Kodėl Lietuvoje skursta net penktadalis žmonių, o turtingieji dar labiau turtėja? Kaip tai nutinka ir ką siūlo mokslininkai (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

S.J 2018-05-30 10:31
Žmonių skirtumas parodo daugiau žmonių pasaulėžiūros problema. Kodėl? Jei žmogus uždirba mažai, tai didelė tikimybė jog jis gyvena galima sakyti nuo algos iki algos. Stengiasi visus gyvenimo malonumus išgyventi čia ir dabar vos tik atsiranda kokia nors galimybė. Tokie žmonės jei ir turi kokių nors santaupų, dažniausiai tos santaupos laikomos kur nors banke arba namie dėžutėje. Skurstantys žmonės retai kada žiūri toli į priekį. O blogiausia ir kad sukuria didžiausią skurdą arba tiksliau labiau traukia žmonės į skurdą yra skolos, kada skolinamasi visokiems žaisliukams, pravalgoma. Tuo tarpu turtingi žmonės nuolat galvoja apie ateitį, turiu omeny turtingi ir protingi, kurie pinigus uždirbo savomis jėgomis. Norint pradėti bristi žmonėms iš skurdo, reikia daugiau dėti pastangų į švietimą. Žmonės šviesti apie darbo galimybės, finansinį raštingumą, apie tai jog galima išmokti naujo amato. Mano nuomone jei turima bent kiek laisvų pinigų, kad ir 100€, reikia juos investuoti, kad jie toliau dirbtų. Taip iš 100€ tikrai ne kažin ką gali uždirbti, bet vistiek jau pradžia. Kuo daugiau investuojama tuo daugiau galima uždirbti, žinoma yra rizika prarasti, bet kaip sakoma, nedek visų kiaušinių į vieną krepšį. Manau yra tik viena taisyklė skolinimosi yra kada skolinamasi tam kad uždirbti. Ir dar vienas dalykas, turtėjama arba skurstama visada kieno nors sąskaita, tai reiškia, jei vienas turtėja, tai kažkas skursta.
HardAxe 2018-05-30 11:50
O kaip be žinių investuoti pinigus ir jų visai neprarasti? Nuo ko pradėti? Aš negyvenu nuo algos iki algos, esu išsilavinęs, bet kaip investuoti - neįsivaizduoju.
S.J 2018-05-30 12:22
Vienintelis kelias įgauti kokios nors patirties ar žinių yra domėtis mėginti, tas kelias duobėtas, bet lygių ir greitu keliu nėra.
daynewss 2018-05-30 13:42
Nemaža dalis skurtančiųjų yra d3biliško CCCP pasaulio suvokimo pasekmė. Žinoma, yra daug žmonių, kuriems tiesiog vienaip ar kitaip gyvenime nepasisekė. Bet žlugus monstrui dalis žmonių tiesiog nemokėjo, o gal ir nenorėjo, prisitaikyti. Pažiūrėkit į Naujosios Vilnios senosios kartos kontingentą. Dirbo kažkada niekam nereikalingas prekes gaminančioje gamykloje, žlogo akių dūmūmas ir nuėjo šaibom gamykla. O kadangi nieko kito nemoka, apart apsimetinėjimo dirbti, tai liko subinėj. Ir tokių yra labai daug. Kas gamykloj, kas kolūkyje dirbę. Dabartiniai 60-mečiai yra gimę okupuotoję Lietuvoje, kur visi bandė kažkaip išgyventi, kombinuoti ir vogti. Daugėlį jų, jų tėvai mokė "suktis", o kaip atėjo kapitalizmas, kuriame reikia arti, kad išgyventum, o už "varkės" sodina, tai taip ir gaunasi.
