Fizikai turi gerą žinią: 2016-aisiai metais džiaugsimės kiek ilgiau  (5)

Laikas Žemėje ilgą laiką buvo apibrėžiamas pagal Žemės sukimąsi tolimų kūnų atžvilgiu. Tačiau visa tai pasikeitė išradus atominius laikrodžius XX a. viduryje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuomet mokslininkai laiką ėmė matuoti remdamiesi cezio atomų vibracijomis. Šios dvi skalės ne visiškai sutampa.

Matavimai rodo, kad dėl Mėnulio gravitacinės traukos ir kitų faktorių Žemės sukimasis vos vos sulėtėja ir sukimusi paremta skalė praranda 1,5–2 milisekundes per dieną lyginant su atominiu laikrodžiu. Tai reiškia, kad keliamąją sekundę reikia pridėti kas 500-750 dienų.

Todėl šiais metais visuose atominiuose pasaulio laikrodžiuose pagal universalų pasaulio laiką (UTC) gruodžio 31 d. 23 val. 59 min 59 s bus pridėta po 60-ąją – keliamąją, sekundę. Ji padės išlyginti atsiradusį skirtumas, rašo space.com.

Nuo 1972-ųjų prie atominių laikrodžių buvo pridėtos jau 26 keliamosios sekundės, o paskutinį kartą tai buvo daryta 2015-ųjų birželio 30-ąją. Keliamosios sekundės visuomet pridedamos birželio 30-ąją arba gruodžio 31-ąją.

JAV Karinio jūro laivyno pajėgos atkreipė dėmesį, kad nuomonė, jog papildoma sekundė pridedama dėl to, kad lėtėja Žemės sukimasis, yra klaidinga. Ji pridedama tik tam, kad būtų sulygintos dvi skalės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (5)