Naujas visuotinių bazinių pajamų bandymas Škotijoje: pinigai už dyką - pasirengimas ateities ekonomikai? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2017-12-30 18:40
dar vienas is po lapu islindo visos salys kur taike kazka panasaus i bazines pajamas yra gryniausio kapitalizmo sistemos ir pragyvenimo lygiai paprastai pasaulio desimtuke-dvidesimtuke. Kanada nori pasakyt ne kapitalizmas? Suomija? Vokietijos ten kazkuris regionas. Taip pat Singapure ir Pietu Korejoj yra panasi sistema. Tik ten kitaip uzvardinta - ten duoda istekliu komplekta jei tu sutinki laikytis tam tikru grieztesniu, bet ju visuomenei reikalingu salygu. Pvz negimdyt daunu ir pan o ten kazkokia afrika - tai ten ner bazines bajamos. ten tiesiog spausdino bevercius popieriukus ir dalino, ten talonu ir korteliu sistema - tik uzvardinta bazinem pajamom. ten neatitinka esmes. perskirstomos vertybes turi but tikros, o ne propagandines.
Bagai 2017-12-30 18:52
" su tokiu lozingu ateityje politikai visa sia ideja nuves i kapus. Ji tiesiog neisilaikys del politiniu priezasciu. Ir kazkaip truksta skaiciu, is kur bus paimti tie pinigai, kiek ju reiktu tarkim visos Lietuvos mastu. Ir pvz kiek dabar sunaudojama siandieniniai biurokratijai ir ar ja panaikinus, tikrai atsiras tiek laisvu pinigu, kad si sistema funcinuotu pagal teorija?
apvalus 2017-12-30 19:07
Ne, tikrai neteko, nes iprastai as dirbu, o ne dirpu. Viska galima su visais daryti, tik alkoholikai yra gerokai labiau pazeidziami ir maziau apsisviete, todel patogesni. Cia zinoma, kuomet kalbame apie nelabai kvalifikuotus darbus.
AAA000 2017-12-30 20:56
jau ziuriu pradedi siektiek suprast esme baziniu pajamu. butent tame ir reguliavimas, kad bazines pajamos turi but tokio lygio, kad uztektu egzistuot (arba kaip tu kazkodel geidi apibudint - pragert ir valkataut). kad nebereiktu darbintis ir nervint darbdavius ir bendradarbius savo nekompetencija ir nenasiu darbu. butent ir reikia protingai nustatyt situ pajamu lygi. nepamazint. politikai cia ne prie ko. cia ekonomine logika. butent kai pradeda karpyt nuo ubagu ir prasideda problemos ekonomikoje, nes darbo rinka susimaiso i kose. politikai neturi kompetencijos kur investuot pinigus - matom kaip kaisioja i infrastruktra ar net vasiuku AE norejo statyt. o verslas sugeba paimt pinigus ir tiesiogiai is politiku . sugebes paimt ir is baziniu pajamu. vakaruose aplamai tai vadinama vidaus vartojimu. bet tos bazines pajamos ir neturi virsyt tam tikro lygio, kad neslopint iniciatyvos aplamai dirbt. del finansavimo saltiniu, as tai rasiau kaip daryciau. perskirstyciau pvm kitaip, nes tai visuotinis mokestis. ir tai butu TEISINGA. jei tau reikia skaiciu, imortal dave nebloga skaiciu apie 250€. mokestine nasta nuo gyventojo yra apie 900-950€ Lietuvoje. biudzeta padalink is gyventoju skaiciaus. PVM grubiai apie trecdalis. tai net kapitalistas imortal pasiruoses atiduot virs 50% PVM atgal as manau Lietuvoj suma turetu but kazkur 150€ eiles ir nevirsyt 50% nuo pvm. ir ja turetu koreguot pagal ekonomine situacija. bet cia tik mano nuomone. sakykim suma neturetu nukrist zemiau kokiu 25% nuo pvm surinkimo - nes kitaip bazines pajamos taps nebepakankamos. o maksimaliai manau galima butu daryt iki kokiu 75% nuo pvm surinkimo ekspermento tvarka. ta prasme pati reikala turetu valdyt ekonomistai ir stebet kas darosi. manau per 4 metu kadencija imanoma butu surinkt patikimus duomenis - o tada jau diskutuot, ivedinet pastoviai, ar sita ideja laidot. pinigu bet kokiu atveju pakanka, tiesiog