Ekonomistas pateikė skaičius, kiek turi į rankas uždirbti lietuviai, kad priklausytų vidurinei klasei ir kiek tokių žmonių yra Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2017-10-02 10:49
Kitaip sakant, jei surinktume visus pinigus ir juos padalintume visiems po lygiai, tai nei vienas šalies gyventojas nepasiektu vidutinių pajamų. Tai rodo, kad didžiausia problema yra ne nelygybė, bet pajamų trukumas. Kaip supratau, čia kalbama tik apie į rankas gaunamas pajamas, o jos priklauso nuo šalies pajamų apmokestinimo. Visai neseniai apie tai buvo čia straipsnis. Todėl norint Lietuva lyginti su kitomis šalimis, visu pirma turėtu būti lyginamos pajamos virš popieriaus, o ne gaunamos į rankas. Antra, turi būti išmestos šalys gyvenančios iš naudingų iškasenų. Nes lyginti dvejų šalių atlyginimus į rankas kuriose pajamos skirtingai apmokestintos nėra teisinga arba kur gyventojai išlaikomi iš naudingu iškasenų su šalimis kurios jų neturi.
pozitronas 2017-10-02 11:28
Nežinau , 4 asmenys ir tik 1600€ pajamos, manau čia jau tikrai žemesnės pajamos, o vidutinės tūrėtų prasidėti nuo 2500€, bet čia toks visiškai minimum jeigu neturi jokių paskolų.
Wildpants 2017-10-02 12:09
„Danske Bank“ ekonomistas aiškino, jog apatinė viduriniosios klasės pajamų riba – 800 eurų – nustatyta atsižvelgiant į tai, kad ji turėtų leisti žmogui patenkinti bazinius poreikius. Tai vidurinė klasė skaitosi, kai žmogus vos ne vos patenkina savo bazinius poreikius? Aš galvojau, kad yra gerai, vidutiniškai ir arti skurdo gyvenantys (sugebantis bent bazinius poreikius patenkint). Ir žinoma žemiau skurdo ribos. Bet pagal šitą straipsnį yra gerai gyvenantys, vudutiniškai ir jau žemiau skurdo? Tai praktiškai ar apatinė vidutinių pajamų riba arba skurdas - tik Lietuvoj tikriausiai taip gali būt. Ir kokia čia masto ekonomika suveikia kai 1 asmeniui 800 eurų. o jau 4 - 1600 eurų(400 eurų asmeniui)? Juo lab manyčiau vaikams daugiau išlaidų reikia nei suaugusiam žmogui(tiek maisto tiek apsirengimo ir pan. atžvilgiu) Net nežino kas yra vudirinioji klasė ir kažką čia skaičiuoja kas su realybe nieko bendro neturi. Bevertis straipsnis.
Shinigami 2017-10-02 12:18
Žiūrint į jo lentelę vidutinių pajamų žemiausia ribos pagal asmenų kiekį: 1 - 800; 2 - 1100; 3 - 1400; 4 - 1600 Iš šių skaičių matosi, kad pridėjo tik maistui pinigus: 300; 300; 200. Neskaičiavo, kad vienas asmuo gyvena 1 kambario bute, o 4 asmenų - 3 kambarių bute. Vadinasi skaičiavo, nuosava butą ir neskaičiavo kad jį reikia nusipirkti. Išlaikymas didelio skirtumo nesudaro, todėl jis įeina į ta padidėjimą. Bet jei reikia būtą nuomotis tada reikia žiūrėti ne į minimalia ribą, o vidutinę riba. Tada keičiasi skaičiai: 1 - 1450; 2 - 2000; 3 - 2550; 4 - 2900. Paprasčiau sakant, jei turi pradinio turto (namą, butą) tada tavo pajamos gali būti mažesnės, kad patektum į vidutinių pajamų grupę. Jei tenka nuomotis, tada jau reikia daugiau pajamų, kad patektum į vidutinę grupę. P.S. kalbama apie progresinius mokesčius, bet realiai, progresinius mokesčius reiktų skaičiuoti nuo aukštesnes pajamas gaunančių, o Lietuvoje jų tėra 7%. Ir juos visus nuleidus iki vidutinių pajamų, visi skurstantys nepakils iki vidutinių pajamų.
