Naujas visuotinių bazinių pajamų bandymas Škotijoje: pinigai už dyką - pasirengimas ateities ekonomikai? (Video)  (51)

Visuotinės bazinės pajamos Škotijoje bus mokamos nuo kitų metų


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visuotinės bazinės pajamos Škotijoje

Glasgow, Edinburgho, Fife'o ir Šiaurinio Ayrshire'o gyventojams netrukus gali būti pradėta kas mėnesį besąlygiškai mokėti po tam tikrą pinigų sumą. Tai – dalis visuotinių bazinių pajamų (VBP) pilotinių projektų, kurių vykdymą remia vietos valdžia.

Nors idėja dar tik vystosi ir yra ganėtinai kontroversiška, galimybių studijų atlikimui jau skirta 250 000 £ (>334 500 €) visuomeninio finansavimo. Dalyvausiantys miestai iki 2018 metų kovo pabaigos turi sumokėti savo dalį.

Pasaulio, kur darbus vis labiau perima mašinos, šalių lyderiai ėmė suvokti, kad socialinės apsaugos ir gerbūvio tinklas privalo keistis. Propaguojantieji VBP įsitikinę, kad besąlygiškai, reguliariai mokama, nors ir nedidelė, suma, daugeliui galėtų padėti atsistoti ant kojų, ir netgi paskatinti investuoti juos į naujas verslo idėjas.



Škotijoje kai kas kritikuoja vyriausybės, kuri negali reguliuoti visapusiško VBP pilotinio projekto vykdymui būtinų mokesčių ir pašalpų, dalyvavimą. Tačiau abiejų partijų spektro pusių atstovai pritarė pasiūlymui, kuris iš pradžių kainuotų, bet ilgainiui galėtų daug sutaupyti, pakeisdamas bedarbystės pašalpas.

Kalbėdamas ekonomistų konferencijoje, Škotijos ministrė pirmininkė Nicola Sturgeon sakė: „Gali paaiškėti, kad tai nėra atsakymas, gali paaiškėti, kad tai neįgyvendinama. Bet taip sparčiai kintant darbo rinkai, manau, išties svarbu, kad būtume pasiruošę naudoti įvairius būdus padėti žmonėms dalyvauti naujojoje ekonomikoje.“

„Gali paaiškėti, kad tai nėra atsakymas, gali paaiškėti, kad tai neįgyvendinama. Bet taip sparčiai kintant darbo rinkai, manau, išties svarbu, kad būtume pasiruošę naudoti įvairius būdus padėti žmonėms dalyvauti naujojoje ekonomikoje.“

Nicola Sturgeon, Škotijos ministrė pirmininkė

Škotija nėra pirmoji šalis, svarstanti ir išbandanti visuotinių bazinių pajamų idėją. 2017 metais daug eksperimentų pradėti vykdyti visame pasaulyje —  Kenijoje, Suomija, Kanada ir Kalifornija – tik keli pavyzdžiai. Kalifornijos pastangas skatina didžiausias Silicio slėnio startuolių rėmėjas, Y Combinator, kuris rengiasi pradėti plačią studiją, paremtą pernai Oaklande atliktu nedidelio masto tyrimu.

Galimybių lygybės siekis

Y Combinator prezidentas, Samas Altmanas, rašė : „Pasaulyje, kur darbus eliminuoja technologijos, geras gyvenimas kainuoja daug mažiau […] Tačiau be ko nors panašaus į bazines pajamas, nemanau, kad įmanoma tikra galimybių lygybė.“

Bet Y Combinator remia turtingi investuotojai, tuo tarpu mokesčių mokėtojų pinigais vyriausybės taip laisvai disponuoti negali. Šiais metais pradėtas Suomijos eksperimentas buvo giriamas visame pasaulyje, bet taip pat susilaukė nemažai kritikos. Naudojama schema buvo apibūdinama kaip „ne daugiau nei populistinis žingsnis“, o jos dizainas pavadintas „tiesiog besąlygiškos nedarbingumo pašalpos forma.“

Darbo pasauliui vystantis, tiek privatūs rinkos gigantai, tiek vyriausybės mąsto apie visuomenės gerovės ateitį, ir visuotinės bazinės pajamos yra patraukli idėja. Bet tokiu būdu išleistų pinigų suteikiamos pagalbos neturtingiesiems, ir idėjos praktinio įgyvendinimo klausimai tebelieka aktualūs. Nepaisant visos kontroversijos, 2018 metais atidžiai stebėsime Škotiją, kur vyriausybės finansavimo laimėtojai stengsis rasti atsakymus.

Lou Del Bello
futurism.com

Nuorodos: the Guardian, Basic Income Earth Network

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai (51)