio mergaitė.

Šiuo metu galimą naująją rekordininkę prižiūri gydytojai. Manoma, kad po kelių dienų mergaitė bus išrašyta iš ligoninės.

„Ji tikrai didelė ir nuostabi“, – pareiškė žurnalistams ginekologė Purnima Manu.

Tiesa, pasigirstančios naujienos apie vienoje ar kitoje klinikoje gimusį kūdikį milžiną jau nieko nestebina. Dirbantys medikai jau seniai kalba apie tendenciją, kad naujagimių svoris didėja. Ginekologai teigia, kad didelis naujagimio svoris gali byloti apie motinos ir jo ligas. Tokia tendencija pastebima ir Lietuvoje.

Viena iš priežasčių, kodėl didėja naujagimių svoris, yra ta, kad gimdo vis vyresnės moterys, o su amžiumi joms atsiranda įvairiausių ligų, kurios gali turėti įtakos ir kūdikio svoriui.

Kūdikis gali būti stambus ir dėl to, kad nesureguliuota mamos medžiagų apykaita. Jeigu nėštumo metu jai neišaiškintas gestacinis diabetas, kuris gali lemti cukrinį diabetą ateityje, toks kūdikis jautresnis įvairiems gimdymo veiksniams, greičiau vystosi vadinamoji vaisiaus hipoksija – jis negauna pakankamai deguonies.

Jei mamai neišaiškintas gestacinis diabetas arba nesukontroliuotas tikrasis cukrinis diabetas, moters sutrikusi medžiagų apykaita sekina dar įsčiose esančio kūdikio kasą. Todėl tokie vaikai labai anksti patys suserga cukriniu diabetu.

Anksčiau diabetu sergančios moterys tiesiog negalėdavo pastoti, šiandien, atsiradus naujiems vaistams, jos gali susilaukti vaiko, tačiau nėštumo metu turi būti itin budrios, jei nori pagimdyti sveiką vaiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai (1)