Naujausias programišių manevras: „Netflix“ iš pykčio turbūt „žaliuoja“ akyse, o žiūrovams - palaima  ()

Programišius ar programišių grupė, žinomi vardu „thedarkoverlord“, internetu išplatino didžiąją dalį dar nerodyto serialo „Orange is the New Black“ – panašu, kad tai buvo kerštas serialo savininkams, kompanijai „Netflix“, kuri nusprendė ignoruoti programišiaus reikalavimą susimokėti išpirką, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svetainės databreaches.net specialistų gauti duomenys rodo, kad serialas buvo pavogtas iš studijos, apdorojusios filmuotą serialo medžiagą – kartu nutekėjo ir dešimtys kitų „Netflix“ bei kitų televizijos tinklų serialų bei laidų.

Tuo tarpu informacijos dalys nenuleidžia rankų ir išpirkos reikalavimais bombarduoja internete dar neišplatintos informacijos savininkus grasinant, kad ir jų programas ištiks populiariojo serialo likimas.

Asmuo ar asmenys, prisidengę „thedarkoverlord“ pseudonimu, per keletą pastarųjų metų įsilaužė į kelių mažų ir vidutinio dydžio organizacijų tinklus – panašu, kad prieiga gauta pasinaudojant įprastomis, žinomomis saugumo spragomis svetainėse.

Visais atvejais programišiai įsilaužimo įrodymus išplatindavo svetainėje „GitHub“ ir aukoms pateikdavo reikalavimus susimokėti išpirką virtualios valiutos – bitkoinų – pavidalu ir grasinimą, kad išpirkos negavus informacija bus išplatinta viešai. Anot databreaches.net, vienas iš programišių taikinių buvo JAV Karinio jūrų laivyno tiekėjas.

Tiesa, kiek žinoma, programišiai iš jų nepavogė jokios nacionaliniam saugumui svarbios, jautrios informacijos.

„Thedarkoverlord“ aktyviai reiškėsi ir „tamsiojo interneto“ svetainėje „xEdic“, kurioje vyksta aktyvi prekyba prisijungimo prie „Remote Desktop Protocol“ (RDP) tarnybinių stočių prisijungimo duomenimis, gautais „brute-force“ būdu (t.y., kai kompiuteris įdarbinamas spėlioti prisijungimo duomenis).

Manoma, kad panaudojant iš šios svetainės pirktus duomenis „thedarkoverlord“ įsilaužė į kelių ligoninių sistemas.

Panašu, kad praėjusių metų pabaigoje programišiai aptiko aukso gyslą – gavo prieigą prie „Larson Studios“ tinklo. Ši įmonė savo garso apdorojimo studijose atlieka filmuotos medžiagos apdorojimo darbus daugybei didžiųjų televizijos turinį kuriančių bendrovių. O gavus prieigą prie šios studijos programišiai sugebėjo pavogti devynias dar nerodytas serialo „Orange is the New Black“ serijas, taip pat skelbiama, kad pavogtas ir dar 36 TV serialų bei vieno kino filmo turinys.

„Larson Studios“ iš programišių gavo reikalavimą susimokėti 50 bitkoinų – vėliausias terminas susimokėti išpirką buvo sausio mėnesį. Panašu, kad praėjus paskutinei išpirkos susimokėjimo dienai programišiai nusprendė išpirkos reikalauti atskirai iš kiekvienos kompanijos, kurios turinys buvo pavogtas.

Balandžio 29 dieną, po to, kai išpirkos reikalavimus ignoravo „Netflix“, „thedarkoverlord“ socialiniame tinkle „Twitter“ išplatino nuorodas į nerodytą serialo turinį. Tą pačią dieną svetainėje „Pastebin“, į kurią vedė nuoroda taip pat iš „thedarkoverlord“ paskyros „Twitter“ tinkle, buvo rašoma:

„Vėl grįžome. Pasiilgote mūsų? Žinoma, pasiilgote. Galėtume lažintis, kad ir „Netflix“ pasiilgo. Kalbant apie juos – sprendžiant pagal viešus pareiškimus, ir tai, kad būtent jie buvo vieni iš pirmųjų atsisiuntusių naujutėlaitę savo turinio kopiją, „Netflix“ be jokios abejonės gavo mūsų žinutę, bet nusprendė į ją neatsakyti.

Žinodami tai (ir faktą, kad versti žmones laukti pabaigiant seriją įtempčiausioje vietoje), po daugybės ilgų diskusijų biure (būta ir alkoholio) nusprendėme išplatinti serialo „Orange Is The New Black“ 5 sezono 2-10 serijas. Atkreipkite dėmesį į tai, kad iš viso sezone yra 13 serijų. Galbūt dabar, katei pasprukus iš maišo, „Netflix“ sugalvos sezoną parodyti anksčiau?

Bet mes dar nebaigėme. Kreipiamės į ABC, „National Geographic“, „Fox“, IFC ir, žinoma, dar kartą „Netflix“. Mūsų meniu yra ir daugiau „Netflix“ (ir, be abejo, kitų studijų) turinio, kuris netrukus bus išdalintas visiems, bet prie to prieisime vėliau. O dabar mėgaukitės mūsų darbo vaisiais“.

Situacijos nekomentavo nei „Larson Studios“, nei „Lionsgate“ – bendrovės, kuriančios serialą „Netflix“ užsakymu – atstovai. Tuo tarpu „Netflix“ išplatino viešą komentarą spaudai: „Apie šią situaciją mums yra žinoma. Produkcijos partneris, kurio paslaugomis naudojasi kelios stambios TV studijos, patyrė kompiuterinių sistemų saugumo pažeidimą, situacijos aiškinimesi dalyvauja kelios atitinkamos teisėsaugos organizacijos“.

Peržvelgus „Larson Studios“ svetainę galima daryti prielaidą, kur programišiai rado silpnąją šios bendrovės sistemų vietą: svetainė vis dar kuriama naudojant „Microsoft“ sukurtą, bet dabar jau nebepalaikomą įrankį „FrontPage“, kuris kažkada buvo biuro programų „Office“ paketo dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(37)
(3)
(34)

Komentarai ()