Kodėl homoseksualumas mus vis dar trikdo?  (68)

Homoseksualumas, nors ir vis labiau toleruojamas, tačiau dar sulaukia didelės pasipiktinimo ir netolerancijos bangos. Kodėl visuomenė taip sunkiai priima homoseksualius žmones ir kokios yra to pasekmės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai pasaulį sukrėtė Omar Mateen Orlando gėjų naktiniame klube įvykdytas nusikaltimas. Vyras įsiveržęs į  naktinį klubą sušaudė ir sužeidė dešimtis žmonių. Nusikaltimą įvykdžiusio asmens tėvas pasakojo, kad vyras susinervino išvydęs du besibučiuojančius vyrus.

Šis įvykis sukėlė protesto bangą. Į viešumą masiškai buvo imtos publikuoti besibučiuojančių vyrų nuotraukos.

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, JAV ir Australijoje homoseksualai yra ypač toleruojami ir turi lygias teises kaip ir heteroseksualūs žmonės. Visgi, nereiktų pamiršti ir likusių šalių, kuriose ilgą laiką buvo netgi draudžiama apie tai kalbėti viešai ir iki šiol už vienos lyties santuokas ir santykius yra baudžiama mirties bausme.

Netgi daugumoje pasakų (pavyzdžiui  „Snieguolė ir septyni nykštukai“ ar „Undinėlė“), pasakojama apie vyro ir moters meilę. Norint sušvelninti neigiamą piliečių požiūrį į gėjus ir lesbietes, pasakose ir filmuose  tokia meilė taip pat turėtų būti ekranizuota.

Visgi, per paskutinius dešimtmečius, pastebėtas šios situacijos pasikeitimas. Sukuriama daugiau filmų, serialų, kuriuose vaizduojama ir netradiciniai santykiai. Pavyzdžiui, dar 1992 metais rodytame seriale „Melrose Place“ buvo vaizduojamas heteroseksualus veikėjas Matt, tačiau šis veikėjas savo meilę kitam vyrui išreikšdavo tik masinio vyrų apsikabinimo scenose.

Situacija nelabai pasikeitė ir iki šių dienų. Tos pačios lyties atstovų bučiniai dažniausiai rodomi antrame plane. Vis dėlto, neseniai sukurtame, itin populiariame amerikiečių seriale „Modern family“, skirtame visai šeimai, vaizduojamas vaiką įsivaikinusios homoseksualios poros gyvenimas.

Žiūrovai šį serialą pamėgo ir iškėlė į populiarumo aukštumas. Galbūt tai reiškia, jog nors ir nesparčiais žingsniais, visgi judame link visiškos tolerancijos kitos seksualinės pakraipos žmonėms?

Tolerantiškiausia šalis šiuo klausimu buvo Australija. Kino teatre pirmasis filmas, kuriame rodomas gėjų bučinys buvo parodytas 1997 metais.

Tačiau kodėl tai taip ilgai buvo laikoma tabu? Manoma, dėl visuomenėje vyravusio požiūrio, jog nuo tokių vaizdų žūt būt privalu apsaugoti vaikus. Tačiau kas nutiks jiems susidūrus su tikru gyvenimu? Kokias pamokas jie bus išmokę apie gyvenimą už namų sienų? Ar mes nesužlugdysime jaunų asmenybių, kurios turi polinkį į homoseksualumą?

Australijos žmogaus teisių komisija atliko tyrimus ir išsiaiškino, jog 2012 metais, diskriminaciją ir užgauliojimus dėl savo seksualinės buvo patyrę net ketvirtadalis gėjų ir lesbiečių, 47 procentai translyčių vyrų ir 37 procentai translyčių moterų. Daugiau nei pusė homoseksualų slėpė savo tikrąją orientaciją.

Todėl gal jau laikas keisti savo požiūrį ir pripažinti, kad homoseksualūs žmonės yra tokie pat, kaip likusi visuomenės dalis. Tik keisdami pasenusį požiūrį ir skiepydami toleranciją užkirsime kelią ne tik patyčioms, bet ir tokiems kraupiems nusikaltimams, kaip Orlando naktiniame klube vykusios žudynės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 86milijardai.lt
86milijardai.lt
Autoriai: Eglė Jurevičiūtė
(29)
(51)
(-22)

Komentarai (68)