Be gandų ir spėlionių - tai ar galima Lietuvoje naudoti metalo detektorius?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kiesza 2018-03-30 11:42
Dabartinė logika atitinka mintį: Nei sau, nei kitam. Geriau daiktas pranyksta niekada nerastas, negu džiugina kolekcionieriaus lentyną. Archeologai jau dabar turi tiek raudonų (saugomų) zonų, kad esamais pajėgumais nė per tūkstantį metų neperkas. O eiliniuose miškeliuose, laukuose reikia leisti ir skatinti paieškas mėgėjams, ne toje srityje mes solidarūs..
Hmz 2018-03-30 11:53
Man įdomu, kaip jie nustato, ko būtent žmogus ieško?
atskalūnas 2018-03-30 13:27
Briedas kazkoks, patys sau apynasrį užsidėjom, kasinės tik išrinktieji, o Jūs LOXAI žiūrėkit, ot tai puikumėlis,ačiū.
Hmz 2018-03-30 14:49
Laba diena, ši norma atsirado dar 2010 metais.
sigun 2018-03-30 21:04
Tikrai keistas draudimas. Senesniais laikais būdavo pilna schemų žurnaluose kaip pačiam susilituoti paprastesnį ar geresnį metalo ieškiklį priklausomai nuo poreikių ir lituotojo kvalifikacijos. Net minties nebuvo, kad tai galėtų būti draudžiama... Ne pirmas atvejis kai norint kažkurią sritį sutvarkyti nueinama iki fanatizmo ir absurdo. Pirmi atėję į galvą pavyzdžiai - kultūros paveldas ir kalbininkai. Su kalbininkais realus atvejis. Darbe visas sutartis turi peržiūrėti teisininkai ir kalbininkai. Kolega parodė susirašinėjimą. Paėmė praeitų metų sutartį, pakeitė datas ir nusiuntė kalbininkei. Taip sutapo, kad tikrino ta pati, kaip ir prieš metus. Ir rado N klaidų. Kolega nusiuntė jos pačios prieš metus taisytą ir pasirašytą sutarties variantą, o į laišką gavo atsakymą, kad lietuvių kalba yra gyva ir dinamiška.
Kirtiklis 2018-03-30 23:17
Supratot, kad Sovietinė kapeiką senesnė nei 50 metų yra kultūrinė kilnojamojo turto vertybė, ir vargas tam kas šio gėrio ieškos su MD. P.S. Gražu žiūrėti į UK -2016m - 1120 vertingų eksponatų rado tokie megėjai. https://www.ft.com/content/512c31de-d90 ... 4b1c09b482
Shinigami 2018-03-31 15:41
Viskas čia labai paprasta ir aišku. Kyšininkavimas ir darbinės padėties išnaudojimas Lietuvoje yra norma. Tu dabar dirbi archelogu, puse iškastu daiktu parduodi juodojoje rinkoje ir prisidedi prie atlyginimo. Ar norėtum, kad kažkoks prašalaitis nusipirkęs ar pasigaminęs metalo detektorių tau sukeltu konkurencija? Kiek jau kartu buvo straipsnių apie nubaustus asmenis už archeologinių "vertybių" pardavinėjimą ir rastu nenaudojant metalo detektorius. Skaičiau straipsnį kur vienas asmuo buvo nubaustas nes turėjo nemažai akmeninių kirvuku, kurių prisirinko savo sode ardamas dirva, nes net kur dabar aria buvo senovinė gyvenvietė. Archeologai savo sandėliuose tokių kirvukų turi šimtus, tad dar kelios dešimtis kirvuku jokios vertingos archeologinės informacijos nesuteiks. Nes vertingi ne patys kirvukai, o žinojimas kur jie buvo rasti, kur buvo gyvenvietė ir t.t. Patys kirvukai tikrai nėra vertingi. Bet va, kad jis konkurentas kuris numušinėja kaina juodoje rinkoje, tai tikrai. Jei archeologams butu svarbi istorija, tai jie už kiekviena ta kirvuką atnešusiam mokėtu rinkos kainą, bet niekas jų neneša nes ne tik kad už tai negauna atlygio bet dar gali būti apkaltinti jog yra juodieji archeologai. P.S. radimo vieta taip pat ne visada gali kažką sakyti. Prieš kelis metus Lietuvos žvyro ir smėlio karjere buvo rasta kaukolė, archeologai teigia kad tai galėjo būti nendartaliečio kaukolė kuris čia gyveno. Deja, tas smėlio ir žvyro karjeras kuriame jį buvo rasta yra jaunesnis nei kaukolė. Nes visas žvyras ir smėlis ten buvo suneštas paskutinio apledėjimo. Tad tikrai neaišku kur jis gyveno, gal kokiam Sibire ir iš jo ledynas ją atnešė, o tai jau yra nebe archeologija, o geologija.
