Kur kas gilesnės „Brexit“ priežastys: kaip technologinis progresas nokautavo Europą ir suskaldė visuomenę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2016-07-02 10:45
Jei rimtai, straipsnio nesupratau.
Sljder 2016-07-02 11:05
Tai kad visiška lempa. Argumentų 0. Lygiai taip pat galima bet ką apkaltinti dėl brexit.
punktyras 2016-07-02 11:51
kausiukas 2016-07-02 11:56
Kalba vyksta apie technologinį skląstą. Visuomeninę atskirtį tarp gebančių naudotis naujausiomis technologijomis ir tų kurie ne tik, kad sunkiai su jomis draugauja, bet ir neturi fizinės galimybės to daryti.
Audrius 2016-07-02 12:01
straipsnis visiskas BS.. Su kuo sutinku, tai, kad brexit pagrinde buvo neartikuliuotas protesto balsas pries UK ir ES elita ir bendrai pries status quo. Dirbancioji klase visus labai norejau pasiusti na**** tai ir pasiunte. Manau brexit, le pen, trump'as ir n kitu "populistu/radikalu" yra pastaruju 40metu neo liberal ekonomikos eksperimento galo pradzia. Per daug zmoniu jauciasi like uz borto, groteskiska turtine atskirtis musa visu laiku rekortus, visuomene turi per daug itampu-status quo testis negali ir jis nesites. JAV, pvz heroino ir savizudybiu epidemija tarp baltu vidutines amziaus vyru. Europa kencia nuo chronines bedarbystes, visas jaunimas yra pas tevus gyvenantys freelanceriai.. Susikaupusios itampos bus islaisvintos arba taikiai, t.y. per grand projektu isirimus (brexit), sienu uzsidarymu ir bendru regionu susiskaldymu, nacionalizmu, protekcionizmu ir pan. arba kaip istorija rodo, susikaupusi energija issilaisvins karu. Potencialiu pasaulinio karo scenaru-kiek tik nori, pradedant Kinijos jura, baigiant Ukrainom. ziurim kaip cia bus. Mano pinigai ant karo.
Arns 2016-07-02 12:14
Ne tame šanknys. Jau senai kalbama jog vakaruose nyksta vidurinysis sluoksnis, lieka tik skurdžiausi ir turtingiausi, nes nemažos dalies darbininkijos darbo vietas užima robotai, mašinos ar iš vis jos panaikinamos(daiktai nebetaisomi, pardavimai persikelia į internetą, vis mažiau reikia regioninės spaudos ir t.t.). Būtent šis sluoksnis lieka "apgautas" pažangos, nes užuot gerėjusios sąlygos tik prastėja. Nesvarbu ar žvelgtume į Brexit ar Trump'o ar Clinton rinkėjus, ar į tą pačią Lietuvą, matytume jog aktyvesni ir lengviau pasiduodantys darbus žadančioms idėjoms vidutinio amžiaus žmonės. Būtent jiems skirtų darbų mažėja, bet paslaugos brangsta, pensijos tolsta. Pridėk matomus imigrantus, kurie visur dirba ir gauname pasipiktinimo mišinį.
kausiukas 2016-07-02 12:24
O to viena iš priežasčių ir yra technologinis skląstas.
Arns 2016-07-02 12:33
paliekamos valstybei. Jei jai labiau patinka verslas, paliktieji ir ieškosi mesijų, kurie jais pasirūpintu.
