Su trenksmu į madą sugrįžta analoginė muzika: „žmonės nori stabtelėti ir pasimėgauti kaip kad darė mūsų tėvai ir seneliai“  (24)

Jeigu kur nors spintoje turite vinilinių plokštelių kolekciją ir patefoną, metas nupūsti dulkes – pasaulis iš proto eina dėl į madą sugrįžusio muzikos klausymo ritualo. Rankoves atsiraitojo ir patefonų gamintojai, mat paklausa milžiniška. Prognozuojama, kad netolimoje ateityje seniena vadinsime jau ne liaudiškai vadinamus vinilus, o kompaktinius diskus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Suskaičiuoji ir nustumi šalin akimirkas, kurios dieną paverčia nuobodžia.“ Šitaip kone prieš pusę amžiaus dainavo grupė „Pink Floyd“. Šiandien melomanai nuobodžias akimirkas stumia į šalį ir mėgaujasi laiku praleistu klausantis vinilinių plokštelių.

Kol plokštelė sukasi, adatėlė atsargiai paliečia išraižytus griovelius. Malonus ir nesterilus krebždesys užgniaužia muzikos gerbėjams kvapą – su nekantrumu laukiama mėgstamo kūrinio. Nors pasaulis dabar mėgaujasi skaitmenine era, o muzikos galima klausytis tiesiog telefone, vinilinių plokštelių gerbėjai įsitikinę, kad niekas negali pranokti tradicinio garso sklindančio iš patefono. Būtent šioje parduotuvėje Litovelo mieste didžiausias dėmesys ir yra skiriamas patefonams. Jie gaminami Čekijoje ir Austrijoje, o užsienyje yra labai palankiai vertinami. Skaičiuojama, kad pardavimai šoktelėjo kone perpus.

„Matome šviesią analoginės muzikos ateitį. Dėl šios priežasties padvigubinome gamybą, statome didelę gamyklą Austrijoje. Esame įsitikinę, kad kompaktinės plokštelės netolimoje ateityje taps neaktualios. Žmonės muzikos klausysis internetinėse platformose, o apie 20 procentų rinkos sudarys analoginiai formatai“, – sakė Heinzas Lichteneggeris

Čekijos kompanija SEV gaminanti patefonus gali pasigirti išties giliomis tradicijomis, mat šiuo verslu užsiima dar nuo sovietmečio. Tuometinėje Čekoslovakijoje kompanija priklausė milžiniškai „Tesla“ korporacijai ir garsėjo vienais geriausių to meto patefonų. Tačiau subyrėjus Sovietų Sąjungai, viskas buvo privatizuota.

Visgi išgyventi sunkų periodą kompanijai padėjo į madą sugrįžusios vinilinės plokštelės ir pasisekusi verslo sąjunga su kolegomis iš Austrijos. Šioje gamykloje patefonai surenkami iš geriausių komponentų, o melomanai žino, kad patefonai atitinka puikų kainos ir kokybės santykį. Patefonų kainos svyruoja nuo maždaug 180 iki daugiau nei 9 tūkst. eurų. Pasak vieno iš kompanijos vadovų, vinilinių plokštelių ir patefonų sugrįžimas byloja apie žmonių norą mažumėlę stabtelėti ir pasimėgauti.

„Viską lemia gyvenimo būdas. Ypač šiais laikais. Žmonės ieško to, kas jų gyvenimus vėl paverstų maloniais ir lėtesniais. Visur vyrauja skaitmeninė muzika, visur kompiuteriai – tai tarsi greitas maistas. Galiausiai nuo to pavargstama, norima atsipalaiduoti. Klausytis muzikos per patefoną yra savotiškas poilsis. Turi tam skirti laiko, neperjungsi kitos dainos, mat reikia išklausyti visą albumą. Plokšteles ir patefonus reikia prižiūrėti, rūpintis. Tai tarsi geras vynas – išsirenki tinkamą taurę, gėrimo temperatūrą ir maistą. Žmonės nori stabtelėti ir pasimėgauti“, – pasakojo H. Lichteneggeris.

Patefonai, tarp kurių populiariausias modelis „Pro-ject“, yra parduodami ne tik Europoje, bet ir Jungtinėse Valstijose bei Australijoje. Ekspertai sako, kad žmonės pasiilgo unikalaus muzikos skambesio.

„Analoginis skambesys. Čia slypi visa paslaptis. Klausytis tokio formato muzikos yra maloniau, nėra pavargstama, garsas natūralesnis kone visais aspektais. Muzika skamba taip gyvai, lyg koncertuose, o tai labai svarbu. Kai grįžtu namo sušalęs ir pavargęs, gera pašildyti kaulus šalia ugnies“, – teigė Ludekas Motlicekas.

Vinilių plokštelių sugrįžimas, pasak Jungtinių Valstijų ekspertų, toli gražu nėra sušalęs ir pavargęs. Vien per pastaruosius metus plokštelių parduota už beveik 400 milijonų eurų. Tai – didžiausi pardavimai per pastaruosius 20 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai (24)