Būsite nustebę: kiek kilogramų cukraus suvalgote per metus?  ()

Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) rekomenduoja suvartoti ne daugiau 25 g, o tai yra 6 arbatiniai šaukšteliai cukraus. ES valdininkai maksimalią rekomenduojamą paros dozę padidino iki 90 g. Daugelis dabar pamanys, kad tikrai neviršija šios normos, juolab jei kavą ar arbatą geria be cukraus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet pasirodo, net nevartodami cukraus ir nevalgydami saldumynų, suvartojte kur kas daugiau cukraus nei manėte. Cukrus slepiasi produktuose, kuriuose jo nė neįtartumėte. Kodėl? Dėl to iš dalies kaltos netikslios produktų etiketės.

Reziumė – žmogus per metus vidutiniškai suvartoja net 36 kilogramus cukraus!

Tai reiškia, kad per dieną suvartojame vidutiniškai 33 arbatinius šaukštelius. Tai yra gerokai daugiau, nei reikėtų. JAV ėmėsi ryžtingo žingsnio Deja, suprasti tai, kas parašyta maisto produkto etiketėje primena sudėtingą matematinę užduotį: nors įmanoma, tačiau reikalauja daug pastangų.

Vis dėlto, informacijos iššifravimas taps gerokai lengvesnis – JAV Maisto ir Vaistų Administracija pagaliau priėmė sprendimą pakeisti produktų etiketes ir tai prisidės prie geresnio suvokimo, kiek cukraus iš tiesų yra konkrečiame produkte.

Vos per dvejus metus nuo naujo įstatymo paskelbimo, milijonus pakuočių papuoš naujas etikečių formatas. Svarbiausias patobulinimas – nurodomas tikslus cukraus kiekis produkte bei energinė vertė.

Labiausiai pastebimi 5 pokyčiai:

1. Visų pirma, kilokalorijos vienoje porcijoje bei porcijos dydis bus nurodomi ryškesniu, didesniu šriftu.

2. Antra, pirmą kartą bus skelbiamas pridėtinio cukraus kiekis produkte. Taip pat bus pažymima, kaip šis kiekis atitinka dienos normą.

3. Porcijų dydis ir jų energinė vertė labiau atitiks realybę, atsižvelgiant į tai, kiek vidutiniškai maisto yra suvalgoma. Iki šiol buvo vaizduojama rekomenduojamos porcijos energinė vertė, kuri dažniausiai būdavo peržengiama.

4. Bus nurodomos vitamino D, geležies, kalcio ir kalio koncentracijos, kadangi JAV piliečiams šių medžiagų smarkiai trūksta. Tuo tarpu nebebus nurodomas vitaminų A ir C kiekis, nes jo trūkumas fiksuojamas labai retai.

5. Vietoj riebalų energinės vertės bus nurodomas bendras jų kiekis. Taip pat pažymimas sočiųjų riebalų bei riebalų rūgščių kiekis. Taip pasielgti nuspręsta po daugelio tyrimų, įrodžiusių, kad tam tikri riebalai gali būti labai kenksmingi sveikatai.

Dėl naujų reikalavimų ketina bylinėtis

Vis dėlto, tikslaus cukraus kiekio žymėjimas yra vertinamas kontroversiškai, nors tai ir yra didžiausia naujovė pakeistose produktų etiketėse. Iki šiol buvo neįmanoma pasakyti, kiek pridėtinio cukraus yra maiste. Maisto kompanijos cukraus kiekį nurodydavo bendrai, neišskirdamos, kiek iš tikrųjų produkte yra grynos sacharozės, melasos (šalutinio produkto, išsiskiriančio apdorojant cukrinius runkelius ir cukranendres į cukrų), fruktozės, maltozės ir kitų saldiklių, kuriuos gamintojai į maistą deda, siekdami pagerinti produktų skonines ypatybes.

JAV Mokslinių tyrimų centro duomenimis, vidutinis šalies gyventojas kiekvieną dieną suvartoja 23 arbatinius šaukštelius pridėtinio cukraus. Šie saldikliai yra paslėpti beveik visuose produktuose, nuo arbatos gėrimų ir didelės įvairovės pieno produktų iki riešutų sviesto, kuriam cukrus tikrai nebūtinas. Per didelis suvartojamo cukraus kiekis yra susijęs su dantų ėduonimi, antsvoriu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Dėl šių priežasčių JAV pasiūlytos sveikos mitybos gairėse nurodoma, kad suvartojamo cukraus kiekis neturėtų viršyti 10 proc. per dieną suvartojamų kalorijų kiekio.

Nors išsamaus cukraus kiekio žymėjimo buvo siekiama jau 17 metų, maisto industrijos grandų spaudimą sėkmingai įveikti pavyko tik šiemet. Mokslinių tyrimų centrui atstovaujančio Maiklo Džeikobsono teigimu, naujos etiketės pagaliau privers žmones susimąstyti, kiek daug cukraus jie iš tikrųjų suvartoja. Taip pat tikimasi, kad šis naujas sudedamųjų dalių žymėjimas paskatins gamintojus kurti sveikesnius produktus.

„Naujoji etiketė yra neįtikėtinas laimėjimas. Kol Kongresas yra visą dėmesį sutelkęs į maitinimą mokyklose ir darželiuose, mes bent jau turėsime išsamesnes etiketes, kuriuos leis pasirinkti sveikesnius produktus“, – teigė Marion Nestle, maisto politikos ekspertė Niujorko universitete.

„Vis dėlto, etiketės kol kas nėra tobulos. Mokslinių tyrimų centras pageidavo, kad šalia gramų būtų nurodomas cukraus kiekis arbatiniais šaukšteliais, kadangi tai eiliniam piliečiui yra daug labiau suprantamas kiekis. Deja, dėl maisto industrijos pasipriešinimo tai kol kas nėra įmanoma“, – kalbėjo M. Džeikobsas. Cukraus asociacija, ginanti daugelio cukraus gamintojų interesus, dėl naujos etiketės įteisinimo grasina paduosianti JAV Maisto ir vaistų kontrolės asociaciją į teismą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()