Shinigami 2016-07-02 12:43
Kiek aš iš šono matau, tai darbo vietas vakaruose dažniau užima ne robotai o lietuviai imigrantai kurie dirba už dvigubai mažiau. Turtingas ir vargšas yra reliatyvus dalykas. Afrikoje vargšas yra tas kuris uždirba 10 dolerių per mėnesi, o turtingas - kuris uždirba 50 dolerių per mėnesi. Bet Lietuvoje jis butu žemiau skurdo ribos. Tuo tarpu Lietuvos vidutinis sluoksnis vakaruose butu vargšai. Vadovaujantis tokia logika vidurinis sluoksnis gali nikti keletą atvejų. Kai žemesniojo ir vidurinio sluoksnių pajamos nesikeičia (lieka tiek pat turtingi kaip ir buvo anksčiau. Bet turtingasis sluoksnis smarkiai praturtėja. Tada skirtumas tarp vidurinės klasės ir turtingos klasės tampa toks didelis, kad lyginant atskirti tarp žemesnės klasės ir vidutinės klasės juos galima apjungti į viena klasę. Nors jų turtingumas nepasikeitė. Kitas vidurinės klasės išnykimas gali atsirasti dėl žemesnės klasės praturtėjimo. Jei žemesnioji klasė taps tiek pat turtinga kaip ir vidurinioji, tada neliks žemesniosios klasės. Bet kadangi atskaita yra nuo žemesniosios klasės iki aukštesniosios klasės. Tada vidurinė klasė pereina į žemesne klase ne dėl to, jog neteko turto, o todėl, kad nebeliko kas užimtu žemesnę klasę. Čia tas pats kas liniuote perlaužti pusiau. Nors anksčiau 20 cm buvo liniuotės vidurys, bet perlaužus ją pusiau ir nebelikus pirmai pusei, vidurys taps pradžia ir bus lygus 0 cm. Nors ir bus užrašyta 20 cm. O šiaip, visa žemesniąją dalį vakaruose sudaro imigrantai iš trečiųjų šalių. Kurie galvojo jog vakaruose aukso upės teką. O atvažiavę suprato, kad kaip buvo ubagai taip ir liko ubagai. Nors gyvena geriau nei savo šalyje. Darbų nemažėja, bet keičiasi jų pobūdis. Nebeliko darbų fabrikuose kuriuos gali atlikti nemastantis robotas. Bet atsirado darbų tu robotų priežiūrai, jų tobulinimui ir naujų kūrimui. Tereikia persikvalifikuoti.
Arns 2016-07-02 12:51
Shinigami, taip, atsirado naujų, bet pripažink, naujoje gamykloje dirba kiek, 2000 žmonių? Senoje dirbdavo ir po 10-15 tūkstančių (pvz automobilių pramonėje). Jei žmonių nemažėja, tie likę tūkstančiai priversti dirbti žemesnės kokybės darbus (tarkim tiesiog pardavėju), kurie apmokami mažiau ir jo perkamoji galia nukrenta. Arba fabrikas iš vis iškeliamas iš šalies ir visi lieka be darbo. Dabar peržvelkim labiausiai kritiškai nusiteikusius į liberalus ir jų politiką, koks amžiaus vidurkis? Toks, kurie dar atsimena kaip dirbo ir kokios jiems buvo galimybės. Jie labiausiai ir apeliuoja į pablogėjusi gyvenimą. Jaunimas nežino ir nesiskundžia, nes mano kad taip ir turi būti. Taip, jaunimo nedarbas, pietinėse valstybėse siekiantis iki 50% (Ispanija, Graikija). Ir ką ten renka? Tuos taip peikiamus kairiuosius ir populistus, žadančius jei ne grąžinti praeitį tai bent jau kažkaip rasti darbo.
kausiukas 2016-07-02 13:01
Taip, bet tu akcentuoji jog žmonės . Visuomeninę atskirtį tarp gebančių naudotis naujausiomis technologijomis ir tų kurie ne tik, kad sunkiai su jomis draugauja, bet ir neturi fizinės galimybės to daryti.
immortallt 2016-07-02 14:22
Priėjimas prie technologijų lengvas kaip niekad, noras dirbti ir mokytis kaip niekad mažas. O masėms geriausia tai kaip prie sovietų buvo. Kad dirbantis turėtų tiek pat, kiek šūdą malantis, o kas jau turi daugiau, tai taip tyliai po šluota gyvena, kad masės ir nemato to geresnio gyvenimo - tada viskas būna nuostabu. Žmonės yra valdomi pavydo, bet vietoje to, kad bandytų pasiekti patys, jie nori atimti. Taip paprasčiau.
Shinigami 2016-07-02 15:35
Taigi, labiausiai nepatenkinti yra vyresnį asmenys. Bet tie vyresni asmenys taip ar taip pakratys kojas dėl senatvės. Bet prieš pakratydami kojas nori ir jaunimui sušiktį gyvenimą. P.S. jei neandertaliečiai atkeliautu į dabartinius laikus ir jie nesugebėtu išgyventi šiuolaikinėje technologijų ir informacijos visuomenėje: a) visa žmonija turėtu nusiristi iki neandertaliečių lygio? b) žmonija palauktu kol visi neandertaliečiai išmirs nesugebėję prisitaikyti?
