Kaip Nobelio premija apdovanotas atradimas pakeis pasaulį: elektrai laidus plastikas ir rašaliniais spausdintuvais spausdinama elektronika (Video)  ()

Lipnia juosta plikų laidų izoliuoti dar greitai nenustosime, tačiau elektrai laidus plastikas, už kurio atradimą buvo suteikta Nobelio premija, gali suteikti galimybių, į kurias dabar žvelgiame kaip į tolimos ateities perspektyvas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektrai laidaus plastiko gimimas

Iki šio tūkstantmečio pradžios elektrai laidus plastikas buvo praktiškai neregėtas dalykas. Plastikas tebuvo plačiai naudojamas apsaugai nuo elektros srovės iki 1974 metų, kai mokslininkai netyčia sukūrė elektrai laidų plastiką.

SciShow paprastai paaiškinama, kaip jis buvo atrastas ir kokios vidinės savybės nulemia tokią neįprastą plastiko savybę:

Šie atradimai pritaikomi ir plataus vartojimo gaminiuose. Laidus plastikas PEDOT, išsklaidydamas statinį krūvį, apsaugo elektroniką nuo pažeidimų. Naudodami šiuos metodus, mokslininkai sukūrė inovacijas, kuriomis galima atspausdinti elektroniką rašaliniais spausdintuvais. Kompanija sunkius ir brangius silicio fotovoltinius elementus keičia pigesniais, lengvesniais ir lanksčiais.

Problema tik, kad polimeriniai elementai nėra tokie efektyvūs – bent jau kol kas. Tačiau mokslininkai prognozuoja, kad išskirtinės polimerinių elementų savybės nulems platesnį jų pritaikymą ir jie bus naudojami praktiškai visur, ir pakeis mūsų supratimą apie elektroniką.



futurism.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()