juos skirsto nebe socialiniai darbuotojai, o patys zmones. ir jie patys perkasi socialines paslaugas jei tokiu reikia ir pan. alkoholio vartojima tu lygink su brangia socialine paslauga, nes alkoholis akcizuotas o tu varai ant alkoholiku. jie juk daro pliusa Lietuvos ekonomikai - aukoja savo sveikata, kad visokie "gerai dirbantieji nealkoholikai" geriau gyventu o kiek ten sutaupys nuo visokiu biurokratu algu - cia neesminis klausimas. jie juk visi bus isvaryti ant baziniu pajamu kaip nebereikalingi. va ir atsiras labai patyrusiu ir norinciu gerai ir produktyviai dirbt tavo imoneje perteklius Kanadoj taip dare, ten labai ziauriai sumazino valdininku skaicius (ne procentais, o kartais), ir kiek zinau neskursta kanadieciai iki siol, nesigirdejo kad masiskai emigruotu i Lietuva (ar bent jau i JAV)
JediMindaugas 2017-12-30 22:01
"Nebūtinai. Rusai tik žodžiais bandė socializmą statyti, o gavosi autoritarinis valstybinis kapitalizmas. Vakarų Europoje be jokių lozungų socializmą pastatė. Likimo ironija." Ak žinoma, tikrasis socializmas dar niekada nebuvo išbandytas, visi tik neteisingai jį vykdė arba apsimetinėjo... Nesvaikite, socializmas NEGALI veikti. Ir ne vien dėl to, kad žmonės tam nesukurti. Kad ir kaip bebandytum tai įvykdyti, reikia totalitarinės valdžios, kas veda tiesiai prie diktatorių. Ir iš kur jūs manote atsiranda pinigai?? Ar suvokiate kaip veikia ekonomika? Sakykime, visi gauname po 200 eurų kas mėnesį - papildomai, dėl nieko. Ar MacDonalds pardavėjas, gavęs šiuos pinigus, sutiks dirbti už dabartinius centus? Pfft, ne. Todėl darbdavys turės jam daugiau mokėti, o tai reiškia brangesnius mėsainius. Tas pats su visom kitom paslaugom. Ir taip, centas po cento, tie jūsų 200 eurų nuplaukė. Kas laimi?
Xdmin 2017-12-30 22:11
Vat butent del sito ir reikia tu baziniu pajamu. Kodel kai kuriu atlyginimai mazi? Nes zmones nemoka issidereti daugiau. Ne efektyvumas pas mus beda, ne kruopstumo ar atsakomybes trukumas. Net ir tinginys gaunantis didesni atlyginima darys daugiau. Mesainiai nepabrangs dvigubai, kad ir kiek keltum atlyginima. Jau dabar zmones apsipirkineja Lenkijoje, pakelsi dar kainas - dar daugiau zmoniu ten vaziuos. Dabar kainos dirbtinai keliamos, nes vistiek perka. Tai kodel ju nekelti?
Vytax 2017-12-30 23:31
Labai dera su Brexit reikalais. Imigrantai civilizuotai bus priversti pasirinkti iš dviejų variantų. Susitvarkyti pilietybės reikalus ir tapti pilnaverčiais britų piliečiais. Arba keliauti lauk iš šalies, nes išgyventi negaunant bazinių pajamų bus sunku. „FIFO (Fit in or fuck off)“ principas.
bahuriux 2017-12-31 11:59
Laimi visi, nes energijos resursai nebrangs, arba brangs nežymiai, tai reiškia kuras (įskaitant visus krovinių, žaliavų ir prekių pervežimus), šildymas, karšto vandens paruošimas ir temperatūros palikymas kainuos mažesnį procentą nuo tavo pajamų. Paslaugas suteikiantys uždirbs daugiau, visi kiti irgi daugiau, reiškia "užves" ekonomiką dar labiau, nuo to laimęs visi. Aišku išsipūs NT kainos iki neregėtų aukštumų, kas dar labiau užves skolinimasi ir ekonomika, nes kuo daugiau tikrų/sveikų pinigų padengtų paslaugomis, prekėmis ir turtu, bei pasitikėjimu, tuo didesnis ekonomikos augimas bus. Pinigai yra ekonomikos kraujas, visi atsimena kas atsitiko 2008m, kai bankai nebedavė paskolų, ekonomika sustingo "nukraujavo" ir kol atsigavo prireikė nemažai laiko. Lietuva nevaldo euro kurso tai galit būti ramūs dėl infliacijos, jei keli % ir paauga, tai nėra blogai ir nėra viskas žymiai brangiau nei likusioj ES.