S.J 2018-05-30 14:11
Skurdas yra visur, ne tik buvusiose SSRS valstybėse, vakarų pasaulyje taip pat yra skurdas. Kai yra ribotas kiekis išteklių, ir ne vienodo jo paskirstymo, visada bus kur jaučiamas trūkumas ir bus kur bus perteklius. Didžiausia problema yra paties žmogaus pasaulio suvokimas, vertybės, moralės problema. Net ir žinodami, jog elgiamės netesingai, vistiek randame kažkur savo sąžinės kamputyje, nedidelį pasiteisinimą, kuris iš dalies mus atleidžia nuo sąžinės graužaties. Skurdas taip pat yra ir netikrų vertybių aukštinimas, kurias įdiegia visuomenė per laiką, tradicijas ir panašius dalykus. Bet klausimas, kiek žmonių iš tikro jaučiasi laimingi, nesvarbu ar jie turtingi ar varkšai.
kiesza 2018-05-30 15:18
Reikia atlaisvint rinką varguomenei. Uždėti saugiklius labai dideliems ūkiams, apriboti didelių įmonių monopolį, kad jos plėstūsi į užsienį, sukurti naujas rinkas, kuriose būtų skatinamos naujos lietuviškos įmonės. Tai ginkluotė, maisto, bei lengvoji pramonė, medienos sektoriuje, turizmas. O svarbiausia atriboti turtingus asmenis nuo valstybės valdymo, nes žmogus mylintis pinigus negali būti nešališkas savo kapitalui.
HardAxe 2018-05-30 15:21
bet tada gaunasi taip, kad reikia arba eiti all-in ir skirti labai daug laiko, arba net nepradėti. Duobėta pradžia su mažai skiriamo laiko niekada neišsitiesins ir investicijos neneš jokio pelno, greičiau tapčiau bankomatu rimtesniem investuotojams
manciukaz 2018-05-30 17:20
Dar reikėtu pasekti skandinavijos pavyzdžiu ir ivesti progresinius mokesčius,labiau apriboti bankus, nes užsienyje nėra tokiu palūkanu. Apriboti anstolius jie iš skurstančiu atima paskutinius pinigus ko nėra užsienyje.. Ir aišku didieji verslininkai eina i politika, kad priimtu sau palankius istatymus ir visiškai sunaikintu smulkiuosius verslininkus, galimus konkurentus. O valstybė kaip tik turėtu remti jaunas šeimas padėti isigyti būsta, kad nereikėtu bankams atiduoti dvigubai, nes jaunos šeimos neturi kitos išeities arba nuomotis brangiai būsta arba kreiptis i bankus ir sumokėti dvigubai...
bat0nas 2018-05-30 18:39
Geras patarimas (investuoti) ir dar geresnis klausimas (kaip investuoti).
FtBall 2018-05-30 21:30
Aš dar pridėčiau tai, kad investicijos nebūtinai turėtų būt finansinės(= akcijos, investiciniai fondai ir t.t.). Daug paprasčiau ir nemažiau atsiperkantis dalykas yra investicijos į žinias. Taip pat verta investuot ir į gerus santykius su kitais žmonėmis. Iš asmeninės patirties, galiu pasakyt, kad iš studijų pasiėmiau daug daugiau žinių nei kolegos. Dabar man dar vos 24 metai, bet finansiškai jau pasiekiau tokį pajamų lygį, jog realiai daugiau ir nereikia. Neseniai buvau gavęs pasiūlymą, kur atlyginimas būtų ~50% didesnis, bet atsisakiau, nes tokiu atveju reiktų dirbti pilną darbo dieną. O vasarą to tikrai nesinori.
immortallt 2018-05-30 23:03
Retas verslininkas susikrovė turtus nepatyręs nesėkmių ir nebankrutavęs bent kartą gyvenime. Retais gerai uždirbantis nepatyręs nesėkmių. Kuo jie skiriasi nuo skurstančių? Jie prisiima atsakomybę už savo ir ieško kaip spręsti problemas. Savo problemas. Skurstantys? Kaltina visą pasaulį. O šiaip, pas mus didžioji dalis oficialiai skurstančių pensininkai. Įtraukit gautą NT dovanų, nebebus tokie skurstantys dauguma, tik turto valdyti nemoka. Ir kas jau kas, bet ne išteklių trūkumas skurdo priežastis, o atsakomybės už save neprisėmimas. Rusai skursta ne dėl to, kad jiems resursų trūksta, o dėl to, kad nemoka nieko su jais darytis. Japonai turtingi ne dėl to, kad jie resursų daug turi, jie jų iš vis neturi, taip kad baikit savo problemų priežastis kitiems versti - patys esate problemos priežastis. Beveik visada.