immortallt 2017-10-02 12:23
1) Baziniai poreikiai šiaip yra labai maži, bet kad baziniai poreikia, jau ir mieste į restoraną nueiti pavalgyti, ir alaus dėžė mėnesiui, ir cigaretės, ir kelionės, ir kompai, ir mašinos. Tai jau nebe baziniai poreikiai. Tai jau prabangos prekės. 2) Vidurinioji klasė nėra tiksli terminologija, tai labai paranku, kai nori populizmo pasivaikyti, nes kokią nori išvadą gali padaryti. O juokingiausia yra man tie, kurie aiškina, kokia alga turėtų būt. Alga yra tokia, kokia yra, pagal tuo metu esančias aplinkybes. Keiskit aplinkybes (kalba ne apie MMA reguliavimą), keisis ir alga. Pvz., mokesčius mažinti, skatinti investicijas, privilioti daugiau investuotojų. Sutvarkyti nuomos rinką, ūkininkų apmokestinimą, gyvulininkystės ūkių steigimą ir t.t. ir t.t. 300€ maistui per žmogų išleidi? :OOOOO Pusryčiams ikra? Progresiniai mokesčiai, ir labai stipriai, jau yra, tiek per įmokos progresyvumą, tiek pagal išmokų regresyvumą. P.S. o kodėl tau atrodo, kad paskolos neigiamai veikia šeimos pajamas? Aš pvz į kišenę įsidedu antrą tiek, kiek sumoku bankui, jau po mokesčių valstybei. P.S.S. žmonės visada nori ~30% didesnės algos, nei dabar turi. Duok jam tuos 30% ir po 6 mėnesių paklausk, ar patenkintas alga, tai atsakys, kad jam reiktų dar +-30% didesnės algos.
Shinigami 2017-10-02 13:23
Baziniai poreikiai šitame straipsnyje labai jau reliatyvus dalykas. Priklauso nuo gyvenamos vietos. Aš automobilio nepriskiriu baziniams poreikiams. Išvykti atostogų, nieko nesako. Ar išvykti į Havajus, ar prie vietinio ežero su palapine? Kad ir kaip bebūtu, baziniai poreikiai yra reliatyvus. Priklauso nuo vietos ir laiko. Bet kaip juos apibendrinti visai šaliai? Pav.: jei rajone minimali riba yra 600 eurų, o Vilniuje 1000 eurų. Tai šalies mastu kokia yra minimali riba? 600, 800 ar 1000 eurų? Su tokiais skaičiais rajone gyvenantis ir uždirbantis 700 eurų gyvens geriau nei Vilniuje 900 eurų. Tai kuriam valstybė turėtu mokėti pašalpą? 1) Imti minimumą 600 eurų ir nemokėti nei vienam. 2) Imti minimumą 800 eurų ir mokėti gyvenančiam rajone, nors jis gyvena geriau nei Vilnietis. 3) Imti minimumą 1000 eurų ir mokėti abiem. Dabar klausimas kuriam atvejui tenka straipsnyje minimi 800 eurų? Rajonui, Vilniui, ar vidurkis? Nes tai turi įtakos. Pagal mane kai kalbama apie tokius dalykus arba imama maksimali riba 1000 eurų. Arba skirtingos grupės persidengia. Žemesnės pajamos eina 350-1000; vidutinės pajamos eina 600-2100. P.S. nieko čia neskaičiavau ir nebandžiau rašyti realius skaičius, bet pateikiu kaip pavyzdį.
