Trys mėnesiai kalėjimo už „Patinka“ mygtuko paspaudimą „Facebook“ – kaip vienas poelgis vyrui užtraukė tokią nemalonę?  (11)

Socialiniuose tinkluose galima rasti pačios įvairiausios informacijos. Dalis jos yra juokinga, o dalis – visai rimta. Ne paslaptis, kad teisėsauga stebi žmonių aktyvumą tokiose svetainėse kaip „Facebook“ ir reaguoja į įstatymus pažeidžiančią informaciją. Štai visai neseniai vienas vyras gavo trijų metų laisvės atėmimo bausmę už vieną vienintelį „patinka“ paspaudimą. Kaip tai įvyko ir ką jis „pamėgo“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

32 metų vyras Prancūzijoje praeitą savaitę buvo pripažintas ISIS idėjų palaikytoju vien todėl, kad paspaudė „patinka“ prie vieno iš teroristų išplatinto vaizdo įrašo. Trumpame filmuke buvo užfiksuota, kad Islamo valstybės veikėjas peiliu moteriai nupjauna galvą. Prancūzijos teisėsauga stebi žmones tokiose grupėse ir puslapiuose, dažnai skaito komentarus ir, pasirodo, renka žmonių, paspaudusių „patinka“ pavardes. Taip vieną kartą policija pasibeldė ir į šio neatskleistos tapatybės vyro duris.

Nuteistasis nepadarė jokio kito nusižengimo, todėl byla patraukė visuomenės dėmesį. Daug žmonių spaudžia šį mygtuką dėl skirtingų priežasčių. Bylos prokuroras teigė, kad nuspaustas mygtukas reiškia, kad vyras pritaria tam, kas vyksta įraše. Todėl ir buvo pradėtas tyrimas ir išduotas orderis apieškoti įtariamojo būstą.

Čia teisėsauga nieko ypatingo nerado – kelis šratasvydžio ginklus ir narkotinių kanapių augalus. Vyro namuose nebuvo rasta jokių su radikaliu Islamu ar ISIS susijusių daiktų, įrodančių jo prieraišumą teroristinėms idėjoms. Už kanapes vyras gavo baudą, o už tą vienintelį „patinka“ – tris metus už grotų. Tiesa, jis pasirinko labai netikėtą gynybinę taktiką.

Teisme vyras teigė, kad socialiniuose tinkluose nuolat žiūri žiaurius vaizdo įrašus, kuriuose nukenčia ir žmonės, ir gyvūnai. Ir spaudžia prie jų ką tik užsigeidžia. Dauguma šių vaizdo įrašų nėra susukti Islamo valstybės. Tačiau šie argumentai vyro taikumu teismo neįtikino.

Nors ir praeityje yra pasitaikę, kad žmogus būtų nuteistas dėl kokio nors komentaro ar pranešimo socialiniuose tinkluose, vienas mygtuko paspaudimas „Facebook‘e“ į kalėjimą žmogaus pasiuntęs nebuvo. Bent jau apie tai nebuvo skelbta. Galbūt tokios priemonės padės kovoti su teroristų turinio platinimu internetinėje erdvėje? O galbūt teisėsauga šio vyro paskyroje rado dar ką nors, apie ką nėra skelbiama?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(6)
(22)

Komentarai (11)