Mokslininkai nustatė saugiausius žmonių naudojamus narkotikus - neatspėsite, kas tai  (4)

Daugybė žmonių savo malonumui vartoja įvairias narkotines medžiagas. Kartais tai nėra susiję su priklausomybe - kai kurie lengvus narkotikus vartoja tik kai pasitaiko koks nors draugų susibūrimas ar šventė. Visgi, mokslininkai iki šiol nebuvo tikri, kurie iš laisvalaikio narkotikų yra saugiausi, todėl jie atliko tyrimą. Rezultatas nustebino net juos pačius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprasta manyti, kad marichuana ir kiti kanapių produktai yra saugūs narkotikai. Tikriausiai daugelis būtent juos ir įsivaizdavo esančiais saugiausiais. Tačiau, nors šiame tyrime kanapės užėmė gana aukštą vietą, nustatyta, kad haliucinogeniniai grybai yra kur kas saugesni.

Mokslininkai narkotikus, po kurių vartojimo daug žmonių prireikia medikų pagalbos, vertino kaip nesaugius. Jie taip pat kreipė dėmesį ir į ilgalaikes pasekmes. Jie apklausė net 120 tūkstančių žmonių 50 šalių ir nustatė, kad haliucinogeniniai grybai yra žymiai saugesni už kitas alternatyvas, net sparčiai populiarėjančius sintetinius kanapės narkotikus ar net natūralios kanapės produktus.

Haliucinogeninius grybus vartojo 12 tūkstančių tyrime dalyvavusių žmonių. Tik 0,2 % iš jų pripažino, kad po narkotiko vartojimo teko kreiptis į gydytojus. Palyginimui, šis skaičius buvo 4,8 % metamfetamino vartotojams ir 3,2 % sintetinės kanapės mėgėjams. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad šio tyrimo rezultatai sutampa su panašiais ankstesniais tyrimais.

Psilocibinas, haliucinogeninė medžiaga kai kuriuose grybuose, pasirodo, yra beveik saugi. Šie grybai yra beveik nepavojingi žmogaus sveikatai - apsinuodijimo atvejų beveik negirdėti. Toliau šiame sąraše pagal saugumą seka natūralūs kanapių produktai, LSD, kokainas, alkoholiniai gėrimai - visi šie laisvalaikio narkotikai yra kur kas pavojingesni už haliucinogeninius grybus.

Ar tai reiškia, kad haliucinogeniniai grybai yra visiškai saugūs? Mokslininkai sako, kad ne. Pasitaiko atvejų, kuomet tarp haliucinogeninių grybų, parduodamų žmonėms, įsimaišo ir kitos rūšies grybų, kurie gali būti pavojingi. Žmonės taip pat susiduria su problemomis, kuomet šie narkotikai vartojami su alkoholiu. Dažnai pasitaiko panikos priepuolių, sužeidimų ar trumpalaikių psichologinių traumų.

Įdomu ir tai, kad metamfetaminas, kuris laikomas vienu iš pavojingiausių narkotikų, dažniau kenkia moterims – būtent jos dažnai patenka į ligonines dėl šio narkotiko vartojimo. Mokslininkai taip pat manė, kad alkoholis yra pavojingesnis nei nustatyta. Beveik visos neigiamos alkoholio pasekmės pasireiškia praėjus ilgesnia laikui, kai net keli narkotikai gali pridaryti problemų iš karto.

Mokslininkai taip pat pastebi, kad saikingas haliucinogeninių grybų vartojimas gali padėti gydyti depresiją ar nerimo sutrikimus. Tačiau ir šioje vietoje reikia būti atsargiems – savigyda tikrai nėra geriausia išeitis. Taip pat pabrėžiama, kad gydomosioms haliucinogeninių grybų savybėms reikalingi atskiri tyrimai, todėl jokių rekomendacijų šioje srityje šiuo metu būti negali.

Ką tai reiškia žmonėms? Tyrėjai pripažįsta, kad nelabai daug. Retas kuris narkotikus renkasi pagal jų saugumą ar tikimybę atsidurti ligoninėje. Mokslininkai tikisi, kad jei žmogus nuspręs vartoti narkotikus, jis bent jau tinkamai pasiruoš, to nedarys vienas ir vartos saikingai. Geriausia, žinoma, jų nevartoti visai – šalia pasekmių sveikatai yra ir socialinės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(60)
(10)
(50)

Komentarai (4)