Audrius 2016-07-02 15:47
Gera tema palietei. Visas intikas jau savaite verkia, kaip vargseliai jaunimas buvo nuskriausti seniu vaje vaje...Taip sakant W-T-F? Referendumas buvo? Buvo! Menesiai agitacijos buvo? Buvo! Galejo visi nuo 18 balsuot? Galejo! Tai ko nebalsavo?! Brexit ivyko vos del keliu procentu persvaros, butu ne facebook'e sh male, o eja balsuot ir kitus atsivede-dabar nebutu asaru. Apgailetinai man visi sitie verkimai atrodo.. O siaip tai isvis, UK likimas dabar visiskai priklausys nuo paciu UK pilieciu. Gales priimt tokius sprendimus, kokius nori. Kame problema?
pilietis 2016-07-02 16:21
Kai pries keliolika metu mokiausi ekonomika, aiskino, kad ateity daugeli darbu is zmoniu perims robotai, automatika, zmoniu darbo reikes vis maziau. Del to darbo efektyvumas dides - islaidos darbo jegai mazes, pajamos/pelnas imonems dides. Taip pat pabreze ir pasekmes. Tie zmones, kuriu darbo nebereiks, niekur nedings, jie vistiek tures is kazko pragyvent, bus reikalinga nauja strategija, kaip visus aprupinti pajamomis pragyvenimui, nepaisant to, kad sumazes dirbanciuju arba ju darbo kruviai sumazes. Labai logiska bus, jei imones pasidalins didesne dalimi uzdirbtu pajamu su vis maziau dirbancia liaudimi. Tiesa pasakius, geresnes iseities lyg ir nera - galutinis pinigu stokotojas bus netekes darbo ar uzdirbantis maziau, o padidejusias pajamas/pelna tures darbdavys. Paprasciausias ir tiesiausias sprendimas jiems pasidalyti pelnu. Visi kiti pasunkinti, su tarpininkais dalijimosi variantai veda irgi link to pacio, tik jau maziau efektyviai (kuo daugiau vingiu, tuo maziau pinigu atkeliaus nuo imones iki stokojancio zmogaus). Ka matom siandien? Verslas neblogai isisavina automatizavima, robotizavima, veiklos efektyvinima. Taciau su to pasekmemis niekas neskuba tvarkytis ir dalintis padidejusiais pelnais. Taigi, nors susidariusios situacijos sprendimas akivaizdus, destomas ekonomikos bakalauro studijose jau seniai, bet praktiskai juo pasinaudot niekas neskuba. Reiskia lieka maziau efektyvus kelias dalinantis (per daugybe ivairiu tarpininku ir sudetingu sistemu) arba lieka laukt kol itampa pasieks kritini lygi ir... kas bus tas bus (o gero turbut nelabai bus). P.S. ypac turima galvoj stambus verslai ir situacija globaliu mastu.
kausiukas 2016-07-02 16:32
Dažnas verslininkai nemato prasmės automatizuodamas procesą išlaikyti prieš tai dirbusius žmonės teigdami jog nenori jiems mokėti. Tačiau jie pamiršta, kad ne patys sukuria tuos pinigus kuriais yra skatinami dalintis, o mašinos, robotai ar automatai. Klaida nėra enomikoje ar socialinėje sistemoje, ji yra mąstyme. Aibrokštas, bet galimybėms pasiekusioms 21 amžiaus technologinį lygį jos yra taikomos su 19 ar 20 amžiaus mentalitetu to paties laikotarpio tikslams pasiekti.
pilietis 2016-07-02 16:55
Beje, nauja Lietuvos darbo kodeksa matau ne kaip kitaip, kaip prisidesianti prie dar spartesnio finansines atskirties didinimo. Jis suteikia dar daugiau laisviu darbdaviams ir maziau laisviu dirbantiems. Juk gyvenam realiam pasauly ir matom kaip "geranoriskai" elgiasi stambus darbdaviai ir kaip "noriai" jie prisideda prie VISUOTINES geroves gerinimo. Tik dar daugiau laisviu jiems ir truksta, juk itampa visuomeneje dar nepasieke sprogimo ribos.