technologas 2017-12-31 16:40
Tik nereikia mūsų gąsdinti Švedijos provincijoje užsukau į kavinukę/viešbutį, buvo daug pietaujančių. Pietūs "valgai kiek nori" (o buvo visko daug ir skaniai) kainavo ~10€. Klausimas už milijoną - iki kokio lygio reikėtų švedams kelti atlyginimus, kad kainos pasiektų lietuviškų "kabokų" kainas? Iki 5000€? 10000€? Gerai, imkim tą McDonald's pardavėją. Mokėkim jam nors pusę švediško atlyginimo, tegul nors 1000€/mėn. ir jis verčiau rinksis dirbti, turėti būstą, vairuoti, nei gyventi kažkur "ant kampo" be perspektyvų. Ar taip aiškiau? O mėsainiai ir taip pakankamai brangūs
punktyras 2018-01-02 15:13
MacDonaldo pardavėjas dirbs kad ir už dyką, jei tai – jo svajonių darbas. Darbdaviui tada nereikės daugiau mokėti. O dabar pardavėjas turi dirbti darbą net jei pakęsti jo negali, nes reikia sumokėti bent jau būtiniausias sąskaitas. Jeigu VBP gauna visi – suvienodėja pradinis, bazinis lygis. Dabar bazinis lygis yra 0. O būtų, tarkime, 200€.
moo 2018-01-02 16:12
Jei gerai suprantu, McPardavėjas ir toliau dirbs už tą pačią algą tik gaus iš valstybės papildomai, tarkim, 200. Tik, kad tų pardavėjų greit neliks. Viskas pilnai robotizuosis. Tam ir sugalvota ta VBP. Man visad kilo klausimas ir niekas neduodavo atsakymo. Ar VBP nenuvertins pinigo perkamosios galios? Jei visi turės sumą X, ar netaps ta suma mažai verta, tarkim, arti nulio?
punktyras 2018-01-02 16:45
Grubiai tariant, jei pinigų kiekis, lyginant su BVP nedidėja, jų vertė nemažėja. Sumą X ir dabar turi dauguma. Tiesiog, kad gautų tą sumą X, užtikrinančią bazinį gyvenimo lygį, žmogus turi atlikti darbą, suteikti paslaugas, etc. Jeigu jis to nedarys – numirs iš bado. Badas – ne brolis, todėl žmonės priversti dirbti bet kokį darbą, kad užtikrintų savo egzistavimą. VBP turėtų panaikinti prievolę dirbti tik tam, kad galėtum egzistuoti. Jei žmogus norės ne tik egzistuoti, jis turės dirbti, suteikti paslaugas, etc.
AAA000 2018-01-02 16:54
nenuvertins. pinigo verte priklauso nuo juos spausdinancios istaigos, siuo atveju europos centrinio banko. o jie euru verte skiedzia gana apgalvotai. ne kaip koks batka ar putleris aplamai Bazines Pajamos cia tik savoka. Siektiek kitoks pensiju ir pasalpu modelis. Pensija irgi yra tos pacios bazines pajamos, tik kad nemokamos visa gyvenima, o ismokamos tik senatveje. As isvis nesuprantu del ko cia visi kabinasi ant situ ismoku. Cia reikia svarstyt pagal kokius kriterijus jos turi but mokamos, o ne "ar verta moket?" Kaip gerai pastebejo punktyras - dabar lietuvos piliecio bazine verte yra lygi nuliui (tik senatvej apie 200-300€), o ten kokioj Suomijoj piliecio bazine verte yra lygi apie 600 euru,(o senatvej apie 1000€)... Cia piliecio vertes kelimo klausimas, o ne kaip kai kurie aiskina, kad cia kazkokie mistiniai kenkimai dirbantiesiems ir pan nesamones... ---------- As pvz siulyciau bazines pajamas moket, jei pilietis atitinka tokius kriterijus: 1. lietuviu kalba gimtoji, arba valdo lietuviu kalba bent 9 balams. 2. mokejimo metu randasi -gyvena LT teritorijos ribose (isvykus net ir kelioms dienoms mokejimas atitinkamam laikotarpui sustabdomas) 3. yra pilietis bent 10 metu (kad pazabot nepageidaujama trumpalaike vienkartine, ar "tarpines stoteles" imigracija). 4. pvz uz dalyvavimus balsavimuose - gauna balsuotojo priedus. sakykim +50€ uz kiekviena sudalyvavima. 5. uz kiekviena vaika - kol jis nepadaro kriminaliniu nusikaltimu ar "nepabega" eina sakykim 10% BP priedas (nutraukiamas vaikui prasizengus, mirus arba emigravus)... 6. turint pilieciui pajamas virsijancias bazines 10x - bazines pajamos nebemokamos (bet jam sakykim islieka teise tas negaunamas BP galima nukreipt kaip parama kariuomenei, gydymui, savivaldai, infrastrukturai, ar kazkur visuomenes bendrai naudai ir pan.). cia kad neremt turtingesniuju nei butina. arba skaiciuot lubas pagal kita metoda - sakykim jei virsija 2 salies algu vidurkiai "i rankas" ir pan. ta prasme toks BP cia tiesiog patriotiskos visuomenes formavimo metodas ir tiek. aisku net ir gera ideja galima sugadint - jei ten isreguliuot dydzius ar pridaryt visokiu nesamoningu lengvatu "pateptiesiems" ir pan...
moo 2018-01-02 17:18
Įdomios mintys, tik pirmas punktas skamba kiek neetiškai. Kas gi vertins tas žinias? Kiek, pvz., vertintum savąsias?