kiesza 2017-10-02 13:36
Ūkininkus apmokestint galima, bet jų nuostolius padengs vartotojai, nes po mėšlą niekas dykai nebraidys, nauja ir brangi techniką tai neprabanga, o būtinybė didinant produktyvumą. Jau keli metai supirkimo kainos nekyla, o parduotuvėse kas daros su kainom?? Tad apmokestinimas iššauks naujus kainų šuolius, už ką mokės vartotojas, o dalis ūkininkų perbėgs į pašalpų gavėjus... Reikia skatinti verslininką dalintis pelnu, tą patį ūkininką motyvuoti mokėti didesnes algas. Dirbu valstybinėj įmonėj, dirbam gerais įrankiais, važinėjam naujom mašinomis, o algos vos 400€ viršija, nors vidurkis 800€. Tas pats ir artimųjų darbovietėse (pusė skelbiamo oficialaus vidurkio).
immortallt 2017-10-02 14:32
Ūkininkų nuostolius jau dengiam 27 metus. Dabar va palijo, ir vėl mokam. Nors trys metai buvo itin pelningi, o pelno mokesčio beveik nemokėjo. daugiau išbarsto grūdų, nei mokesčių sumoka. Ir tokia situacija su dauguma išimčių. Reikia baigti kalbėti apie išmokų subalansavimą, kaip apie siekiamybę. Siekiamybė turėtų būt, kad nė vienam nereiktų mokėti nė cento. Kad kiekvienas gyventų tiek gerai, kad nebūtų jų poreikio. Dabar siekiamybė yra išlaikyti pašalpinių skaičių. O tam, kad nebeliktų (na tai jau utopija, realiai tik sumažinti jų skaičių ~90%) tų, kuriems reikia pašalpos, reikia daug ir sunkiai dirbti. Pvz., privilioti kalnus investicijų, pertvarkyti mokesčių sistemą, švietimą, viešąjį sektorių. P.S. pensijos ne pašalpa, kaip ir ligos išmoka ar tėvystės atostogos.
MariusVerbavicius 2017-10-02 15:30
HAHAHAHA! Ukininkam mokescius uzdet. Matos, kad zali agurkai. Kiek laiko ukyje dirbot ponai? Ukininkam nuostolius dengiat... Geda man skaityt tokias pievas Matosi negreit pazanga dar darysim.
Audrius 2017-10-02 16:52
Kalbant apie viduriniaja klase, salia pajamu reik kalbet ir apie islaidas. Mano nuomone, LT beveik nera infrastrukturos skirtos viduriniajai klasei, nes beveik nera vidurinios klases. Yra s*dinos kirpyklos ir yra prabangus salonai, tas pats ir su restoranais, klubais, barais, viesbuciais, parduotuvem ir pan.. Todel, kai pradedi skaiciuot kiek reikia kokybiskam gyvenimui Lietuvoje-esi priverstas skaiciuoti islaidas realiai brabangos prekems ir paslaugoms.
kiesza 2017-10-02 17:05
Neteko girdėt apie ūkininkų nuostolių dengimą valstybės lėšom. Kada tas vyko ??? 3 praeiti ?? šie ir praeiti geri nebuv, nes derliai mažėjo, kainos taippat. Na dėl 2014 pataikei. Ūkininkus reikia gerbti ir saugot, nes ūkiai nyksta, Rusijoje žemės ūkis euforijoje, antri rekordiniai metai iš eilės jai taip toliau, nepakonkuruos ES ūkiai su rusais kainų atžvilgiu ir tapsim ne tik energetiškai priklausomi, bet ir duonos su sviestu pas juos krripsimės..