Geras Žmogus 2016-07-02 20:43
autorius įdomiai žvelgia. Galiu sakyt, kad netgi taip pat, kaip aš - čia esmė mūsų tarpusavio santykiai, kurie, reikia pripažint, kritinės būklės. Ankščiau, viską valdant kumščiu, elitui buvo lengva (iš šios perspektyvos žiūrint), bet dabar, eiliniams vis labiau suprantant savo teisę į teisingumą, ar masių galią, elitui darosi riesta. Žmonės tiesiog, nebebijo, o tik baimė ir leido juos laikyt už pavadžio. Ir sutikim - elitas gyvena iš eilinių vargo. Taip, jie elitas, dažniausiai, ne be reikalo - ne dundukai. Bet galų gale vis tiek prieinama prie išnaudojimo, nes, gi, dundukus lengva išnaudot ir koks ne dundukas nepasinaudotų tokia galimybę išnaudot dunduką..? Bet čia ir kilpa kaba - vidurinioji (o ir žemiausioji su Šustausku priešaky) ima bruzdėti ir pykti. Ir pripažinkim - ne be reikalo - iš jų tyčiojamasi ir tai yra kultūros įpatybė - juoktis iš skurdaus, buko žmogystos, paniekinamai į jį žvelgti. Tai kuria didelę neapykantą. Nesakau, kad reikia lankstytis prieš varguolius, reikia pirma juos gerbti. Kaip žmones, kaip tokius, kurie GALI PASIKEISTI ir svarbiausia - TO NORĖTI. Norėti jų gerovės ir esant progai netgi padėti. Kiekvienas ubagas, šiais laikais, gali išlipti iš duobės. Jeigu tik jo nesmukdytų kiti, iš aukštesnio socialinio sluoksnio. Čia ne vien politikai, ar strasbūras koks, čia jau mūsų elitas, būdamas elitu, turi ir rodyti elitišką pavyzdį. Varguoliai liks varguoliais - svajos to, ką elitas daro
Geras Žmogus 2016-07-02 20:59
Čia įdomi išvada. Dar negirdėjau tokios. Bet pripažink - tik dalis sneių taip mąsto, o jaunimas, praktiškai visas mąsto teigiamai. Tad, ta dalis senių, matyt, natūralios atrnakos dėka neprasimuša niekur ir neišlipa iš savo siauro supratimo - pasaulis pastaruoju metu keičiasi daug sparčiau, negu bet kada ankščiau
Geras Žmogus 2016-07-02 21:23
ne viskas taip paprasta, deja. Engti verslą tik dėl to, kad jis verslus yra klaida. Naujas darbo kodeksas jokia tai blogybė - sumažino išeitines (kurios buvo KOSMINĖS ir vedančios SMULKŲJĮ verslą į bankrotus), pakoregavo atostogas (smulkmė visiška) ir padarė nulinę darbo sutartį (kas, šių dienų realijomis, nėra darbdavio įrankis išnaudoti darbuotoją, o tik priemonė efektyvesniai veiklai). Dabar darbų abstu - niekas nesileidžia išnaudojamas - nepatinka, sakai eik n... ir eini kitur, Sodros knygutės jokių įrašų nekaupia Ūnėr ir tų knygyčių ) Darbuotojas yra tas, kuris gali apspjaudyt darbdavį, ne atvirkščiai. Pamėgink statybininkus įdarbint (elektrikus, santechnikus ir pan.) Kodėl tiek broko statybose? Kodėl tiek aplaidaus darbo? Nes NĖRA pakankamos konkurencijos. Darbuotojai yra graibstomi ir saugomi kaip kokie deimančiukai dar ir dėl to, kad atleist jį reikštų skelbt restruktūrizavimo planą įmonei.Nereikia taip banaliai keikt - geresnės teisės dabrdaviams, tai vienareikšmiškai blogis. Reikia pažiūrėt ir plačiau. Taip, reikia kelt algas. Dėl to sutinku. Reikia kelt vidutinį uždarbį - be abejonės. SPast verslą, kad tai darytų, bet būt paranojikams tikrai nereiktų...