Shinigami 2018-03-31 22:42
Dar pridursiu. Aš pats turiu metalo detektorių nors ir retai naudoju. Ir jau ne karta teko skolinti kitiems. Vienas ieškojo sijų savo namo sienoje (rado sėkmingai). Kitas kaime ieškojo savo senelių turto kuri kaip sakė jų seneliai prieš karą užkasė kažkur netoli sodybos, nes tuo metu vyko karas. Ir šiems daiktams jau tikrai daugiau nei 50 metų, tai jų galima ieškoti ar ne? Jie juk priklauso jų seneliams. Aš pats kelis kartus vaikščiojau privačiame miške. Nesu archeologas ir nežinau ar tame miške kas yra. Tiesiog buvo prie namu ir nusprendžiau pasivaikščiot. Nieko tikslingai neieškodamas. Pelkės pakraštyje radau daug uodų ir šovinių nuo karo užsilikusiu durpėse, bet jų neieškojau. Tai dabar pažeidžiau įstatimus ar ne? Tai nėra saugoma teritorija, nieko tikslingai neieškojau, o vaikštinėjau po mišką su metalo detektoriumi.
creator 2018-04-01 21:27
Tikrai - nei sau, nei kitam... Juk jeigu leistų nevaržomai juos naudoti - kiek relikvijų būtų atrasta. Atseit geriau tegu supūva žemėje negu, kad neduok Dieve, koks mėgėjas suras ir neatiduos muziejuj... Kvaila...
AAA000 2018-04-01 22:14
pats faktas svarbu, kad rado. nesvarbu, kad net nerado gyvenamos aplinkos. tirt galima ir pacia kaukole. nesvarbus yra tik neduodantys informacijos radiniai. as sakyciau reiketu leist laisvai naudotis MD, o baust uz radiniu neregistravima ir neviesinima. o radiniu verte tiesiog kokius nors katalogus isleist. ir jei reikia muziejams - tegu issiperka rinkos kaina is radejo. bet radejas turi radini butinai uzregistruot ir leist atlikt ekspertizes informacijos surinkimo labui sakykim pirmus 5-10 metus po radimo. arba jei nori greiciau legalizuot - ekspertizes apmoka savo lesomis. o paskui radinys jei neisperkamas valstybes ir informacija apie ji surinkta - gali kad ir parduot bet kam. baust tik uz nelegalia prekyba, uz informacijos klastojima-klaidinima, ir su radiniu konfiskacija. taip pat leisciau savininkams tyrinet savo valdomose nuosavybe zemese net jei "saugomos", sakykim su kokiu nors vietiniu archeologu prieziura - jei ten vertinga archeologiskai vieta, apmokant savininkui ju darbo sanaudas. patvirtint tarifus ten visokius. jei turi resursu ir noro - tegu tyrineja. kokios problemos? nematau jokio skirtumo - ar valdiski archeologai, ar privatininkai samdydami tirs.
Taspac 2018-04-02 09:41
AAA000 < Sutinku. Bet LT tai utopija. Čia visi pripratę problemas spęsti draudimais.
Kirtiklis 2018-04-03 18:53
Forume MD forume, vėliau tam tikrus straipsnius - visur MD naudotojai laikomi juodaisiais archeologais kurie kapus rausia, piliakalnius ir viską kita bei parduoda aukos karūnas..... Kiek iš forumo bandė bendradarbiauti su jais, tai tik į vienus vartus gaudavo. Iš KPD - net menkiausio noro kažką keisti nėra, ir vos ne automatinis atsakymas - MD uždraust ir ne kitaip. Kol nepasikeis visas tas dabartinis mąstymas, tik ir svajot galima. Juokingiausia , kai draugas, studijuojantis Archeologiją, turėjo šiek tiek praktikos su archeologais, ir tam tikrų atkastų daiktų &quot;neužformino&quot; kad rado, ir jie taip nuėjo kažkur kur reikia. Ten vis dar gyvuoja Sovietinis mąstymas, o tokiam įpuvimui reikia be galo daug energijos, o dar žinant kaip čia visiems Lietuvoje &quot;rūpi&quot; MD ir Archeologija, tai prošvaisčių net nesimato.
jordanbn2 2019-09-22 20:15
Jo, jei randi senesni nei 50 metu daikta ji is karto uzkasi kol niekas nepamate