immortallt 2017-10-02 17:51
Derliai ne mažėjo, o kokybė buvo pastesnė. Kainos mažėjo, bet labai sparčiai mažėjo ir kaštai: trąšos, pesticidai ir kuro kaina. Tad pelnai išliko riebūs. O jei gavai pvz išmokų už 100,000 eurų, o pelnas tavo viso labo 160 tūkstančių, tai susimoki 5% nuo 60,000 eurų ir wualia, tik 3,000€ įdedi į biudžetą. Šįmet užlijo, kiek siūlo jau mokėti ūkininkams? Lietuvoje ūkiai nyksta? Nuo 2001 metų, procentaliai, žemės ūkis augo sparčiausiai visame pasaulyje spėkit kur? Ogi būtent Lietuvoje. Virš 50% augimas pagal žemės plotą. Ir aš kalbu ne apie pajamų apmokestinimą, o pelno. Tai niekaip nekeičia daug ir sunkiai dirbančių smulkių ūkininkų, kurie realiai pelno turi mažai. Aš kalbu apie tokių nesąmonių, kaip kad jei pajamos iš žemės ūkio sudaro daugiau nei pusę pajamų - tai viskas apskaitoma kaip žemės ūkis. Tokiu būdu Karabasas realia nemoka mokesčių ir nuo kitų verslų. Aš kalbu apie tai, kad dešimtis milijonų eurų PELNO uždirbantys sumoka keliasdešimt tūkstančių eurų ir susirenka milijonus išmokų įvairia forma. O dabar, ar tu turi 5ha ir augini kokias uogas, ar turi 5,000ha buhalteriją vedi pagal supaprastintą tvarką, kur lengva nuslėpti galus. Priedo, dar ir apmokestinimas juokingas, nesvarbu, per metus uždirbi 5,000€ pelno, ar 5 milijonųs eurų į kišenę įsidedi. Nes vargšai ūkininkai, kurie sau, savo vaikams ir meilužėms superka Land Rover'ius ar kažką pan., kurie perka vilas užsienyje ir t.t. ir t.t. Realiai turi būti visoje šalyje, visiems, pajamos apmokestinamos vienodai: pvz: 6,000€ NPD dydis vienam asmeniui per metus. Pajamų šaltinis nesvarbu. Toliau, jei šeima 4 asmenys, o dirbantis vienas, tada NPD gausis 24,000€ to vieno dirbančiojo pajamoms. Ir tada nuo uždirbtos sumos, minus NPD mokėsi 15%. 500€ NPD mėnesiui dydis šiaip, iš galvos, tokio nesiūlau, tik paprasta skaičiuoti. Ir gal laikas baigti žaisti supaprastintas buhalterijas, kai šiais laikais kompiuterinės technologijos taip viską padeda supaprastinti. Realiai tai reikalinga tik tam, kad šešėlis klestėtų. Ir prisidengdami "sunkiai dirbančiais" ūkininkais (kokių tikrai yra), kiti, kurie taškosi pinigais į kairę ir į dešinę ir toliau nemokėti mokesčių. Jei Karabasas susimokėtų mokesčius, kiek mokyklų galėtume per metus pastatyti? P.S. kiek išmokėjo ūkininkams už tai, kad pieno kaina rinkoje, visame pasaulyje, krito?
kestutisz 2017-10-03 13:50
Pritariu, tai tikrai ne ta "vidurinė klasė". Vidurine klase galima vadinti kas gyvena namuke prie Vln ir važinėja į visokias Turkijas bei kitokius Balius per atostogas. Kas be kokių 3k į rankas gaunasi nelabai. Na čia toks kaip ir stereotipas, kuris kažkaip nesiderina su visia kito lygio skaičium "vidutine alga", bet susidaro įspūdis jog maždaug taip ir gyvena "vidutinis žmogus", tarp kartonkiemio ir namuko draustinyje.
lape 2017-10-05 10:32
Beje NPD netaikomas užsiimantiems individualia veikla. GPM skaičiujamas nors ir 1€ uždirbsi per metus. Už praeitus metus mano mokesčiai buvo 42% nuo pajamų (ne nuo pelno, o nuo pajamų). Tai daug ar mažai?
Donatas_Svilpa 2017-10-13 23:59
Skamba net įžeidžiančiai, kai mano atlyginimas Londone ofise ne pačioje geriausioje įmonėje 2600 eurų į rankas, o kainos faktiškai tokios pačios. Netgi nekilnojamo turto nuoma nesiskiria taip stipriai. Manau žiniasklaida bando visais būdais priversti žmonės pradėti meluoti sau. Juokingi tie Lietuvos ekonomistai, gyvena savo mažam burbule. Jeigu po visu trali vali, mokesčių, kelionių, maisto, transporto neturi likusių 1000 eurų atidėti, save gali nurašyti kaip vergą.