AAA000 2018-05-31 01:06
yra labai paprastu budu, kaip sutvarkyt situs reikalus. pvz ivest kokia nors ypac biurokratine turto deklaravimo sistema tiesiogiai surista su statistiniu skurdziu rodikliais. jei skurdziu 30% - tai visam 30% paciu turtingiausiuju butina visapusiska PRIVALOMA turto ir pajamu deklaracija visoms pajamoms ir turtui kas virs skurdumo minimumo. asmeninis dalyvavimas pas inspektorius butinas ir pan. sumazeja skurdziu procentas visuomeneje - sumazeja ir priocentas kuriems butina deklaruotis... suveiktu 100%. dabar sistema nesamoniga - skurdziai turi pries visuomene teisintis, kad kazkokias ubagiskas pasalpas ima... teisintis cia turetu turciai. ir vaiksciot privalomai registruotis i visokias darbo birzas ir socialinius skyrius. minimum kiekviena menesi - jei patenka i 5% turtingiausiuju, ir kas 3 menesiai jei patenka i iki 30% turtingiausiuju sluoksni cia jie turetu but registruojami ir nuolatinai tikrinamio valstybes institucijose PRIVALOMAI ir REGULIARIAI. nes butent su jais yra kazkas ne taip. o ne su ubagais. balsuociau - kas ivestu tokia sistema.
AAA000 2018-05-31 01:18
rasai visiskus briedus. ypac apie investicijas. imanomo pelno kiekis VISADA yra ribotas. pelna gali pasiimt arba vienas asmuo. ir tapt neadekvaciai turtingu lyginant su kitais. arba gali issidalint daug "akcininku" - bet tada pelnas bus labai mazas ar net nejuntamas. svietimas ir kitos pastangos, kur cia taip naiviai prirasinejai, tesukurs tik tokia situacija, kai visi gaus nejuntama kieki pelno. lygiai ta pati efekta galima isgaut ir pvz iszudzius visus protingus ir numusant visuomenes rastinguma iki bezdzioniu lygio ir toks ubagiskumo panaikinimo budas visada yra pigesnis ir geriau veikiantis ir labai placiai taikomas pasaulyje tada laimes indeksas buna arti 100% ir laksto daug laimingu bezdzioniu, gaudanciu orgazma nuo vieno banano...
AAA000 2018-05-31 01:31
eiliniai buhalteriniai pezalai... japonai eksplotuoja praktiskai visa Ramuji vandenyna... baigia is jo padaryt siukslyna kartu su amerikonais. net apie Antaktida ju flotiliu pilna. resursas aisku skurdesnis uz rusu valdoma, bet daug lengviau isisavinamas. rusai uzklimpe resurso eksplotavime del atsiauriu gamtiniu salygu. kai paistoma, kad cia del rusu kvailumo - cia tiesiog propaganda, kuriai tu esi labai imlus kaip buhalterinio tipo veikejas
sub 2018-05-31 09:24
AAA000 iš kur tu trauki tokius absurdus, kad Japonai daro šiūkšlyną ir eksplatuoja daug Ramiojo vandenyno. Japonija viena iš tvarkingiausių/švariausių šalių pasaulyje. googling prieš rašydamas ką nors, vienintelė Japonų problema su šiūklšėmis yra Seto jūra. Bet tai nieko palyginti su lietuviais, kurių dauguma kur ėjau ten numečiau, kur piknikavau ten palikau, ypač didelė problema su rūkoriais kurie bet kur numeta nuorūkas, o nuorūkos ir baisiai atrodo ir ilgai irsta gamtoje.
