Netikėtos sąsajos su XX amžiumi: istoriko pastebėjimai apie tai, kas vyksta JAV ir kuo tai gali baigtis po 1-2 metų  ()

Sausį JAV sulaukė blogų žinių – žurnalo „The Economist“ demokratijos reitinge valstybė buvo pažeminta nuo „pilnos“ iki „ydingos“ demokratijos laiptelio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai lėmė Donaldo Trumpo pergalė prezidento rinkimuose ir paaštrėjęs jo spaudimas žiniasklaidai, kurią jis įprato vadinti meluojančia kiekvienu atveju, kai ši kritikuoja jo veiksmus, rašo „The Independent“.

Istorikas Timothy Snyderis, kalbėdamas apie pastarųjų mėnesių pokyčius JAV, įspėjo, kad D. Trumpas gali turėti ir dar labiau gąsdinantį tikslą – pakeisti šalies politinį režimą.

Jeilio universiteto istorikas savo teoriją išdėstė interviu „Radio Open Source“. Anot T. Snyderio, D. Trumpas niekada nekalbėjo apie paramą demokratijai.

„Turime problemą, kad galvojame, kad gyvename už istorijos ribų, ir esame įsitikinę, kad realybė negali pasikeisti. Tačiau Baltuosiuose rūmuose sėdi žmogus, kuris niekada nėra pasakęs nė vieno gero žodžio apie demokratiją. Priešingai – jis kartojo, kad jeigu ji jam nepasitarnaus, jis negerbs jos rezultatų“, – aiškino istorikas, turėdamas omenyje D. Trumpo pareiškimus, kad jis nepripažins lapkričio rinkimų rezultatų, jeigu jie paskelbs apie jo pralaimėjimą.

Anot T. Snyderio, dabartinis JAV prezidentas nėra pasakęs ir to, kad gerbia teisės viršenybę – visa jo karjera buvo paremta siekiu mesti iššūkį įstatymams.

D. Trumpas taip pat nustebino Vakarus pirmadienį pasveikinęs Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą su pergale referendume, kuriuo šalies lyderis išplėtė savo galias ir dar labiau suvaržė ir taip mažėjančias piliečių laisves.

Daugelis Vakarų šalių įspėjo R. T. Erdoganą dėl siekių įvesti vieno asmens valdžią Turkijoje, bet D. Trumpas autoritarizmu kaltinamam lyderiui perdavė sveikinimus.

Nacistinės Vokietijos pradžią nagrinėjęs istorikas teigė, kad Amerikoje režimas galėtų pasikeisti per metus, kaip ir ankstesniais atvejais istorijoje.

„Adolfui Hitleriui 1933-aisiais prireikė vienerių metų – lygiai tiek pat, kiek ir šiuolaikinei Lenkijai truko atsikratyti savo aukščiausiojo teismo. Vengrijai prireikė dvejų metų“, – kalbėjo mokslininkas.

T. Snyderis vasarį pristatė naują knygą „Apie tironiją: dvidešimt pamokų iš XX amžiaus“ („On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century“), kurioje išdėstomi patarimai, kaip priešintis nedemokratiniam režimui.

Beje, knygos pardavimo puslapis svetainėje „Amazon“ buvo galimai užpultas programišių, kurie sukūrė netikrą knygos parodiją, užpildytą Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną garbinančių šūkių.

Anot istoriko, D. Trumpo nepagrįsti kaltinimai netikrų naujienų skleidimu, kuriuos jis taiko dienraščiui „The New York Times“ ir televizijai CNN, yra autoritarinio, o ne demokratinio režimo požymiai.

T. Snyderis taip pat įspėjo, kad JAV gali tapti panašia į Rusiją.

„Kairieji turi pripažinti, kad Rusija atstovauja tam, ko mes nemėgstame. Rusijoje didesnė turtinė nelygybė, piliečiai yra aktyviau stebimi. Toje valstybėje žmonės ne tik sekami, bet ir skelbiama tai, ką jie kalba, o tai – dar vienu žingsniu blogiau. Rusija yra vienas iš galimų blogos JAV ateities variantų“, – pripažino istorikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(16)
(12)

Komentarai ()