Xdmin 2017-10-14 11:07
Londone nuoma panasi? Cia pas pazistamus prisiglaudes ar buta 3 dalinates? Taip, Lidl kainos panasios, gal net pigiau UK. Paslaugos? Nemanau. Sutaupai po 1k svaru ar daugiau? Bet ar gali tureti automobili? Yra vietos bent dviraciu pavaziuot? Kiek turi sugaisti laiko, kad galetum giliau ikvepti sviezio oro parke ar kokiam rezervate? Tu privalai nusipirkti kelione per atostogas, kazkur i egzotiska sala, kad nuo zmoniu pailset, nes ju per daug ten tiesiog. Taip, pagal pajamas puse musu yra skurdo riboje, tik egzistuojam, bet kazkodel visi su automobiliais malames pirmyn ir atgal, net iki parduotuves tingim paeiti. Daugiau nei 40h nedirbam be gero bonuso, naktini darba leidziam sau dirbti tik kitoje salyje Tai ar tikrai mes taip blogai gyvenam?
FtBall 2017-10-14 11:34
Pasidalink, kur gyveni - perduosiu draugui. Jis už kambarį moką 1000€.
Vytax 2017-10-14 13:52
Aha, lengviausiais būdas žemės ūkyje vengti mokesčių, yra įkurti paprasčiausią UAB'ą. Tada ant jo galima pakabinti asmeniniam naudojimui skirtus automobilius, butus miestuose, mobilius telefonus, kokias nors reprezentacines išlaidas (interpretuojama kaip kam patogiau.). O jūs ką siūlote? Jūs siūlote patiems mažiausiems ūkininkams pakelti buhalterijos kainą. Maždaug nuo 50€ iki 90€ per mėn. Nors mokesčių surinkime nieko tai nekeičia.
immortallt 2017-10-14 18:45
Agrowill veikia ne kaip ūkininkas, ir mokesčius moka ne kaip ūkininkas, o kaip įmonė. Taip kad pirma susipažink su situacija. Asmeninį automobilį jei nusipirksi, PVM neatgausi. O jei atgausi - mokėsi kelių mokestį, kas 7-8 metų laikotarpiu išsilygina. Norėsi parduoti komercinį automobilį fiziniam asmeniui - susimokėsi PVM'ą. Ir atsidaręs UAB'ą mokėsi krūva mokesčių nuo apyvartos, mokėsi mokesčius išmokėti algas, dividendus. Bet skaičiuoti nemoki, tai matai, tik ką galima atsiimti. Buhalterijos kainą pakelti Skaityti moki? Pirma, įvedi NPD, kuris būtų pvz 20,000€/metus nuo kurių nemoki SoDrai ir gali supaprastintą buhalteriją vesti. Jei virš - 15% nuo gynųjų pajamų ir leidi 1/3 užskaityti kaip sąnaudas. Jei nori daugiau - pildai normaliai sąskaitas. Taip pat 9% sveikatos draudimas, kaip ir visiems likusiems. Ir jei jiems mokam bazinę pensiją - lai už tai irgi moka procentaliai, kaip ir visi likę. Kodėl aš turiu mokėti >1,000€ mokesčių per mėn nuo savo pajamų, o uždirbantis šimtus tūkstančių per mėnesį ir perkantis meilužėms iš cash'o mašiną moka 1.5%. Tokių yra daugiau, tik jie protingesni ir nesiafišuoja. P.S. ir tokią nesąmonę, kad jei ūkininkas gauna iki 49.9% pajamų iš kitų šaltinių, jos vis tiek apskaitomas kaip žemės ūkis turi nelikti. Užsiimi kitu verslu - steigi UAB'ą, individualią įmonę ar kitą formą, kaip visi kiti.
Vytax 2017-10-14 21:06
Ne žemės ūkio kilmės pajamos apskaitomos standartiniu 15% tarifu.