Begalinės išeiginės. Ką veiks žmonės, kai nebus darbo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2016-12-17 21:28
Senai laikas ivest besalygiskas pajamas visiems pilieciams. Aisku jos turi but adekvacios valstybes galimybems ir neskatint veltedziavimo. Manau galetu but sakykim puse minimalios algos. Ner darbo - gauni jas ir nekvarsini galvos. Dabartine socialine visuomenes sistema - atsilikus.
Rukis 2016-12-17 21:42
Iš dalies sutinku, bet technologijos (Šiuo atveju Robotika) dar tiek nepažengė kad atsirastų galimybė darbdaviams masiškai keisti darbuotojus į DI(Dirbtinis Intelektas). Kai atsitiks taip, kad daugumą monotoniškų, nekvalifikuotų darbų galės nudirbti mašinos, tada "Piliečio išmokos" idėja įgaus prasmę. Taip kad galime tik kantriai laukti Antrojo Industrijos Perversmo.
- 2016-12-18 01:23
Ką veiks, ką veiks? Komunizmą statys.
T 2016-12-18 07:42
Kadaise Anglijoje pastoriumi galėjo būti kas nori, tik privalėjo baigti bet kokį aukštajį. Jo visas darbas buvo sekmadienį atlaikyti mišiais ir perskaityti pamokslą. Jei tingėjo pats kurti galėjo perskaityti iš pamokslų knygos. Tai jie turėjo daug laisvo laiko. Tada iškilo tokie garsūs žmonės kaip Darvinas, Mendelis, Stirlingas (variklis), Portlandas (cementas) ir kt. Kai kurie dirbo dar ir kitus darbus, kaip Mendelis dar buvo banko valdytoju. Deja kiti mėgo pramogauti ir laisvalaikiu tai darė.
bahuriux 2016-12-19 09:02
Nu panagrinėkim kiek kainuoja valstybei tokios išmokos. Tarkim kiekvienam nedirbančiam 250 pinigų į rankas. Iš jų ~20% iškarto nueina į PVM, lieka ~200, tada dar yra akcizais apmokestintos prekės, cigaretės, alkoholis, kuras, nežinau kiek bet tarkim dar tiek pat. Lieka ~150 kurių valstybė nesusigražina per tiesoginius mokesčius, bet juos susigražina per padidėjusią apyvartą ir surenkamus mokesčius iš verslo už darbo vietą ir kitus mokesčius, nes bedarbiai irgi perka skatindami ekonomiką. Tai dienos gale gausis taip, kad iš tų 250 pinigų valstybė turėtu paaukoti netiesiogiai verslui kokius tik 100. Ta prasme, tos išmokos ~60% gryžta atgal į biudžetą, tai nėra taip blogai. Na būtu galima kelti dar labiau akcizus prabangos prekėms ir tabakui bėi alkoholiui, gal įvesti mokestį brangiam NT. Taip gerokai sumažėtu turtinė nelygybė. Va ir būtu pusiaukelė į komunizmą. Nu vienu žodžiu komunizmas ateis neišvengiamai ir be revoliucijų, pirmiausiai į išsivysčiusias vakarų šalis.
immortallt 2016-12-19 09:13
bahuriux, turi kažką sukurti, kad tie "iš oro" atsiradę pinigai nepavirstų tiesiog infliacija. Toliau, akcizą dalink per pusė. Taip pat, turėk omeny, kad tada nelieka jokių pensijų ir kitų išmokų. Pirkti, tai nereiškia gaminti. Vartojime importinės prekės bendrai sudaro iki 60% krepšelio. Kuo baigtis gali tokia sistema? Tiesiog infliacija arba padarys tokias išmokas niekinėmis, arba per prievartinius mechanizmus, tiesiog nebebus prasmės dirbti, kol šalis bankrutuos. Labiau tikėtinas pirmas atvejis. Antram reiktų Š.Korėjos valdymo ir užsidarymo.
AAA000 2016-12-19 11:25
As siulau viska skaiciuot pagal BVP vidurki. Jei pilietis nesugeba "efektyviai" gyvent - ta prasme nera tiesiog pakankamos darbo pasiulos (o sitai jau dabar problema) - o valstybe cia nieko gero nenuveikia - be visokiu lazo formos priverstinio darbo ivedinejimo (cia neefektyvu, plius paslepta socialine vergove) - taigi visuotines ismokos faktiskai yra butinybe. Cia jei norim sukurt teisinga visuomene - ar kitaip - "geroves valstybe". Nes kitaip - vel kazkas atsiduria uz borto. Ir iskart vel visuomene suskaidoma i dalis - "teisingieji moralizatoriai" ir dalis kuri "uz borto". Imortal atsakyk pirma i toki klausima - jei yra visuomenes dalis, kuri negauna geroves - kodel jie turetu laikytis visuomenes istatymu? Kodel jiem pvz nerengt kokiu nors gauju ir eit zudyt "teisinguju moralizatoriu"? Del sistemos baigties - manau tiesiog socialine dalis neturi but per didele. As manau cia tiktu tokios proporcijos - minimali alga uz bet koki darba - ne maziau 50% salies BVP vidurkio (as manau galima net iki 75% kelt - jei siekt teisingo perskirstymo). O uz nedarba 25% salies BVP vidurkio - ir jokiu pertekliniu reikalavimu - tik laikosi visuomenes istatymu ir neskaldo salies i sluoksnius. O neigaliems su "pazymom" kazkokie socialiniai priedai, kurie ju dali nuo 25% pakeltu iki 50%. Pensininkai - jei surenka pilna stazo norma - is valstybes gauna 50% BVP vidurkio. O tie kur "nedarenka" stazo - pensija svyruoja nuo 25 iki 50% BVP vidurkio. Ir jokiu isimciu "privilegijuotiems" visokiems. Ta prasme jokia valdiska ismoka net su visais priedais negaletu virsyt 100% BVP vidurkio. Tokius iskart sodint - laikotarpiui kiek gavo permokejimo virs 100% BVP vidurkio Infliacija tera pinigu nuvertejimas - sitas mechanizmas pilnai kompensuotu infliacija. Tegali zlugt "nuvertet" tik pati salis (jos gerove) - uztat visi butu patriotai ir stengtusi del salies. O tie kur tingi dirbt - netrukdytu kelt geroves. O dabar ka turim? - Persekioja socialinius iki debilizmo laipsnio - masine emigracija - ir vagys valdzioje su privilegijom. Verslas - monopolines strukturos. Neturim vienalytes visuomenes ir dar mus plesia su valdzios pagalba... O visa kita tegu organizuoja privatus pensiju fondai ir pan...Jei norit daugiau. I versla irgi nesikist, jei tai nera naturalus monopolis ar kokios nors kitokios aplinkybes - pvz valstybes gerovei kenktu ir pan.
