Ar daiktas yra tikrai jūsų, jei net negalite pažvelgti į jo vidų? Tie lipdukai, neleidžiantys išardyti įvairių prietaisų, gali būti nelegalūs  (19)

Jei daiktas yra jūsų, tai jūs turėtumėte galėti su juo daryti ką panorėję, taip? Tačiau negalite. Jei įsigiję kokį nors elektronikos prietaisą pažeisite specialų lipduką, garantija nustos galioti. Jei pardavėjui pristatytas sugedęs įrenginys sukels įtarimų, kad jūs buvote atidarę jo korpusą, gali būti, kad jis atsisakys jį remontuoti. Bet ar tai legalu? Panašu, kad ne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų daugeliui žmonių tai atrodo normalu. Juk gamintojai suteikia garantiją, kuri jiems kainuoja. Jei visi pradės ardyti savo prietaisus, tikėtina, kad jų garantiniam remontui bus pristatyta daugiau. Tačiau jei tik norite, galite su savo pirkiniais daryti ką tik norite - niekas nedraudžia jų ardyti ir taisyti patiems. Tik jei tai darysite, neatbėkite garantiniam remontui.

Tačiau tai nėra gera praktika. Jei daiktas yra jūsų, jūs turėtumėte galėti jį tyrinėti kaip tik panorėję. Juk atidarytas korpusas nereiškia, kad jūs įrenginį sugadinote. Garantija turėtų galioti visiems gedimams, kurie įvyko be jūsų kaltės. Jau vien dėl to, kad pažvelgėte į naujai įsigyto prietaiso vidų, jis tikrai nesugedo. Kodėl jūs turėtumėte patirti finansinius nuostolius vien dėl to, kad perplėšėte kažkokį lipduką?

Žmonės yra ne tik smalsūs - mes norime būti savarankiški. Tikriausiai nustebsite sužinoję, kad ūkininkai negali taisyti savo traktorių. Visų pirma, jei remonto darbų imsis patys, garantija nustos galioti. Net jei tie darbai labai smulkūs ir juos tiesiog greičiau atlikti patiems. Dar blogiau tai, kad dabar traktoriai yra tarsi laukus ariantys kompiuteriai. Norint nuskaityti jų klaidas ir jas pašalinti reikalinga programinė įranga, kurios gamintojai ūkininkams nesuteikia.

JAV net atsirado judėjimas „Teisė taisyti“, reikalaujantis gamintojų ūkininkams parduoti visus reikalingus įrankius traktorių remontui. Šiam judėjimui, beje, priešinasi ne bet kas o pati „Apple“ korporacija, o teismuose jau seniai pamirštos diskusijos apie savininkų sukeltus gedimus - dabar traktorių ir elektronikos prietaisų gamintojai teigia, kad jie tik rūpinasi žmonių saugumu. Pasikartosime - ar daiktas yra tikrai jūsų, jei jūs negalite net pažvelgti į jo vidų?

Federalinė prekybos komisija visai neseniai žengė istorinį žingsnį - perspėjo kelis gamintojus, kad lipdukai, kuriuos pažeidus garantija nustoja galioti, yra nelegalūs. Teigiama, kad perspėtos kompanijos yra iš automobilių, kompiuterinių žaidimų ir mobiliųjų telefonų pramonės. Tuo pačiu Federalinė prekybos komisija priminė, kad negalima reikalauti naudoti tik to paties gamintojo aksesuarus ar garantijos nesuteikti, jei gaminys buvo įsigytas iš nepatvirtintų pardavėjų.

Tai - didžiulis žingsnis. Nors dar prireiks šiek tiek laiko (ir, tikriausiai, teismų), kol panašūs lipdukai bus pašalinti, ateityje galbūt galėsite bent jau pažiūrėti į savo įrenginio vidų. Tiesa, jei jį beardydami ką nors pažeisite, tikrai garantinio serviso paslaugų galite ir nesitikėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(2)
(38)

Komentarai (19)