HardAxe 2018-05-31 10:03
skandinavijoj jauna neturtinga šeima nesvajoja apie nuosavą būstą. Apskritai ten labai didelis procentas būstų (visas daugiabutis) priklauso įmonei ir žmonės juos nuomuojasi iš įmonės, kas yra daug smagiau negu pas mus, nes įmonė nsugalvoja buto parduoti ar įsikraustyti atgal ir tu gali būti ramus dėl jo nors ir 30 metų.
svetys 2018-05-31 10:35
Ląstelė yra atsakinga už savo gyvavimo kokybę. Žmogus yra atsakingas už savo gyvenimo kokybę. Valstybė yra atsakinga už savo gyvavimo kokybę. Taigi, supaprastintai, visi šie trys lygiai tarpusavyje.
AAA000 2018-05-31 11:56
tiesiog domiuosi. japonai yra uzdaro tipo tauta - apsimeteliai gerieciais. fasadinio blizgesio. ir pas juos mentalitetas - namie nesikam - bet visus kitus laikom suduose iki ausu jei tik gaunam tokia galimybe ta prasme, jei japonas nesiukslina, tai ne todel kad tai gerai, o todel kad taip nurode vadovybe ar imeratorius galiu pasakyt - kinai pvz atvirkscio tipo tauta, panasus i lietuvius. konkuruoja kiekvienas individas ir jei laikosi svaros normu - tai visi iskart ir del bendro supratimo. tu kazkaip viska atvirksciai ivertini.
AAA000 2018-05-31 12:04
netaip ten yra. skandinavai labai vertina judejimo laisve ir supranta, kad bustas tera tik vieta gyvent. ten tiesiog yra minimumo standartas ir bustu nuomos rinka. ir jie iprate ja naudotis. pvz pas mus socialiniams kisa bet koki busta, kuris tiesiog popieriuose bustas. o pas skandinavuose uz toki veiksma pasodintu valdininkus - jei ten kas nors neveikia ar truksta. skandinaviskas siupratimas dar tik ateina iki musu ir vistiek dar kruvos kaimieciu piktinasi, kai pvz yra leidziami pinigai soc bustu remontui, mokamos pasalpos, apmokama komunalines paslaugos ir pan. kai valdzia rupinasi pragyvenimo standartu. kaimieciasm iskart pikta - jei tik kas nors kazka gauna nors siektiek geriau nei jie. o kad pats gyvena sude ir to nepripazista - va cia yra beda. pas skandinavus tiesiog lygesne visuomene. jie nuo mazens zino, kad nebus valdzios palikti ant ledo ir be pajamu minimumo, kaip cia pas mus dar mokesciais apdeda basiakus, kaip kubilius koks
HardAxe 2018-05-31 14:39
na čia beveik nėra žmonių gyvenančių žemiau skurdo ribos, bet turto pasiskirstymas dar labiau iškreiptas nei Lietuvoj. Žmonės gauna sąlyginai orų atlyginimą, bet su aplinkinėm kainom/mokesčiais reikia labai gerai pasiskaičiuoti, ko tau tikrai reikia. Aišku valytoja vaikui kompiuterį i drabužius perka už lietuvišką kainą su skandinaviška alga, bet maistas, transportas, o ypač kavinės kainuoja daug. Ir po paskutinių pabėgėlių bangų pas Švedus tragiškai trūksta būsto, tai didelė dalis tų valdiškų nuomos kompanijų turi neprotingas laukimo eiles (5 metai mažam miestelyje, 20+metų eilė Stockholme). Privatus būstas šiai dienai daug lengviau garantuoja judėjimo laisvę. Man 35tūkst gyventojų dydžio miestelyje įdėjus daug sėkmės ir pažįstamų pagalbą normalų butą pavyko išsinuomuoti per metus. Ir tai neatsižvelgiant į kainą, kurią gali sau leisti. Vilniuje butą tokiomis sąlygomis galima būtų gauti per kokią savaitę Bet privatus būstas nėra nuosprendis visam gyvenimui, labai daug kas perka, pagyna, parduoda, persikrausto. Niekas tame nemato problemų