Kaip griūna senoji pasaulio tvarka: nafta turtingi Artimieji Rytai pradėjo dujų importą iš JAV  ()

Tai tapo įmanoma dėl skalūnų revoliucijos ir primena XIX amžiaus pabaigos situaciją


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių dujų pardavimas į energijos išteklių deficito nejaučiančius Artimuosius Rytus gali atrodyti keistas, juk iki šiol tiekimas vyko priešinga kryptimi. Tačiau dėl skalūnų revoliucijos JAV tai tapo realybe, keičiančia pasaulinius energijos išteklių srautus. Pastaraisiais mėnesiais du tanklaiviai iš kompanijos Cheniere Energy Sabine Pass terminalo Louzianos valstijoje suskystintas gamtines dujas (SGD) pristatė į Kuveitą ir Dubajų, kur sparčiai auga šios produkcijos paklausa.

Pirmasis SGD tanklaivis iš Sabine Pass terminalo išplaukė dar vasario mėnesį. Nuo to laiko amerikiečių dujas gavo Argentina, Čilė, Brazilija, Indija ir Portugalija, o dabar prie jų prisijungė ir Artimųjų Rytų šalys.Daugelis regiono valstybių turi dideles dujų atsargas, tačiau jiems trūksta investicijų į šių išteklių įsisavinimą. Todėl šalys, kur sparčiai auga ekonomika ir gyventojų skaičius, priverstos importuoti dujas energijos gamybai ir pramonei. Tai sutapo su pasiūlos augimu pasaulio rinkose, nes Australijoje ir JAV pradėjo veikti nauji SGD terminalai. Dėl augančios pasiūlos mažėjančios kainos ir prienami plaukiojantys regazifikacijos įrengimai padidino SGD importavimo ir elektros gamybos iš jų patrauklumą. „Dabar smarkiai kinta SGD gabenimo jūra maršrutai, – pažymi Genscape analitikas Tedas Michaelas. – Senoji tvarka griūna, o nauja dar nesusiformavo“.

Middle East Economic Survey biuletenio duomenimis, SGD tiekimas į Kuveitą patrigubėjo – nuo 1 mln tonų 2012 m. iki 3,04 mln t 2015 m. Pernai pirmą kartą SGD pradėjo importuoti Egiptas ir Jordanija. Dabar jo stambiausias eksportuotojas – Kataras, tačiau tikimasi, kad Australija ir JAV artimiausiai metais jį aplenks.Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad Artimuosiuose Rytuose dujų paklausa iki 2040 metų išaugs beveik dvigubai, todėl gali padidėti ir šios rinkos svarba amerikiečių dujininkams. „Artimieji Rytai labai suinteresuoti dujų dujų tiekimo didinimu, o JAV – vienas iš pačių pigiausių dujų šaltinių pasaulyje“, – pabrėžia Jasonas Bordoffas iš Kolumbijos universiteto Globalios energetikos politikos centro.

Nors JAV dabar eksportuoja dujas į Persijos įlankos šalis, tačiau iš ten vis vien importuoja naftą. Šiais metais regionas vidutiniškai tiekė 1,5 mln barelių naftos per dieną. Tačiau 2003-2004 m. JAV iš čia pirkdavo 2,4 mln barelių naftos per dieną.

SGD eksportas iš JAV į Artimuosius Rytus taip pat žymi prekybos energijos ištekliais maršruto atnaujinimą, kuris nenaudotas nuo XIX amžiaus dešimtojo dešimtmečio. „JAV buvo pagrindinis naftos tiekėjas į Artimuosius Rytus, kol Rusija XIX amžiaus gale nepadidino eksporto. Savo ruožtu, Artimųjų Rytų valstybės pakeitė tiekimą iš Rusijos savo gavyba XX a.“, – sako Daniel Yergin, analitinės kompanijos IHS viceprezidentas.

Ed Crooks

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()