AAA000 2018-01-02 17:26
tam yra kalbos komisijos. 9 raso jei ivaldes - net jei kalba ir nera gimtoji. cia etika ne prie ko. kad suprast salies istatymus ir isiliet pilnavertiskai i visuomene, lietuviu kalba butinumas. kitaip tu busi penkta kolona cia as turiu minty tautiniu mazumu integracijos klausima. jei jie nori "dyku" pinigu, kartais gali atrast laiko per 50 pragyventu metu Lietuvoj ir ismokt kalba cia skatinimas, o ne kazkoks baudimas ar izeidimas - kaip tu jau bandai pavaizduot... dar pvz prideciau punktu: X. jei pilietis gaunantis BP padaro kazkoki prasizengima (pries visuomene) - tai bausmes laikotarpiui BP mokejimai sustabdomi. ar jei prasizengimas menkas (na sakykim parekavo viesoj vietoj) - kazkiek % laikinai sumazinama (sakykim 10%BP metams ir pan).
HardAxe 2018-01-02 18:07
čia gi niekas nesako, kad visi gyvens lygiai. Čia bus užtikrinamos "minimalios" pajamos. Vienintelis skirtumas nereikės didelio aparato pašalpų skyrimui bei tas pačias pašalpas gaus ir dirbantys. Dirbsi geriau, greičiau - gausi daugiau.
moo 2018-01-02 18:09
Aš apie tai, kad nepraeitų pusė Lietuvos 9tui. Aš su savom bijau, kad nepraeičiau. O jei imt ir vertint pagal tautybę, tai jau diskriminacija. Reiktų, gal, ne balais esamas žinias vertint o įvedinėti kažkokią "bazinę LT kalbą" (kas keltų aistras). Kinams čia paprasčiau.
moo 2018-01-02 18:14
Dar reiktų mokesčių verslui tokių, kad vis dar apsimokėtų imti 1 robotą ir mokėti, pvz., 4 asmenims (kurie galėtų atlikti to roboto darbą) bazinę algą. Na, ir kritinio robotizacijos lygio.
AAA000 2018-01-02 21:40
cia vel sugalvojai nesamone ateities visuomene isvis reikia islaisvint nuo darbo. reikia siekt, kad kiekvienas turetu po 1 ar kelis asmeninius robotus. o tu nori kad kazkas dirbtinai stabdytu ateiti, kad kazkokie 4 mulkiai galetu dirbtinai verciami dirbt del savo pragyvenimo ne kazkokie suknisti politikai, kur skirsto babkes ir knisa mums prota pagerins gyvenima visuomenei, o butent technologijos ir inovacijos. nasesni uz zmones robotai tame tarpe irgi. tu mastyk kaip geriau gyvent, o ne kaip stabdyt progresa, nes kitaip ir numirsi nieko nepamates ir negaves... as tau duosiu palyginima. seniau, kai nebuvo automobiliu - visi turejo po arkli jojimui arba su vezimu vaziuot. ta prasme buvo arkliu darbo vietos - kad butu zmonems geresnis susisiekimas, nei vaiksciot pesciomis. tu mazdaug uzsinorejai, kad valdzia verstu kiekvienam pagamintam automobiliui islaikyt po 4 arklius isivaizduoji kiek butu arkliu ir kaip tas arkliu islaikymas pagal tavo pageidavima knistu cia mums visiems prota... jei automobiliu parkas apie 1,5 milijono tai arkliu reiketu augint apie 6 milijonus... tiesiog dabar atejo zmoniu darbo vietu eile. kadangi arklius galima suvalgyt - tai arkliu darbo vietu mazinimo problema nebuvo labai svarbi... dabar i arklius galima paziuret nebent jojimo klubuose ar per kokias gyvun s - ju laikoma nedaug ir tik is sentimentu. taspac bus ir su zmoniu darbo vietomis. nueisime i koki zoologijos soda, o ten bus koks nors dirbantis durnius narve. aisku jam uz tai labai gerai mokes, o jis vaizduos darbo vieta - kokiom nesamonem zmones uzsiiminejo senovej...
moo 2018-01-03 08:55
Visų pirma, aš kalbu apie tai ką turime ir kas jau vyksta dabar, o ne bus už XX metų. . Ar manai viskas taip sklanžiai peršoks į gražų pasaulį su krūva robotų ir nieko neveikainčių žmonių? Jei nereguliuoti - per ateinančius 10 metų nedarbo lygis civ. pasaulyje pakils tiek, kad mažai nepasirodys. AI ir robotai jau dabar gali pakeisti didžiąją daugumą darbų.