Ar tik nesiprausiate per dažnai? Pasirodo, palįsti po dušu kasdien nėra būtina  (9)

Ar žinojote, kad pernelyg dažnas prausimasis po dušu nėra naudingas jūsų organizmui? Dažnai prausdamiesi galite pakenkti mikrobiomai – tai mikroorganizmų, esančių ant jūsų kūno, visuma, rašo Businessinsider.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie mikroorganizmai yra svarbūs jūsų sveikatai. Be jų imuninė sistema, virškinimas ir net širdies veikla sutriktų ar net nustotų funkcionuoti.

Nors tyrimų šiuo klausimu išties trūksta, dalis jų teigia, kad dažnas prausimasis žaloja ant odos esančius mikroorganizmus, o dėl to prastėja odos būklė. Naudojant šampūnus, dušo želė bei kitas priemones oda išsausėja, o vėliau jos drėgmės lygį žmogus bando atkurti naudodamas įvairius kremus.

Manoma, jog įvairios odos problemos, pavyzdžiui, aknė, taip pat atsiranda dėl mikrobiomos sutrikdymo.

Daugeliui turbūt kyla klausimas, ką daryti su blogu kūno kvapu prausiantis kur kas rečiau nei esame įpratę. Jamesas Hamblinas, atsisakęs kasdienio prausimosi, pasakoja, kad iš pradžių jo kūnas išties skleidė nemalonų kvapą, tačiau ilgainiui kūnas prisitaiko prie naujos rutinos ir kvapas ima keistis. Vyras nebenaudoja šampūnų ir dušo želė, o pilnai po dušu prausiasi tik labai retais atvejais. Jo teigimu, kūnas nebeskleidžia blogo kvapo, kaip tai būdavo anksčiau.

Sunku pasakyti, ar šis vyras yra sveikesnis nei tie, kurie prausiasi kasdien, tačiau jis tikrai nėra mažiau sveikas. Be to, sutaupo daug laiko, vandens ir pinigų, skirtų kosmetikos priemonėms.

Panašų eksperimentą atliko ir žurnalistė Julia Scott, kuri prisimena, kad pradžioje jos kūnas skleidė svogūnų kvapą, tačiau vėliau, organizmui prisitaikius, nemalonus kvapas pradingo.

Žinoma, daugumai tokie eksperimentai gali pasirodyti keistoki, tačiau galbūt verta susimąstyti, ar kaskart prausiantis išties reikia naudoti kosmetikos priemones, kurios, galimai, pažeidžia jūsų odos paviršiuje esančių mikroorganizmų pusiausvyrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(43)
(6)
(37)

Komentarai (9)