lape 2016-12-19 14:06
Kam dabar sukti galvas? Bus dirbtinis intelektas, kuris ir paskirstys visiem, kaip nuspręs. O nepatenkintus utilizuos.
immortallt 2016-12-19 14:48
Darbo nesugeba pasiūlyti? Rimtai? Dabar daugiau laisvų darbo vietų, nei norinčių dirbti, bet likime prie tavo iliuzijos, kad trūksta darbo vietų. Už borto? Tai kuo jie jau blogesni, jei už borto? Ai, tiksliai, dirbti gi anie nenori iš tikrųjų! O jei nenori prisidėti prie visuomenės kūrimo, tai valink velniop. Tau iš visuomenės nieko nepriklauso. Sugalvosi plėšikauti, kaip rusai Ukrainoje, dūdon gausi. Nekišk BVP, jei nesupranti kas tai yra. 100 žmonių gali valdyti automatizuotą chemijos pramonės liniją ir sukurti 1mlrd BVP, bet tai nereiškia, kad jų sukuriama vertė lygi bent 100mln. Juos gali galima pakeisti įranga už 100mln, kuri 10 metų dirbs be problemų. Tad jų sukuriama vertė max 10mln per metus. Likusią vertę sukuria kapitalas ir verslo modelis. Nesupranti ir kodėl reikalinga infliacija. Jei žmogus būtų 100% racionalus, jos nereikėtų. Taip nėra. Vagys valdžioje, vagys visuomenėje. Vagys išrenka vagis ir piktinasi, kad ne tik rinkėjai vagia, bet ir išrinktieji. Piktinasi tik tuo, kad daugiau gali pavogti. Patys tuos vagis ir renkat. Tad gal geriau patylėk, ten kur žalio supratimo neturi, nes kalbi taip, lyg XVIII a. filosofas. Tai yra atsilikęs nuo pasaulio istorijos ir realybės totaliai.
Laurynas19 2016-12-19 15:31
Tokio dalyko kaip "pakankamos darbo pasiūlos" NĖRA.. Darbo aš galiu pasiūlyti tūkstančiam žmonių betkada, masažuoti mane, plauti kojas, valyti kambarius, grėbti lapus, pažadinti mane rytais, pralinksminti , gaminti valgyti ir begales kitų darbų. Klausymas yra tik VIENAS ar kas dirbs už mano pasiūlytą užmokestį.
AAA000 2016-12-19 19:31
Tavo poziuris juokingas tiesiog Vaikai protingiau pasneka... Darbo esme - uzsitikrint pajamas, o ne dirbt vardan kazkieno noru. Kokiu imbecilu reikia but, kad to nesuprast? Butent darbo vietu ir truksta. O verslas to neuztikrina, nors pirminis susitarimas buvo - kad uztikrins, ir daliai visuomenes nereiks eit skerst verslininku vardan socialines neligybes Kitas momentas - immortal, paaiskink, kaip dirbantieji sukuria visuomene. Pagal tave visuomene yra tik dirbantieji - o visus kitus matyt reikia susaudyt kaip parazitus Kuo butent bedarbiai blogesni viuomenes nariai? Va sita vieta man paaiskink. Nes jei vadovautis immortal logika - geriausia bedarbiams butu nusaut pirma pasitaikiusi dirbanti del jo darbo vietos. Procesas turetu vykt iki tol, kol visi tures darbo, ir nebeliks nei vieno nedirbanciojo. Va tada butu tobula immortal dirbaciuju visuomene. immortal - prasyciau pakomentuot issamiau - nes tu giriesi, kad turi daug zalio supratimo
Laurynas19 2016-12-19 23:19
ne man komentaras skirtas, bet... Čia kas su kuo tarėsi, jog verslas turi užtikrinti darbo vietas? Tau gal kažkas moka pinigus, kad tokias nesamones rašinėtum ir kiršintum visuomenę? Nemanau jog Lietuoje yra žmonių kurie mano jog kažkas turi kažką užtikrinti. Iš tavo komentro susidaro įspūdis, jog jeigu aš vieną rytą atsikėlęs pradėjau gaminti sulankstomus stalus senomis senelio medžio apdirbimo staklėmis bei pradėjau jais prekiauti ir vieną dieną pasamdžiau žmogų pjuvenas šluoti, tai nuošiol aš privalau jam kažką užtikrinti? Nes kitaip jis ateis manes skersti? Baisiau nei vergovė Gal geriau ir aš dėjau ant tų stalų, davai užtikrinkit man sotesnį rytojų, nes nežinau.. kitaip alkanas ateisiu jūsų skersti už socialinę neligybę